torstai 30. toukokuuta 2013

Charles Bukowski: Pystyssä kaiken aikaa

Pystyssä kaiken aikaa
Charles Bukowski 
Suomennos Arto Häilä
229 s. 
1979
WSOY

Kymmenentuhannen kävijän määrä on mennyt rikki minun pienessä blogissani! Olen iloinen tästä pienestä asiasta, eihän blogini ole ollut olemassa vielä kovinkaan pitkää aikaa. Sen kunniaksi voisin tehdä vaikka mitä, mutta arvon jotain pientä vasta sitten kun olen pitänyt blogiani vuoden. Sen olen päättänyt. Nyt siis postan vain Bukowskin toisesta kirjasta, Pystyssä kaiken aikaa romaanista.

New York Cityn bussiasema oli Times Squaren lählellä. Menin kadulle vanhan matkalaukkuni kera. Oli ilta. Ihmiset tulvivat maanalaisesta. Hyönteisten tavoin, kasvottomina, he ylen kiivaasti karkasivat kimppuuni, päälleni ja ohitseni. He tyrkkivät ja talloivat toisiaan; he päästelivät hirveitä ääniä. 

Pystyssä kaiken aikaa kertoo Charles Bukowskin alter egon Henry Chinaskin nuoruusvuosista. Chinaski yksinkertaisesti ajautuu työpaikasta toiseen, pysymättä yhdessäkään paikassa kovinkaan pitkää aikaa. Erityistä juonta kirjassa ei ole - vaihtelevia työpaikkoja, juopottelua ja seksiä. Perus mieskirjallisuutta, eikö?

Jokaista Jeanne d'Arcia kohti löytyy Hitler kiikkumassa keinulaudan toisessa päässä. 

Jatkoin siis tätä "rappiokirjallisuutta" Juha Vuorisen jälkeen hänen esikuvallaan Bukowskilla. Voisin jatkaa vielä heidän kaltaisellaan Arto Salmisella, mutta taidan lukea jotain vähän erilaista välillä.

Tällaisesta mieskirjallisuudesta muuten käytetään nimeä dicklit, ainakin epävirallisemmin. Luin artikkelin sanomalehti Karjalaisesta jokin aika sitten, ja innostuin ensin kun luulin että siinä käsitellään chick litiä. Kuitenkin mielenkiinnolla luin tuonkin artikkelin.

Bukowski on kai yksi dicklitin "isiä", suomalaisten vastineidensa esikuvia. Eikä syyttä, ei minua tässä kirjassa yhtään haitannut se ettei juonta erityisemmin ollut, vaan minusta oli hauskaa lukea Henry Chinaskin edesottamuksista 1940-luvun Amerikassa.

Ei ollut viimeinen Bukowskini tämäkään.


+++½

4 kommenttia:

 1. Bukowskia minunkin pitäisi joskus lukea... Selailin kerran erään tuttuni Bukowski-novellikokoelmaa (taisi olla Kaupungin kaunein tyttö ja muita kertomuksia) ja kiinnostuin. Silti en ole vieläkään saanut Bukowskiin tutustuttua kunnolla. Kyllä minäkin joskus vielä Bukowskia lukaisen. :)

  Onnea viisinumeroisesta kävijämäärästä! :) Minun bloginihan on jo periaatteessa vuoden vanha, koska ensimmäisen postauksen tein reilu vuosi sitten, mutta silloin se jäi vain siihen ja vasta tammikuussa aloin aktiivisesti blogia pitää. Onneksi aloin, sillä blogimaailma on todella valloittava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutustua Bukowskiin, se on dick litiä parhaimmillaan. :)

   Onneksi olet aloittanut blogisi, se on kerrassaan valloittava ja seuraan sitä innolla. <3

   Poista
  2. Samat sanat sinulle. ♥ Olen niin koukuttunut kirjablogeihin, että käyn useamman kerran päivässä katsomassa, onko tullut jotakin uutta luettavaa. Sinulta on sitä tullut usein, joten luku- ja päivitystahtisi piristävät usein päivääni. :)

   Poista
  3. Ihanaa että on toisiakin blogiaddikteja. :) Tiedätkö, olet jotenkin tässä muodostunut minulle läheiseksi bloggaajaksi. <3

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!