torstai 28. tammikuuta 2016

Petteri Nuottimäki: Varaudu pahimpaan & arvonta!

Varaudu pahimpaan
Petteri Nuottimäki 
Suomentanut Jaana Nikula
303 s. 
2016 
Like
Ennakkokappale kustantajalta


Sain mahdollisuuden tutustua yhteen tämän kevään esikoiskirjailijoista ennakkoon kun Like lähetti minulle ennakkokappaleen Petteri Nuottimäen romaanista Varaudu pahimpaan. Nyt on muuten sinullakin mahdollisuus päästä lukemaan tätä jo mahdollisesti ennen kuin kirja on kaupoissa. Varaudu pahimpaan ilmestyy helmikuussa (joka tosin on jo ovella) ja kommentoimalla tätä bloggausta on mahdollista voittaa itselleen tämä hieno kirja. Siitä enemmän bloggauksen lopussa.

Varaudu pahimpaan on perhetarina. Se kertoo perheestä joka muuttaa 1960-luvun alussa Ruotsiin tavoitellakseen parempaa elämää - mutta sopeutuminen ei olekaan aivan helppoa. Sopeutumisongelmista huolimatta perheen isä, Matti, perustaa menestyvän yrityksen ja saa turvan elämälleen. Matilla ja hänen vaimollaan on kolme lasta, jotka eivät Matin silmissä ole onnistuneet elämässään täysin. Hän päättää kuitenkin lahjoittaa firman yhdelle heistä, ja laittaa lapset kilpailemaan.

Takakannessa Nuottimäen romaania verrataan Mikael Niemen mahtavaan teokseen Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä. Olin etukäteen hieman ennakkoluuloinen tuon vertauksen suhteen, sillä Niemen romaani on vieläkin mielessäni todella vahvasti, mahtavana teoksena, vaikka sen lukemisesta on vuosia. Mutta kuinkas kävikään? Vertaus ei ollut lainkaan turha, sillä juuri Niemen romaani tuli mieleen tästä esikoisromaanista. Todella positiivisessa mielessä.

Varaudu pahimpaan lähti minulla hieman hitaasti liikkeelle. En oikein päässyt kirjaan sisään, ja jossain vaiheessa meinasin turhautua kun ajattelin kirjaa vaikeaksi. Mutta Varaudu pahimpaan ei ole vaikea, vaan se vaatii hetken intensiivisen lukemisen että tarinaan pääsee sisään. Sen jälkeen kun pääsee luiskahtamaan sisään tuon perheen elämään, niin lukeminen on yhtä riemujuhlaa. Ennen kaikkea tarinankerronnan riemujuhlaa, mutta myös hyvän käännöksen. Jaana Nikula on tehnyt työnsä todella hyvin.

Nuottimäki on itse syntynyt Suomessa mutta kasvanut Ruotsissa. Tämä lienee avain siihen, miten hän osaa kertoa kulttuurieroista ja muuttamisesta - siitä kuinka sopeutuminen on vaikeaa. Hän kertoo perheen tarinan pilke silmäkulmassa ja virne suupielessä, tavalla jota ainakin tämä lukija arvosti. Ja jolle hihitteli.

Petteri Nuottimäki vie esikoisromaaninsa kanssa lukijan matkalle Ruotsiin, mutta hän myös tutustuttaa lukijan tähän perheeseen tavalla joka naurattaa. Kuitenkaan Varaudu pahimpaan ei ole mikään huumorikirja, eikä edes mikään kepeä välipala. Kepeyttä ja viihdykettä kirjassa toki on, mutta kirja on silti kaikesta huolimatta ennen kaikkea tarina perheestä, jossa kaikki ei mene aina oppikirjan mukaan.

Olen todella iloinen että saan lähitulevaisuudessa haastatella Petteri Nuottimäkeä. Kirja jäi väkevänä mieleen ja herätti kysymyksiä. Haastattelu tulee Suomi lukee -sivulle, mutta linkitän toki arvion myös Lukutoukan kulttuuriblogin facebook sivulle. Kannattaa siis seurailla sielläkin!

