lauantai 5. joulukuuta 2015

Jeff Vandermeer: Hävitys

Hävitys
Jeff Vandermeer
Suomentanut Niko Aula
222 s. 
2015
Like
Lainattu kirjastosta


Hävitys on niitä kirjoja jotka tulivat maailmaani hiljalleen. En kiinnittänyt tähän Eteläraja-trilogian ensimmäiseen osaan juurikaan huomiota katalogissa mutta kirjan ilmestyttyä se alkoi varovasti kiinnostaa. Blogiarviot, kirjan kansi, juonikuvaukset... hiplasin kirjaa useamman kerran kirjakaupassa, ja päädyin lopulta varaamaan Hävityksen kirjastosta. Nyt olen onnellinen että varasin suoraan myös trilogian toisen osan, niin koukuttava tämä oli!

Eteläraja-trilogia kertoo mystisestä alue X:stä. Alueesta, joka eristettiin sen jouduttua tuntemattoman voiman alaiseksi. Retkikuntia on ennenkin lähetetty alueelle, mutta menestys ei aina ole ollut kovin hyvä. Kirjan kertojana toimii biologi, joka on osa alue X:lle lähetettyä retkikuntaa, jonka muodostavat biologin lisäksi psykologi, antropologi ja maanmittari.

Päästyään alue X:lle retkinkunta tekee löydön: tornin joka kurkottaa maan alle. He eivät etukäteen tienneet tornin olemassa olosta, ja tämä saa retkikunnan yhä enemmän varpailleen.

Hävitys on kirja joka jää mieleen elämään. Vaikka olen jo hyvässä vauhdissa seuraavan kirjan kanssa, on biologi ja alue X silti ajatuksissani. Mitä enemmän kirjaa ajattelen, sitä enemmän siitä pidän: Hävitystä lukiessani eläydyin tarinaan, elin sen mukana, koska kirja eteni niin vauhdikkaasti kuin tarinakin.

Jeff Vandermeerin kerrontatyyli on sekin vauhdikas, aivan niin kuin koko kirjakin. Tämän vauhdin on tavoittanut hyvin suomentaja Niko Aula, joka on tehnyt hyvää työtä suomennoksen kanssa. Kirjailijan ja suomentajan yhteistyö on Hävityksessä parhaimmillaan, sillä voin aavistaa miten lähellä suomennos on alkuperäistä kirjaa.

Yksi kirjan vahvuuksista on ehdottomasti biologi. Kiinnyin kirjan kertojaan kovasti, varmasti osaltaan hänen taustastaan kertovien osuuksien takia. Noissa osuuksissa kerrottiin biologin ja hänen miehensä menneisyydestä, ja niiden avulla rakentui kasaan kuva: kuva jonka perusteella palaset pystyi asettamaan paikalleen. Ilman vahvaa päähenkilöä Hävitys ei olisi ollut näin hyvä. 

Alunperin hieman epäilin Eteläraja-trilogian kanssa. Mietin, onko tämä sittenkään minua varten... olen vasta alkutaipaleella tieteiskirjallisuuden kanssa, joten mietin olisiko tämä sittenkin hieman liikaa... Hävityksen jälkeen täytyy sanoa etten pohtinut tätä aivan turhaan: Hävitys on vahvaa scifiä, ja kirjassa mennään kaukana todellisuuden rajoista. Kirjassa oli kuitenkin vahva kerronta josta pidin, ja kyllä tuo alue X vetää puoleensa niin kovasti että aion trilogian seuraavankin osan lukea.

--- 

Itsenäisyyspäivän kunniaksi olisi tietysti pitänyt blogata kotimaisesta kirjasta. En osannut valmistautua tähän päivään ollenkaan, joten tyydyn ainoastaan toivottamaan rauhallista ja tunnelmallista itsenäisyyspäivää. Aion ilman muuta katsoa linnan juhlia, kirjaa siinä sivussa lukien. Täällä ilmoittautuu yksi Saulin ja Jennin fani, joten aion juhlat katsoa jo heidänkin vuokseen. Eli: hyvää itsenäisyyspäivää, lukutoukat!

5 kommenttia:

 1. Kiva, kun tykkäsit tästä! Minulla tämä jäi ensin kesken, mutta palasin sitten kuitenkin kirjaan uudelleen ja jäin koukkuun. Toinen osa odottelee jo joululomaa lukupinossa. :) Oikein hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, olin ensin vähän häkellyksissäni tämän kanssa, kun scifi ei ole ollenkaan tuttua... mutta niin vauhdilla mentiin eteen päin, että tempauduin mukaan. <3

   Poista
 2. Blogissani on sinulle jouluinen (ja toivottavasti hauska) haaste :)

  http://hemulinkirjahylly.blogspot.fi/2015/12/alyttomat-joululahjat-haaste.html

  VastaaPoista
 3. Luin Hävityksen muutama päivä sitten e-kirjana. Vaikkei se olekaan sitä tyyliä josta eniten pidän, niin se oli hyvä ja hyvin kirjoitettu ja tykkäsin siitä varsin paljon ja aion lukea muutkin osat. Krista, kannattaa tutustua scifiin enemmänkin, scifistä löytyy PALJON hyvää ja älykästä kirjallisuutta. Kaikki ei ole sädemiekoilla huitomista :-) Tässä yksi vinkki: Octavia Butler - Ksenogeneesis trilogia. Aamunkoitto. Puolipäivän riitit. Imago. Todella hyvä!

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!