maanantai 25. tammikuuta 2016

Katri Tapola ja Virpi Talvitie: Unilintu ja Uljas Sankari

Unilintu ja Uljas Sankari
Katri Tapola
Kuvittanut Virpi Talvitie
2010 
Teos

Kustantajalta


Kirsi Cats books & me -blogista on keksinyt kerrassaan jännittävän ajatuksen. Hän keksi aloittaa viikon mittaisen lukumaratonin, josta luin hänen blogistaan vasta eilen. Heti sisälläni alkoi kutitella - jospa osallistuisin minäkin. Tietenkin antaisin tilaa muulle elämälle ja muille touhuille, mutta lukisin tavallista enemmän karsimalla television katsomista ja some aikaa. Tänäänkin olen jo käynyt kirjastossa, mutta täytyy sanoa että olen lukenut hieman tavallista enemmän. Tästä alkaa lukuviikko!

Viikonloppuna oli lastenkirjan aika. Luin ihanan Katri Tapolan kirjoittaman ja Virpi Talvitien kauniisti kuvittaman lastenkirjan Unilintu ja Uljas Sankari. Kirja on jonkin aikaa odottanut hyllyssäni, mutta halusin lukea sen juuri nyt jo senkin vuoksi, että kirja lähtee eteenpäin lapsilukijalle tällä viikolla. Tämän kirjan annan mielelläni herra viis veelle, täditettävälleni.

Tämä kirja kertoo eräästä pienestä pojasta, joka käy nukkumaan kahdeksanvuotispäiväänsä edeltävänä iltana. Hän nukahtaa uneen, uneen jossa pojasta tulee Uljas Sankari ja hän pääsee nousemaan ihanan unilinnun selkään. Unilintu vie pojan toiseen maahan, maahan jossa hän tapaa ystävänsä Aatoksen. Pojat pääsevät seikkailuun, jossa pahanunenlintu on ryöstänyt kuninkaanlinnan avaimen jolla voi hallita koko unen valtakuntaa. Avain on pakko saada takaisin, muuten koko yörauha on mennyttä.

Pidin tavattomasti tästä kirjasta. En ole tätä ennen lukenut Katri Tapolan lastenkirjoja, mutta olen ollut kovasti ihastunut hänen aikuisille suunnattuihin teoksiinsa. Yllätyin todella iloisesti kun tässä lastenkirjassa on läsnä se sama persoonallinen ote kuin esimerkisi Kalpeissa tytöissä, joka tutustutti minut Tapolaan. Toki tyyli on lapsille suunnattu, mutta Tapolalla on myös lastenkirjassaan kaunis, hieman erikoinen tyyli kertoa. Juuri sellainen tyyli jota olisi varmasti ihana lukea lapselle ääneen!

Ihan pienimmälle lapselle en kuitenkaan Unilintua ja Uljasta Sankaria lukisi, sillä huolimatta siitä että kyseessä on kuvakirja, on kirjassa yllättävän monia kerroksia ja vaatii varmasti kuuntelijaltakin keskittymistä. Luulen että viisivuotias täditettäväni kuitenkin jaksaa keskittyä kirjaan ja nauttia tarinasta ja Virpi Talvitien kauniista kuvituksesta.

Kun yhdistää Katri Tapolan tavan kertoa lapsille tätä huikeaa tarinaa ja Virpi Talvitien värikkään, vahvan kuvituksen, saadaan aikaan paketti jota minä haluaisin saada lisääkin. Suositelkaapa lukijani samantyyppisiä lastenkirjoja!

4 kommenttia:

 1. Hih, ihanan näköinen kirja ja kiva arvostelu:)

  matkakohtiklassikoita.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Tämä on ihana!!! Kannattaa lukea Tapolaa enemmän, löytyy myös pidempää satukirjaa, joihin mekin toiv pian päästään :). Maunot ovat pitkänajan suosikkimme, luin just viime vkolla viimeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi bleue, tämä oli! Kävin lukemassa sinun tekstisi tästä, mutta unohdin kommentoida. Mutta sanonpa nyt: olet niin taitava lastenkirjakuvaaja, sun tekstejä on niin ilo lukea. Huomaa että olet perehtynyt aiheeseen <3 Aion kyllä tutustua myös näihin Tapolan lastenkirjoihin paremmin, heti seuraavalla kirjastokäynnillä. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!