Suosittelen tätä kirjaa todella lämpimästi. Juuri niin, lämpimästi, sillä Varaudu pahimpaan on lämmöllä kirjoitettu kirja. Se kertoo perheen tarinan, perheen johon kirjailija on selkeästi kirjoittaessaan kiintynyt. Eikä suotta, niin kiintyy lukijakin!

Nyt sinulla on mahdollisuus saada itsellesi tämä kirja. Jokainen arvontaan osallistuja saa yhden arvan, ja blogini lukijat saavat kaksi. Kommentoi bloggausta ja kerro kuinka monella arvalla olet mukana - arvonta päättyy 4.2. kello 19. Voittaja saa lisäksi bonuskirjan, jonka saa valita kirjapinostani. Edit: lisäksi kaksi muuta onnekasta saavat itselleen Varaudu pahimpaan teoksen! Lukutoukka kiittää kustantajaa kirjoista, ja iloitsee jo valmiiksi voittajien puolesta. Hieno kirja, kannattaa osallistua!

34 kommenttia:

 1. Yhdellä, että muillakin on mahdollisuus :D

  VastaaPoista
 2. Arvonnassa mukana ja kahdella, kun olen blogisi lukija :)

  VastaaPoista
 3. Kiinnostaa kovasti! Kahdella mukana arvonnassa. :)

  VastaaPoista
 4. Yhdellä mukana :) T. m0rifox instagramista

  VastaaPoista
 5. Ilmottaudun yhdellä arvalla mukaan. Luen satunnaisesti sinunkin blogiasi.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Krista, osallistun arvontaan, yksi arpa riittää ��

  VastaaPoista
 7. Yhdellä mukana, blogia ehdin lukea vain satunnaisesti. Instassa kyllä seurailen. T. @nurmilaukasvirpi instassa

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoinen kirjauutuus. Kahdella mukana.

  hippohiiri at gmail.com

  VastaaPoista
 9. Kiinnostaa! Mukana kahdella arvalla,
  T. Meri/Kaikkia värejä -blogi

  VastaaPoista
 10. Yhdellä mukana.
  miitu1975@hotmail.com

  VastaaPoista
 11. Mukana yhdellä arvalla. Kiinnostava teos.

  VastaaPoista
 12. Mukana yhdellä arvalla. Kiinnostava teos.

  VastaaPoista
 13. Kahdella arvalla mukana, ja kovasti alkoi kiinnostamaan. Ruotsin maan kuviot kiinnostavat aina.
  Postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Kahdella arvalla mukana :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Kahdella mukana, koska luen blogiasi, kun sen nyt löysin vuodenvaihteessa. Sinulla on yksi niistä ihanista blogeista, jotka innostivat perustamaan oman kirjablogin, koska rakastan kirjoja. :)

  VastaaPoista
 16. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta, joten yhdellä arvalla mukana
  hippu(at)outlook.com

  VastaaPoista
 17. Yhdellä arvalla mukana! :)
  -SeLma-

  VastaaPoista
 18. Heti mukana, kahdella arvalla.

  jsoders3@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Yhdellä mukana, mielenkiintoiseen aikakauteen sijoittuva ainakin..
  vuosikerta (at) live (piste) fi

  VastaaPoista
 20. Mukana kahdella arvalla!

  tvoitto@gmail.com

  VastaaPoista
 21. Yhdellä arpasella mukana!

  arvonnat1@luukku.com

  VastaaPoista
 22. Vaikken nyt voittaisikaan kirjaa, on tämä pakko laittaa lukulistalle. Vaikuttaa mielenkiintoiselta.
  Yhdellä arvalla mukana.
  virpi.yv(at)gmail.com

  VastaaPoista
 23. Yhdellä arvalla mukana!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Arvalla mukana :)
  kahviajakanelia@luukku.com

  VastaaPoista
 25. Osallistun arvontaan ja mukana kahdella arvalla. Tämä kirja kiinnostaa, ja pakko lukea, vaikka ei nyt tuliskaan arpavoittona =D

  VastaaPoista
 26. Mukaan arvontaan.
  1 arpa.
  -minttu47-
  minttu47@gmail.com

  VastaaPoista
 27. Yksi arpa minulle, kiitos!
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 28. Yhdellä mukaan. Kuulostaa mielenkiintoiselta :)
  nelliina(@)yahoo.com

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!