keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Riippumattolukemista.

Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin
Romain Puértolas 
Suomentanut Taina Helkamo
221 s. 
2014
OtavaTänä aamuna istahdin laboratorion aulaan kuluttamaan paria tuntia sokerirasituskokeen takia, seuranani Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin. Täytyy vain sanoa, että olisinpa voinut valita paremmankin kirjan tuoksi kahdeksi tunniksi. Olisin todellakin voinut.

Tämä pieni kirja kertoo Intialaisesta fakiirista, joka matkustaa Ranskaan ostaakseen Ikeasta halvan piikkimaton. Kun hän nousee Intiassa lentokoneeseen, hän ei ikinä osaa arvata millaiseen seikkailuun hän päätyykään. Seikkailu nimittäin alkaa viimeistään silloin, kun hän päätyy Ikean kaappiin, jota kuljetetaan Iso-Britanniaan...

Juoni on sinällään ihan hauska. Ja hauskaksihan tämä kirja onkin ainakin minun käsitykseni mukaan tarkoitettukin, pieneksi tarinaksi vailla sen syvempiä tarkoitusperiä. Mutta jokin tässä ei nyt vain toimi.

Juoni on ikään kuin aikuisten satu. Ja jos se olisi kirjoitettu juuri sellaiseksi, voisi Fakiirin tarina toimiakin. Mutta kaikki hassutukset kirjassa ovat ikään kuin pakolla väännettyjä, muka-hauskuuksia, jotka eivät oikein jaksa naurattaa. Ja sivuja olisi voinut olla ainakin viisikymmentä vähemmän - loppupuolella fakiirin matkat ympäri Eurooppaa alkavat jo tuntua vanhan toistolta. 

Nimittäin, nuo kaksi tuntia jotka vietin tuolla laboratorion aulassa, olivat aikamoista tuskaa. Kirja ei vain vienyt mukanaan, ja sain olla vilkuilemassa kelloa koko ajan. Niin ei olisi käynyt, jos mukanani olisi ollut kirja, joka veisi mukanaan täydellisesti ja heti. Silloin olisin havahtunut vasta silloin kun labrantäti huutaa parin tunnin kuluttua korvan juuressa. Mutta nyt ei siis käynyt niin - ei  todellakaan.

Tästä kirjasta on vaikea edes keksiä mitään sanottavaa. Ihan totta! Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin, on ehkä sopivaa luettavaa riippumattoon tai rannalle jonakin kesäisenä päivänä, mutta edes välipalakirjaksi tämä ei ole ehkä se paras valinta.

Olisin niin halunnut pitää tästä!

★★½

6 kommenttia:

 1. Oijoi, ikävä että et pitänyt kirjasta. Mulla on just tuosta syystä aina k a k s i kirjaa mukana, jos se eka ei iske ;)
  Mutta tämä kirja tulossa mulla lukuun, katsotaan, saanko mitään siitä irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitäisi ehdottomasti olla varsinkin tuollaisessa tilanteessa kaksi kirjaa mukana. Tästäkin siis opimme jotakin! :)

   Toivottavasti saisit enemmän irti kuin minä.

   Poista
 2. Yes. Vakuutit minut täysin siitä, että tämän voi huoletta jättää lukematta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse kalastella kirjastosta, vähemmän vielä hankkia omaan hyllyyn. :)

   Poista
 3. Lainasin tämän eilen hauskan nimen perusteella. Täytyy kokeilla, auttaako edes riippumatto vai floppaako Fakiiri sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin kiehtoi nimenomaan nimen perusteella. Hauska juoni, mutta ei vaan toiminut. :/

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!