sunnuntai 9. elokuuta 2015

Roope Lipasti: Linnan juhlat

Linnan juhlat
Roope Lipasti
300 s. 
2015
Atena


Arvostelukappale


Roope Lipasti on kirjailija, jonka tuotanto on minulle todella tuttua. On tullut luettua kirja jos toinenkin, ja olen pitänyt jokaisesta lukemastani. Ilahduinkin kovasti, kun minlle tuli tarjous lukea Linnan juhlat ennakkoon, sillä kirja oli sellainen jota olin kovasti odottanut.

Hannun haave on jo kauan ollut päästä presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Hän katsoo linnan juhlat televisiosta joka vuosi, niin kuin moni muukin suomalainen, mutta suhtautuu niihin poikkeuksellisen intohimoisesti. Hän todella tahtoo päästä itsekin juhliin!

Koittaa itsenäisyyspäivä 2016, ja alkaa Hannulle epäonnekas vuosi. Hänen vaimonsa Maria jättää hänet, hänet erotetaan töistä, ja koti myydään. Sitten hän tapaa Mikon, persoonan treenaajan, jonka kysyessä Hannun elämän tarkoitusta Hannulta löytyy heti vastaus. Alkaa tavoitteen saavuttelu, Mikko vie eikä Hannulla jää hirveästi sananvaltaa.

Roope Lipasti ei pettänyt minua nytkään. Linnan juhlat on tuttua Lipastia, mukana on hänelle ominainen huumori, joka on hitusen nyrjähtänyttä, ihanasti omituista, sopivasti mustaa. Tragikoomisuus on Lipastille ominaista, ja se on mukana mys Linnan juhlissa. Hannulle ei elämä hymyile, ja sille täytyy osata nauraa, tai ainakin hymähdellä.

Lipasti hymyilee kirjassaan aiheelle, joka oikeasti on monelle suomalaiselle todella tärkeä: linnan juhlille. Varmasti löytyy Suomesta monta ihmistä, jotka suhtautuvat presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoon lähes yhtä intohimoisesti kuin Hannu kirjassa suhtautuu, ja haluaisivat itse päästä juhliin osallistumaan. (Toivottavasti eivät kuitenkaan ole valmiit samanlaisiin tekoihin kuin Hannu!) Minulle eivät linnan juhlat ikinä ole merkinneet mitään suurta, vaikka on niitä toki tullut katsottua. En siis jaa Hannun tuntemuksia, vaan hän aidosti naurattaa minua. Ketäpä ei?

Linnan juhlat on paljon enemmän kuin välipalakirja. Se on romaani yrittämisestä, haaveiden toteutumisesta ja ihmissuhteista. Kaiken naurun takana on takana vakava asia, jonka Lipasti on taitavasti piilottanut. Se kannattaa onkia sieltä, ja jäädä vaikka pidemmäksi hetkeksi ajattelemaan asiaa.

Linnan juhlat nauratti, laittoi ajattelemaan ja viehätti. Lipasti osaa kirjoittaa ja toivon todella että Linnan juhlat löytäisi lukijansa. Suosittelen seuraamaan myös Roope Lipastin päivityksiä Facebookissa, ne ovat hauskaa luettavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!