torstai 6. elokuuta 2015

Pekka Hiltunen: Varo minua

Varo minua
Pekka Hiltunen
446 s. 
2015
WSOY

Ennakkokappale


Kävi niin onnellisesti, että sain kustantajalta ennakkokappaleen Pekka Hiltusen uudesta Studio dekkarista. Rakastuin Hiltuseen jo ensimmäisen Studio dekkarin, Vilpittömästi sinun, perusteella, ja tuo rakkaus on vain syventynyt ajan, ja kirjojen myötä. Varo minua on todella odotettu ainakin täällä, ja pitihän se heti lukea kun käsiinsä sai.

Suomalaiset naiset, Lia ja Mari elävät Lontoossa kaksoiselämäänsä. Jokin on kuitenkin mennyt liian pitkälle, sillä eräänä päivänä Lia kutsutaan poliisiasemalle kuulusteluihin: poliisi on ryhtynyt epäilemään Studion porukan toimia. On aika ryhtyä varovaisemmaksi.

Samaan aikaan Mari ja muut Studiolaiset ryhtyvät tutkimaan Lontoon katujengien elämää. Kaduilla käydään kovaa taistelua reviireistä, eikä kaikki mene aina siististi.

Studio dekkareiden välillä Hiltunen kirjoitti ISOn, joka kävi minun sydämeeni, mutta silti osa minua on odottanut sitä, että pääsen lukemaan taas Liasta ja Marista. Vilpittömästi sinun ja Sysipimeä ovat nimittäin ehdottomasti suomalaisen dekkarigenren parhaimmistoa, jota on onneksi viety maailmallekin.

Vaikka olen noista kahdesta kirjasta pitänytkin, niin Varo minua on niitä parempi. Se on huikea! Mietin kirjaa vielä pitkään kansien sulkemisen jälkeenkin, enkä voinut kuin ajatella, että juuri tätä dekkarin pitää ollakin. Se on yllätyksellinen, ja siinä on huipennus toisensa jälkeen. Parikin kertaa olisi voinut ajatella: tähänkö se loppuu, mutta aina tarinaa oli jäljellä.

Pekka Hiltunen tarttuu kirjoissaan tärkeään aiheeseen toisensa jälkeen. Sysipimeässä kerrotaan Youtube ajasta, ISOssa käsitellään ylipainoa, ja nyt Varo minua käsittelee katujengien reviirisotia. Kaikki ovat tärkeitä aiheita, joista ei ole juurikaan kirjoitettu. Hiltunen ei saarnaa, hän käsittelee aiheitaan koukuttavalla tavalla, ja lukija ei edes huomaa että saattaa oppia jotain.

Kun luin kirjaa, tuntui että vaeltaisin Lontoon kaduilla. Kirjassa on kuvailtu Lontoota, kuvailtu kaupungin katuja, ja maisemia. Teki mieli mennä valokuva albumille ja katsoa vanhoja Lontoon matkan kuvia, ja palauttaa tunnelmia mieleen.

Varo minua on itsenäinen kirja, vaikka se onkin osa sarjaa. Tästä voi hyvin aloittaa tutustumisen Studio jengiin, jos ei ole ennen sarjaa lukenut. Ja se kyllä kannattaa!

1 kommentti:

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!