perjantai 3. kesäkuuta 2016

Andrew Michael Hurley: Hylätty ranta

Hylätty ranta
Andrew Michael Hurley
Suomentanut Jaakko Kankaanpää
427 s. 
2016
WSOY
Arvostelukappale kustantajalta


Reilu viikko sitten jouduin äkillisesti sairaalaan, enkä ollut tajunnut valita oikeanlaista kirjaa mukaani. Onneksi, onneksi on olemassa ihana äiti, joka osasi pyynnöstäni tuoda minulle lukemista: Andrew Michael Hurleyn Hylätty ranta oli kirja jonka parissa pari päivää sairaalassa meni kohtalaisen nopeasti. Vaikka kirja oli erilainen kuin olisin etukäteen kuvitellut, veti se kuitenkin mukaansa.

Hylätty ranta kertoo Loneysta, jumalanhylkäämästä rannasta Englannissa. Siellä on teini-ikäinen Toto ja hänen mykkä veljensä Hanny, jotka viettävät perinteen mukaan pääsiäisretriittiä. Perheen äiti kun uskoo vahvasti että tuon kappelin pyhä vesi vielä pelastaa hänen poikansa. Tuota ihmettä ei kuulu, mutta muuten kylässä alkaa tapahta omituisia asioita: sokea saa näkönsä takaisin ja omenapuut kantavat satoa aikaisin keväällä. Veljekset johdatetaan tutkimusmatkalle saareen ja tapahtumaketju saa alkunsa.

Olin odottanut Hylätyn rannan olevan enemmän kauhua. En tiedä miksi, ehkä siitä syystä että kannessa mainitaan Stephen Kingin rakastuneen kirjaan - ja ehkä kirjan kansi lupaili minulle värisyttäviä hetkiä. Vaikka kyllähän Hylätty ranta värisyttääkin, mutta hieman eri tavalla.

En kehotakaan etsimään Hurleyn romaanista ihokarvat pystyyn nostattavia hetkiä, vaan kehotan lukemaan sen hyvänä, hieman goottilaishenkisenä romaanina. Hurleyn vahvat puolet ovat ehdottomasti hahmojen luominen sekä juonen punominen, joista molemmissa hän on onnistunut todella hyvin. Hylätty ranta oli erinomainen romaani sairaalassa lukemiseen: silloin tarvitsin juuri jotain tällaista, joka tempaisee mukaansa ja saa unohtamaan ympäristön. Mutta voitte uskoa kuinka kiukutti, kun huoneeseeni tuotiin puhelias vanhempi rouva! Hänellä riitti nimittäin asiaa, ja minä olisin halunnut vain lukea.

Jännitystä Hylätyssä rannassa kyllä on. Jännitystä ja tiivistä tunnelmaa, niiden luomisessa Hurley on kieltämättä taitava. Kirjan kuvaileminen kauhuromaaniksi on silti hieman liikaa, sillä varsinaisesti selkäpiitä karmivia tapahtumia ei Hylätyssä rannassa ole. Jännitys ja tietynlainen kauhu on rivien välissä ja lukijan omassa päässä - miten lukija itse kuvittelee tapahtumat.

Hylätty ranta on erinomaista luettavaa juuri sellaisiin hetkiin kun tarvitsee koukuttavaa kirjaa, joka vie mukanaan. Hurley nimittäin osaa ottaa lukijansa, ja vei minutkin sairaalan pediltä tuonne jumalanhylkäämälle rannalle.

5 kommenttia:

 1. Oho, minäkin kuvittelin tämän olevan enemmän kauhua, ja jätin siksi pois lukulistalta :D Mutta tuommoinen goottihenkisyys houkuttelee kyllä, kuten Stephen Kingin suosituksetkin.

  Ihanaa, että kotiuduit sairaalasta nopeasti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, luulen että saattaisit hyvinkin tykätä tästä. Varsinaista kauhua Hylätty ranta ei tosiaan ole, mutta goottihenkeä löytyy. En ihmettele ollenkaan että King on tätä suositellut! :) On ihanaa olla taas kotona, vaikka vointi vähän reistailee vieläkin.

   Poista
 2. En minäkään tätä varsinaisesti kauhuna pitäisi, vaikka aika jäätäviä tunnelmia kirjassa onkin. Mutta jännitettä löytyy, ja ajatuksia tarina jättää jälkeensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, tunnelma on kyllä ajoittain jäätävä ja omanlainen jännityksensä kirjassa on päällä koko ajan. :)

   Poista
 3. Odotin ehkä hieman muuta, mutta pidin lukemastani. Tarina piti otteessaan. Pidin kirjasta.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!