perjantai 3. maaliskuuta 2017

Sirpa Saarikoski: Kesä kasiysi

Kesä kasiysi
Sirpa Saarikoski
176 s. 
2017
Karisto

Arvostelukappale kustantajalta


Kesä kasiysi enteilee jo kannellaan sisältöä: pirteyttä ja hyvää mieltä. Kirjan tapahtumien aikoihin olin vasta ihan pieni tyttö, eikä minulla ole omia muistikuvia 80-luvun muodista. Se ei kuitenkaan ainakaan minua haitannut kirjaa lukiessa, vaan päällimmäiksiksi nousivat hyvää mieltä tuova tunnelma, sopiva kirjoihin liittyvä vivahde sekä romantiikka.

Kati ajaa työkseen kirjastoautoa ja löytää kirjan alussa itselleen projektin: hän aikoo löytää työkaverilleen Mikalle tyttöystävän. Kati itse viihtyy hyvin sinkkuna mutta kun vastaan tulee Modern Talkingin Thomasilta ja Dieteriltä näyttävä Topias päättää Kati antaa tälle numeronsa. Vauhtia kesässä siis riittää, varsinkin kun Kati innostuu järjestämään festarimatkan. Vuokrataan bussi, kasataan kaveriporukka ja lähdetään festareille. Ideana ainakin todella hyvä, mutta muutama mutka lopulta tulee matkaan...

Jo Katin ammatti on mahtava. Hänen työpaikkansa kirjastoauto pääsee kirjassa kenties yllättävän suureen rooliin jota minä en pidä ollenkaan pahana asiana. Olin itse useamman vuoden ajan kirjastoauton vakioasiakas joten jo sen vuoksi tunsin pientä rakkautta Kesä kasiysiä sekä Katia ja Mikaa kohtaan. Ei liene ihme että nämä kaksi kirjastoauton työntekijää ovat molemmat kirjaihmisiä joka aina ilahduttaa minua.

Itselleni 80-luvun muoti ei ole tuttua -  olen syntynyt vuonna ´86, joten nuoruuteni elin huomattavasti myöhemmin. Kuitenkin tunsin jonkinlaista lämpöä Sirpa Saarikosken kuvailemien kasarimuodin yksityiskohtia kohtaan, sillä ovathan ne minulle nyt myöhemmin tulleet tutuiksi lehdistä, kirjoista ja tv:stä. Oikeastaan koko kirjan henki tuntuu aika aidolta kasarilta joka on hienoa. Ei vain pelkät muodin yksityiskohdat tai musiikki, vaan koko 80-luvun tunnelma. Se on kirjassa läsnä.

En voi tietenkään olla mainitsematta romantiikkaa, sillä se on kuitenkin Kesä kasiysin suuri juttu. Suhteenpoikasia on vireillä useampikin kirjan aikana mutta luulen etten ole ainoa joka pystyi rivien välistä aavistelemaan miten lopussa käy  - eikä se ole lainkaan huono asia. Luen paljon chick litiä ja ylipäätään romanttista kirjallisuutta ja aavistan melkein aina miten lopussa käy, niin aavistin nytkin. En kerro kirjan romantiikasta sen enempää, kirjan lukijat voivat arvailla loppua itse.

Kesä kasiysi toi ennen kaikkea hyvää mieltä. En voi olla mainitsematta kirjan pirteyttäkään, sillä Sirpa Saarikoski on luonut Katista hahmon joka tuntui virkistävän omaa mieltäni - hän tuntuu mahtavalta tyypiltä. 80-luvulla nuoruuttaan eläneille tämä on varmasti eräänlainen nostalgiatrippi, mutta meille muille tämä on palanen hyvää mieltä ja tuulahdus kesästä.

6 kommenttia:

 1. Odotinkin jo innolla tätä postaustasi, kun näin että luit tätä kirjaa! Itse ihastuin siihen todella, koska olen 80-luvun nuori ja se oli niin nostalgista. Mutta myös se oli tosi hauska ja sopivan romanttinen :) Hyvä kirjoittaja tämä Saarikoski :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Syksyn Lehti, sinäkin olet lukenut tämän! Tosiaan, 80-luvun nuorille tämä on varmasti mahtavaa nostalgiaa mutta kyllä tämä toimi tällaiselle vähän nuoremmallekin lukijalle :)

   Poista
 2. Tämä on yksi kirjoista joita olen odottanut. 80-luku ei ole muuten tuttu, kuin kuvista ja kertomuksista, mutta kuulostaa juuri sellaiselta hyvänmielen kirjalta joita aina välillä tarvitsee! /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, uskon että pidät tästä! Hyvänmielen kirjoja ei kyllä ole koskaan liikaa, välillä lukee painavammista ja raskaammista aiheista niin sitten tällainen kirja ilahduttaa vielä enemmän <3

   Poista
 3. Mitä? Olet minua kaksi vuotta nuorempi? Olen lukenut blogiasi enemmän tai vähemmän säännöllisesti useamman vuoden ja jostain syystä aina kuvitellut että olet siinä 40-50 v kieppeillä. :D Noh eipähän toisaalta koskaan pelkän tekstin perusteella voi sanoa yhtikäs mitään. Kiitos sinun, olen taas Goodreadsin kautta löytänyt vaikka mitä uutta (tuo prkl kun laittaa mailitse aina, kun päivität jotain - mies alkaa jo ärsyyntyä, kun kirjakasat vaan kasvaa). Hassua, miten väärän käsityksen olin saanut iästäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keiju, hihittelin kun luin kommenttisi! Tekstin perusteella ei näköjään voi sanoa minkä ikäinen kirjoittaja on kyseessä :D

   Ihanaa että olet saanut lukuvinkkejä minulta <3 Kun jonkun päivitykset tulevat sähköpostitse, se on "paha", silloin tulee usein poimittua ne lukuvinkeiksi :D Kirjakasat ja lukulistat kasvavat täälläkin, mutta kun kiinnostavia kirjoja vaan on niin paljon!

   Ihanaa naistenpäivää sinulle <3

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!