keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista

Kaikki se mitä en muista
Jonas Hassen Khemiri
Suomentanut Tarja Lipponen
291 s. 
2016
Johnny Kniga








Kustantajalta


Kirjabloggarikollegan lanseeraama lukumaratonviikko on hyvässä vauhdissa. Hyvässä vauhdissa se on minunkin kohdallani, sillä kirjoja on tullut luettua enemmän kuin yleensä - siinä määrin että bloggauspinossa on useampi kirja. En ole ihan toivotulla tavalla onnistunut vähentämään somea ja television katselua, mutta vähäsen kuitenkin. Ja ainakin olen lukenut niin hyviä kirjoja etten ole malttanut oikein laskea niitä edes käsistäni!

Yksi näistä hyvistä kirjoista oli ehdottomasti Jonas Hassen Khemirin juuri suomennettu teos Kaikki se mitä en muista. Kiitos kustantajalle kirjasta, sillä tämä helmi olisi saattanut ilman ylläripakettia mennä ohi! Sillä aikamoista helmeä minä pari päivää sitten käsissäni pitelin.

Kaikki se mitä en muista on kolmas Khemiriltä suomennettu teos. Se kertoo auto-onnettomuudessa menehtyneestä Samuelista, ja kertookin varsin persoonallisella tavalla. Samuelin tarina kerrotaan nimettömänä pysyttelevän kirjailijan kautta. Kirjailija haastattelee Samuelin läheisiä ja selvittää muistojen avulla hänen elämäntarinansa kulun. Kaikilla on oma käsityksensä tuosta nuoresta miehestä ja siitä, mitä tapahtui.

Alussa hieman hätkähdin Khemirin tapaa kertoa. Se nimittäin on vauhdikas, eikä lukijaa säästellä alussakaan. Vaikka tarina ottaa mukaansa heti, vauhtiin piti hieman totutella. Minä olen kuitenkin hyvin sopeutuvainen mitä kirjoihin tulee, joten totuin Khemirin tapaan pian. Ja ennen kuin huomasinkaan, olin siihen hyvin ihastunut.

Vauhti ja tyyli siis ihastutti. Mihin myös ihastuin oli Khemirin tapa rakentaa tarina. Maailmasta löytyy varmasti monia ja taas monia kirjoja jotka kertovat samankaltaista tarinaa: nuoren miehen hieman epäonnista elämäntarinaa. Minä en ainakaan ole törmännyt tämänkaltaiseen käsittelytyyliin, ja se tekeekin Kaikki se mitä en muista -kirjasta hyvin ainutlaatuisen ja uniikin.

Tottahan Samuel oli henkilö joka kiinnostukseni herätti, ja josta tahdoin aina vain tietää enemmän. Tahdoin tietää miten Samuelin käy, mitä on kaiken takana. Mutta yllättävää kyllä, hän ei ollut minulle se rakkain. Kaikista rakkaimmaksi tuli tuo tyyppi kaiken taustalla, kirjailija. Kirjailija, joka on jollain tapaa näkymättömissä, kaiken takana, mutta silti kaiken keskellä. Häntä minä rakastin! Koska hän oli se joka kysymykset kysyi. Hän oli se joka kertoi Samuelin tarinan haastattelujen avulla.

Tunnustan: en ollut koskaan kuullut Khemiristä ennen tätä kirjaa. Hänen edelliset suomennetut teoksensa ovat julkaistu 2004 ja 2007, aikana jolloin luin hyvin valikoidusti - lähinnä nuortenkirjoja ja aikuisten viihdekirjallisuutta. Minun on tutustuttava noihin teoksiin, Ajatussulttaaniin sekä Montecoreen, sillä haluan palavasti tietää onko Khemirin tyyli niissä sama kuin tässä kirjassa.

Lämmin kiitos Johnny Kniga, että löysin Khemirin!

5 kommenttia:

  1. Taas ihan mahtava arvostelu, ja kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta!

    matkakohtiklassikoita.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Khemiri on lukulistallani tänä keväänä, ja aika paljon kirja on saanut julkisuutta Suomessakin. Olen kyllä kuullut kirjailijasta, mutta en ole varma, olenko lukenut noita aiempia kirjoja.

    VastaaPoista
  3. Huomenna saan käsiini tämän teoksen, hienoa kuulla arviosi! Olen lukenut Ajatussulttaanin ja pidin kovasti sen huumorista ja poliittisesta epäkorrektiudesta.

    VastaaPoista
  4. Samuel jäi väistämättä tässä kirjassa vähän kuin varjoksi, vaikka kaikki pyörikin hänen ympärillän.

    Khmerin tyyli kirjoittaa on tyylikäs ja lukunautintoa kohottava!

    <3

    VastaaPoista
  5. Itsekin ajattelin, että yksi keskeinen kirjan mielenkiintoa ylläpitävä seikka on se, että lukija haluaa tietää lisää nimenomaan kirjailijasta - miksi kirjailija on niin kiinnostunut Samuelista. Mielenkiintoinen kirja ja hyvä bloggaus!

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!