maanantai 27. kesäkuuta 2016

Kerstin Gier: Liitto

Liitto (Unien kolmas kirja )
Kerstin Gier
Suomentanut Heli Naski
385 s. 
2016
Gummerus
Arvostelukappale kustantajalta


Tutustuin Kerstin Gieriin vasta näiden Unien kirjojen myötä ja kyllä - olen ihastunut tähän kirjailijaan kovasti. Jokainen unien kirja on ollut omalla tavallaan hyvä, ja vaikka trilogian toinen osa ei tarjoillutkaan minun makuuni riittävän paljon vauhtia, jäi sekin niin kiinnostavaan kohtaan että odotin tätä päätösosaa todella kovasti. Liitto olikin juuri sitä mitä kaipasin - täydellinen päätös trilogialle. Kertakaikkiaan mahtava nuortenkirja!

Liitto jatkaa Livin ja kumppaneiden tarinaa siitä mihin edellinen osa, Vala, tarinan jätti. Livin unet ovat käymässä entistä vaarallisemmiksi ja poikaystävän Henryn kanssa suhde ei tunnu aivan yksinkertaiselta. Henry tuntuu luulevan että Liv on kokenut, mitä jokaiseen suhteen  osa-alueeseen tulee, ja se stressaa Liviä kovasti - asiahan ei tietenkään ole niin. Unirintamalla kostoa janoava Arthur on keksinyt keinon puuttua Livin ja muiden elämään myös päivisin ja kaikki muuttuu taas hieman vaikeammaksi. Unet ja tosielämä alkavat sekoittua pahan kerran...

Lupaus, Unien ensimmäinen kirja, sai minut ihastumaan Gieriin ja samalla Liviin ja koko muuhun porukkaan. Heidän tarinansa on pysynyt jossain alitajunnassa koko ajan kun olen odotellut trilogialle jatkoa - ja nyt viimein kaikki on päätöksessä. Ja millä tavalla! Gier kyllä on osannut punoa hienon juonen ja päätöksen trilogialle, sillä Liitto oli todellinen lukusukkula - todella ahmittava kirja. Vaikka nuortenkirjoja muutenkin lukee ehkä nopeammin kuin aikuisille suunnattuja romaaneja, luin Liiton vielä tavallistakin nopeammin. Halusin vain yksinkertaisesti tietää miten lopussa käy! Tässä on herkku, kertakaikkiaan herkku.

Liitto on monipuolinen tarina. Siinä ei mennä pelkästään unien maailmassa, kuten ehkä edellisessä osassa hyvin pitkälti mentiin, vaan Liitossa puidaan paljon muutakin. On Livin ja Henryn välinen suhde sekä Livin äidin tulevat häät. Unimaailma oli ainakin minulle suurimmassa roolissa Gierin kirjassa, mutta muutkin osiot toki kiinnostivat. Henryn ja Livin suhde on omalla tavallaan muuttunut kiinnostavammaksi trilogian edetessä, ehkä he molemmat ovat muuttuneet hahmoina, tai ehkä kyse on vain minusta lukijana. Alussa en juurikaan ollut kiinnostunut Henrystä hahmona mutta Liitossa hän on oikeasti mukava, mielenkiintoinen nuori mies.

Gier on luonut Liittoon myös sellaisia ihania, hieman pienempiä yksityiskohtia jotka ilahduttavat lukijaa. Esimerkiksi sen, miten Livin sisko Mia ryhtyy salapoliisiksi ja kaikki yllättyvät mitä kaikkea hän selvittääkään. En paljasta mitä, mutta sanonpa vaan että minä ainakin yllätyin kovasti! Juuri tällaiset yksityiskohdat tekevät kirjasta kuin kirjasta hienon, ja Liittokin sai siitä omaa hohdettaan.

Liitto on äärimmäisen kaunis kirja. Minulta se saa kiitosta ulkoasustaan, joka sopii kaikin tavoin trilogian päätösosaan: kansi on kauniin hopeinen, hohtava ja hieno, mutta samalla se tekee takakannen tekstistä hieman vaikealukuisen. Mustasta tekstistä kuitenkin saa selvää, onneksi, kun tarkkaan katsoo.

Matka Unien maailmaan oli ehdottomasti kannattava reissu. Tuntui haikealta sanoa hyvästit Liville ja kumppaneille, mutta ehkä palaan heidän seuraansa vielä joskus, vuosien kuluttua kun tarina on unohtunut. Ainakin tulen palaamaan Gierin seuraan hänen aiemmin suomennetun trilogiansa kanssa, joka onneksi löytyy kirjahyllystäni. Unien kirjoja suosittelen - tietenkin - nuorille aikuisille jotka kaipaavat hyvää, ajatukset arjesta pois vievää trilogiaa. Samasta syystä suosittelen trilogiaa myös meille aikuisille - välillä tekee hyvää saada ajatukset pois arjesta!

6 kommenttia:

 1. Gierin kirjat viehättävät minua. Olen lukenut aiemman trilogian. Tämä pitää haalia myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kävi niin hyvä tuuri, että löysin koko trilogian tarjouksesta kirjakaupasta. Ihanaa, nyt ne odottavat hyllyssäni! <3

   Poista
 2. En uskaltanut lukea tekstiäsi ollenkaan, kun tämän pitäisi tulla mulle kirjastoon vielä kuluvan viikon aikana :) Olen tykännyt Gierin aiemmistakin kirjoista, vaikka eiväthän ne nyt mitään maailman parasta kirjallisuutta ole. Silti, vauhdikasta, viihdyttävää ja hauskaa luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, huippua, ehkä jo pian pääsen lukemaan sinun mielipiteesi! Eivät Gierin kirjat tosiaan mitään maailman parasta kirjallisuutta ole, mutta juuri sellaista viihdyttävää ja vähän kevyempää luettavaa, jota välillä kaipaa. :)

   Poista
 3. Olen lukenut Gieriltä Rakkaus ei katso aikaa trilogian, ja vaikka aluksi epäilinkin, niin kirjat osoittautuivat yllättävän viihdyttäviksi, ja oletan että myös muissa hänen kirjoissaan tyyli on samanlainen. Tämän postauksen perusteella täytyy varmaan tutustua tarkemmin näihinkin kirjoihin!

  VastaaPoista
 4. Tämä on kyllä ihanan hömppä sarja, ja sama päätösosa-kirja odottaa minullakin lukua hyllyssä. Pidin ehkä jopa vielä enemmän Gierin Rakkaus ei katso aikaa -trilogiasta, joten suosittelen lukemaan :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!