torstai 2. maaliskuuta 2017

Petina Gappah: Muistojen kirja

Muistojen kirja
Petina Gappah
Suomentanut Tero Valkonen
313 s. 
2017
Tammi
Arvostelukappale kustantajalta 


Jo Muistojen kirjan kansi on hurmaava. Vahvat, kauniit värit houkuttelevat kirjan pariin ja toivat omalta osaltaan pilkahduksen kevättä tänne lukutoukan kotiinkin. Kannen vahvat värit sopivat siinäkin mielessä Gappahin kirjaan, että vahva tämä kirja on. Todella vahva.

Memory istuu pahamaineisessa Hararen vankilan sellissä ja odottaa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Syynä kuolemantuomioon on se että Memorya syytetään hänen valkoisen kasvatti-isänsä murhasta. Voisiko olla toive siitä että tuomio kumottaisiin? Ehkä, sillä Memory kirjoittaa elämäntarinaansa amerikkalaiselle lehtinaiselle, jospa se auttaisi.

Tunnelma on avainsana Muistojen kirjassa. Tunnelma heittelee välillä puolelta toiselle, Memoryn kuvatessa todella ankeaa vankilaelämää ja välillä palatessa lapsuuteen. Memoryn muistellessa lapsuutta löytyy sieltä niitä onnellisia hetkiä jotka tuovat oman valonsa Muistojen kirjaan mutta Memoryn lapsuudessakin on oma synkkyytensä. Petina Gappah siirtyy hienosti naisen vankilaelämästä lapsuuteen, siirtymät ovat luonnollisia - muistoja.

Zimbabwen politiikka on vahvassa osassa Muistojen kirjassa. Vaikka en varsinkaan näinä päivinä olekaan mikään kovin innokas seuraamaan politiikkaa tai lukemaan poliittista kirjallisuutta, ei se kuitenkaan Muistojen kirjassa häirinnyt lainkaan. Ehkä tässä kirjassa mennään niin kauas ja niin vieraaseen maahan, että sen politiikka kiinnostaa - ainakin tämän kirjan muodossa. Ei huolta, ei politiikka päällimmäisenä Muistojen kirjassa ole, jos sitä mietit. Se tulee Memoryn tarinan kautta, tämän naisen kautta Gappah kuvaa Zimbabwen tilannetta.

Se varmaankin tuli selväksi että Petina Gappah kirjoittaa painavista aiheista. Olikin iloinen yllätys että Gappahin kerronta ja Tero Valkosen hieno suomennos ovat yhessä niin jouhevia että he tekevät Muistojen kirjasta kirjan jonka kanssa ei tarvitse takellella. Ei, Muistojen kirja lentää, välillä kepeästikin, vaikka kirjan aiheet vetävätkin takaisin maan pinnalle.

Petina Gappah on tulossa keväällä Helsinki Litiin! Perjantaina 12.5. siis kaikki Savoy-teatteriin kuuntelemaan tätä ilmiselvästi hurmaavaa ja älykästä kirjailijaa joka keskustelee lavalla Aris Fioretosin ja Sirpa Kähkösen kanssa. Ehkä minäkin tänä keväänä...

4 kommenttia:

 1. Kiinnostava kirja. Ja niin upea kansi. Ajattelisin että tämä olisi sopiva kirja Naisten Pankin lukupiiriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, uskon että tämä on todella hyvä kirja Lukeville leideille! <3

   Poista
 2. Kaunis on kansi kirjalla ja sointuu hyvin tulpaaniesi kanssa yhteen :) /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, kaunis kansi on kyllä yksi suurimmista asioista kirjassa. Tässä on kyllä värit kohdallaan <3

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!