tiistai 7. maaliskuuta 2017

Lukupiirissä: Aino Kivi: Maailman kaunein tyttö

Maailman kaunein tyttö
Aino Kivi
328 s. 
2016
Into
Lukupiirimme Lukevien leidien helmikuun tapaaminen oli jälleen kerran niin ilahduttava ja niin kirjallisuuden ystävän sydäntä lämmittävä että muistelen sitä vieläkin hymy huulilla. Meidän helmikuun kirjanamme oli vuonna 2016 ilmestynyt Aino Kiven Maailman kaunein tyttö, esikoisromaani johon minä viime vuonna päätä pahkaa rakastuin. Lukevilla leideillä oli suuri kunnia saada Aino vieraaksi lukupiiritapaamiseemme ja voi miten hieno keskustelu lukupiiriläisten ja Ainon välillä virisi.

Mistä Maailman kaunein tyttö kertoo? Ajatus on tämä: 

On neljä sisarta, neljä kaunista tyttöä. Maailman kauneimmassa tytössä edetään kolmella eri vuosikymmenellä mutta tarina lähtee käyntiin vuodesta 1994. On Nirvana, on Kurt Cobainin itsemurha. Cobain häilyykin tarinan taustalla jossain määrin koko ajan - mistä minä iloitsen. 14-vuotias Aliisa on maailman kaunein tyttö ja hänen siskonsa Ada vihaa häntä. Tapahtuukin jotain, joka muuttaa paljon. Sitten, kahdeksan vuotta myöhemmin siskoista eräs, Anni, on tullut murrosikään ja on valmis mihin tahansa jotta vain hänet huomattaisi. Ja sitten, vuonna 2014 perheen nuorin tytär Alma ryhtyy selvittämään mitä oikein tapahtui.

Luettuani Aino Kiven esikoisromaanin päällimmäisiksi sanoiksi mieleeni jäivät voima vimma ja vahvuus, puhuttaessa juonesta, puhuttaessa Aino Kiven kirjallisesta ilmaisusta, puhuttaessa näistä neljästä erilaisesta, omilla tavoillaan hurmaavista (ja huumaavista) neljästä sisaruksesta. Palatessani Maailman kauneimpaan tyttöön puoli vuotta sen ensiluvun jälkeen olin edelleen samaa mieltä.

Aino kertoi lukupiiritapaamisemme alussa omia ajatuksiaan Maailman kauneimmasta tytöstä ja sen kirjoitusprosessista. Hän nosti esiin esimerkiksi sen että nyt valmiina kirjana, sisarten tarina,on yksi kokonaisuus, eräänlainen kollaasi - ja kuitenkin kolme kokonaisuutta. Maailman kaunein tyttö pitää sisällään kolme eri osiota ja jokaiselle lukijalle varmasti nousee esiin oma lempiosionsa. Minulle vahvimpana, rakkaimpana jäi mieleen ensimmäinen, Aliisasta kertova osio. Se polkaisi kaiken käyntiin, se sytytti rakkauteni kirjaan ja Aino Kiveen. Keskustelussamme nousi esiin monia mielipiteitä ja monia perusteluja sille, miksi jokin osio oli muita tärkeämpi.

Kurt Cobain oli herättänyt hieman ihmettelyä Lukevien leidiemme keskuudessa. Pohdittiin minkä vuoksi Cobain oli kirjassa niin merkittävässä roolissa - kuitenkaan hän ei varsinaisesti "kuulunut" tarinaan. Monet meistä olivat kuitenkin löytäneet Cobainille juuri sen tarkoituksen mitä Aino olikin ajanut kirjoittaessaan takaa: Cobain on ajankuvaa. Se kuvaa sitä aikaa mitä siskokset kirjassa elävät, kyllähän te monet varmasti tiedätte miten merkittävä muusikko ja persoona Cobain aikanaan oli.

Cobain herätti muutenkin paljon keskustelua tapaamisessamme. Eräs leidimme kehui miten Cobain alussa oli tempaissut heti mukaansa, tuttu nimi, "tuttu" persoona kirjan kenties tekee kirjastakin jotenkin tutumman? Keskustelimme myös muista 27-vuotiaina kuolleista taiteilijoista, Nirvanan musiikista, Kurt Cobainin flanellipaidoista... Kyllä, Lukevien leidien keskustelut polveilevat usein runsaasti - eikä se ole lainkaan huono asia.

Toinen keskustelua herättänyt aihe oli sisarkateus joka on nostaa päätään Maailman kauneimmassa tytössä. Se on klassinen aihe jota käsitellään kirjallisuudessa paljon mutta kiitosta sai Aino Kiven monella tapaa tuore ja moderni käsittelytapa. Sisarkateuden lisäksi ja sitä sivuten puhuimme myös naiseksi kasvamisesta, ihmisenä kasvamisesta, siitä miten Kivi siskosten kasvua kuvaa. Kyllä, rajustikin, paikoin kovillakin otteilla, mutta silti niin kauniisti.

Lukupiiritapaamisemme lopuksi kynäni viuhtoi muistikirjani sivulla kun aloimme pohtia mitkä olisivat niitä kirjoja joiden kanssa Maailman kauneimmalla tytöllä on jotain yhteistä. Ensimmäinen keskustelussa esiin noussut oli Sieppari ruispellossa (aion ehdottomasti lukea sen pian!), Kotiopettajattaren romaani, Pikku naisia sekä se mille minä nyökyttelin ja mistä innostuin: Selja-kirjat. En olisi osannut heti itse vertailla Selja-kirjoja ja Maailman kauneinta tyttöä mutta kyllä, onhan Aino Kiven romaani eräänlainen moderni ja hieman erilainen tyttökirja. Aika muuttuu, ihmiset muuttuvat, tyttökirjat muuttuvat.

Aino Kivi Kuva: Anneli Airola Kiitos, Aino Kivi osallistumisesta Lukevien leidien tapaamiseen, oli ilo saada sinut rikastuttamaan keskusteluamme! Ja kiitokset jälleen kerran, ihanat leidit, kirjallisuuskeskustelut teidän kanssanne ovat ilo.

5 kommenttia:

 1. Kiva kun saitte kirjailijan mukaan lukupiiriin. Minulle kirjan synkkyys oli liikaa marraskuussa, nyt ehkä kestäisin paremmin, kun kevät keikkuen tulevi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan mukavaa saada Aino mukaan lukupiiriin. Mai, kannattaa kokeilla tätä nyt keväällä sillä tässä on kyllä oma synkkyytensä mutta tämä on kyllä hitsin hyvä kirja :)

   Poista
 2. Kiva postaus. Laitetaan tämä Naisten Pankin sivuille.

  VastaaPoista
 3. Tämä on niin ihana kirja<3 Rankka mutta rakkaudella käsitelty.

  VastaaPoista
 4. Hauska, kun mainitsit tuon Selja-kirjat. Kirjoittaessani omaa postausta samasta kirjasta, hain ja hain tuota ihanaa tyttökirjaklassikkojen nimeä, enkä saanut sitä mieleeni(!). Minulle nimittäin tuli itselleni myös Selja-kirjat mieleen.

  Kiva yhteensattuma sekin, että tielläkin oli lukupiirikirjana Maailman kaunein tyttö. :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!