Lukutoukka esittäytyy.

Hei, olen Krista ja olen lukutoukka.

Ja kirjanarkkari. Ja kirjahöpö. Ja vähän hupsu muutenkin. Kohta kolmekymppinen, harrastuksina ennen kaikkea lukeminen ja bloggaaminen. Tosin edellä mainitut ovat enemmänkin elämäntapa kuin vain harrastus. Osana elämää kulkevat myös elokuvat ja teatteri.

Joensuun pääkirjasto, ja lähikirjasto Niinivaaran kirjasto ovat tuttuja paikkoja. Niin tuttuja, että pääkirjaston ihanat työntekijät tunnistavat minut nimeltä. Kirjastosta tulee kannettua kädet vääränä isoja kirjakassillisia, jotenkin sitä päästää itsensä aina sekoamaan.

Saan myös arvostelukappaleita kustantamoilta. Osa tulee pyydettyinä, ja osa tulee ihanina yllätyspaketteina. Kummastakin jaksan olla kiitollinen ja iloinen joka kerta, kun postiluukku rapsahtaa.

Toki ostan myös itse kirjoja. Olen aika huono shoppailija muuten, mutta kun kirjakauppaan pääsen, riemu on rajaton. Ostan kirjan tai pari yleensä kerran tai kaksi kuussa, pokkareita satunnaisesti useammin. Antikvariaattia ja kirppareita tulee toki hyödynnettyä myös.

Kirjamakuni on laaja muttei täysin rajaton. En lue urheilua enkä politiikkaa koskevaa kirjallisuutta, ne eivät vain minua kiinnosta. Uskontoa kirjallisuudessa en väheksy, mutten usein tartu sitä aihetta koskevaan kirjaan. Poikkeuksia toki on. Historian taas olen löytänyt vasta viime aikoina - ja ihastunut kovasti.

Rakastan lukuromaaneja, dekkareita, chick litiä ja nuorten- ja lastenkirjoja. Fantasia- ja scifihyllyt ovat vähän vieraampia vielä toistaiseksi, mutta niidenkin luokse olen kirjastossa ja kirjakaupassa uskaltautunut.

Luen keskimäärin enemmän kotimaista kuin käännöskirjallisuutta. Se on täysin tiedostamaton valinta, enkä millään lailla karta tai väheksy kirjaa jos se on käännetty - en oikeastaan ajattele sitä juurikaan. Mutta tietenkin kotimaisen lukemisessa on puolensa. Silloin voi kirjan luettuaan huikata kirjailijalle, jos on rakastunut kirjaan, ja usein saada myös ihanan vastauksen. Ja joskus myös saada kirjailijan vierailemaan blogissaan. Kyllä nuo ovat ihania tyyppejä, nuo kirjailijat.

Olen myönteinen ihminen. Kovin, kovin myönteinen. Olen sitä myös blogatessani - pyrin löytämään kehnommastakin kirjasta hyvät puolensa, ja yleensä tuon ne vahvemmin eslle kuin huonot puolet. Ennen annoin kirjoille tähtiä blogatessani, mutta ne olen jättänyt pois. Jossain vaiheessa luin niin paljon hyviä kirjoja, että tuntui tyhmältä antaa kaikille neljää tai viittä tähteä.

Elämääni on tullut uutena asiana Suomi lukee -sivulle bloggaaminen. Aloitin sivun päätoimittajana vuoden 2015 syksyllä ja olin villin innoissani uudesta asiasta. Lukutoukan kulttuuriblogi hiljenikin lähes täysin kun julkaisin kaikki bloggaukset ainoastaan SL:ssä, mutta sitten heräsin. Lukutoukka on oma juttuni, se joka on lähtenyt minusta, se jota minä rakastan ja jonka olen rakentanut itse. Pidän yhä Suomi lukee -sivulle kirjoittamisesta ja kirjoitan sinne uudesta kotimaisesta kirjallisuudesta sekä teen Kirjailijakuvia nimiseen osioon kirjailijahaastatteluja. Julkaisen kuitenkin kaikki SL:ään kirjoittamani tekstit myös Lukutoukassa, sillä uskon niiden täällä tavoittavan enemmän (ja erilaisia)

Lukutoukka on somessa, on todella. Käytän facebookia (Lukutoukan kulttuuriblogi), instagramia (bloggarikrista) ja twitteriä (bloggarikrista). Pyrin olemaan kaikissa kanavissa aktiivinen, tietenkin joskus some hiljentyy kun muu elämä (tai hyvä kirja) sitä vaatii.

Toivottavasti viihdyt Lukutoukan kulttuuriblogissa - minä ainakin olen iloinen kun pistäydyit!

9 kommenttia:

 1. Pari vinkkiä kirjailijoista, joita et ole lukenut mutta joista varmasti pitäisit:
  Marko Hautala: ainakin Torajyvät ja Itsevalaisevat
  JP Koskinen: ainakin Paholaisen vasara ja Ystäväni Rasputin

  Lukuiloa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos lukuvinkeistä!

  Sattuipa sopivasti, Marko Hautalan Itsevalaisevat lainasin juuri kirjastosta. Mukava kuulla että on tulossa hyvä lukuelämys. :)

  VastaaPoista
 3. Lukutoukka Krista, asunet noin 100 kilometrin säteellä omasta kodista. Kiva tietää, että joku bloggaa täältäkin päin. Saman näköistä kirjallisuutta näkyy valikoituvan minulle ja ensisijaisesti luen kotimaista kirjallisuutta, mutta hienoa löytöjä voi tehdä käännöksistäkin kuiten Anilda Ibrahimin kirjat osoittavat.
  Sirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on täältä päin muutamia, mutta tietenkin paljon vähemmän kuin vaikkapa pääkaupunkiseudulta. Mutta mukava kuulla että on lukijoitakin samalta suunnalta.

   Kotimaista on hyvä tukea, mutta silti yhtä lailla otan vastaan lukuvinkit käännöskirjallisuudesta, sitä yhtään väheksymättä. Jotenkin huomaamatta tulee vain valikoitua kirjaston hyllyistä aina kotimaisia kirjoja...

   Poista
 4. Tykkään tästä blogista ja voisin itsekkin lukea jonkun nuista kirjoista :) (mistä olet kirjoittanut)

  tässä ois minun yhden tuttavan kirjablogi (jos vaikka antaisit jonkun vinkin hänelle)

  http://readingthousandbooks.blogspot.fi/

  jatka samaan tapaan :3

  VastaaPoista
 5. Lue Maria Peuran On rakkautes ääretön, jos olet henkisesti vahva, eikä sinulla ole lapsia (:

  VastaaPoista
 6. Toivoisin, että lukisit myös kirjoittamani kirjan Onnellisuuden lyhyt oppimäärä. Lähetän sen mielelläni sinulle, kun lähetät vain postitusosoitteesi sähköpostiini ape.tynska@gmail.com

  Terveisin,
  Ape Tynskä

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!