perjantai 11. tammikuuta 2013

Gayle Forman: Jos vielä jään


Tähän hyvin koskettavaan nuortenkirjaan sain idean muistaakseni jostakin kirjablogista joskus, en vain kuollakseni nyt muista kenen blogi oli kyseessä, valitettavasti.

Kaiken sen jälkeen ei olisi uskonut radion toimivan. Mutta se toimii. Auton sisukset ovat levällään pitkin piennarta. Satasta vastaan tulevan nelitonnisen kuorma-auton törmäys suoraan matkustajanpuoleiseen kylkeen vaikutti kuin atomipommi. Se raastoi ovet irti ja paiskasi matkustajan etupenkin ulos kuljettajan ikkunasta. Se heitti auton alustan tien yli ja repi moottorin hajalle kuin se olisi ollut hämähäkinseittiä. Se lennätti renkaat ja pölykapselit syvälle metsään. Se sytytti palamaan osia bensatanksta, ja nyt pienet liekit nuolevat märkää tietä. Meteli oli hirveä. Se oli kirskuvaa sinfoniaa, pamausten kuoroa, räjähtelevää aariaa ja lopuksi surullista metallin läpytystä, kun lentävä teräs silpoi pehmeitä puita. Sitten hiljaisuus lukuun ottamatta Beethovenin sellosonaatti no 3:a, joka soi yä. Autorado oli pysynyt kuin ihmeen kaupalla kytkettynä akkuun, ja niinpä vain Beethoven rikkoo enää helmikuisen aamun hiljaisuutta.

Mia on 17-vuotias musiikkia rakastava, selloa tosissaan soittava tyttö. Hänen elämänsä on normaalia, siihen kuuluu paras ystävä Kim, sekä ihana punkkari poikaystävä Adam. Adam ja Mia ovat ehtineet olla yhdessä kahden vuoden ajan, mutta nyt muuten niin ruusuiselle taipaleelle on kertynyt piikkejä. Mia on päättänyt pyrkiä opiskelemaan musiikkia arvostettuun Juilliardin musiikkiakatemiaan New Yorkiin, toiselle puolelle maata. Kouluun pääsy ja sen aloittaminen merkitsisi sitä, että Mia olisi kaukana Adamista ja perheestään. Mutta voisiko Mia sanoa ei Juilliardille?

Kuitenkin tielle tulee mutka. Suuri, jyrkkä mutka. Eräänä talviaamuna, kun lumimyrsky yllättää kaupungin ja koulut ovat suljettu, Mia lähtee perheensä kanssa ajelulle, ja silmänräpäyksessä kaikki muuttuu. Tapahtuu onnettomuus, jossa kuolevat kaikki muut perheen jäsenet, ja Mia jää taistelemaan hengestään. Olisiko nuorella tytöllä voimaa jaksaa elämää kun muut perheestä ovat kuolleet?

Kirja kertoo Mian taistelun elämän ja kuoleman välillä, mutta se kertoo myös Mian ja Adamin rakkaustarinan, kauniilla ja herkällä tavalla.

****

2 kommenttia:

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!