tiistai 10. kesäkuuta 2014

Paluu blogimaailmaan vetävän trillerin myötä.

Vii5i
Ursula Poznanski
Suomentanut Anne Mäkelä
426 s. 
2013
AtenaEnhän minä malttanut kovin pitkään blogistaniasta pysyä poissa. Eilen jo tein varovaista paluuta käymällä tutkailemassa mitä bloggarikollegoideni blogeissa onkaan tapahtunut, ja kun sain eilen loppuun Ursula Poznanskin trillerin Vii5i, tiesin että tässä on täydellinen paluu. Viime yönä kun olin nukahtamassa, suunnittelin jo aivot savuten bloggausta. Toivottavasti jotain niistä suunnitelmissa jäi mieleenkin, eikä kadonnut unimaailmaan...

Beatrice Kaspary työtovereineen joutuu pahan paikan eteen. Lehmälaitumelta löytyy naisen ruumis, jonka jalkapohjiin on tatuoitu koordinaatit. Rikospoliisit tietysti tarttuvat koordinaatteihin, jonka taakse kätkeytyy ruumiinosia. Ja vihje, jonka perusteella löytyy seuraava piste. Murhaaja siis harrastaa geokätköilyä.

Geokätköily oli vieras käsite ennen kuin kuulin tästä kirjasta. Poznanskin kirja minun on pitänyt lukea jo kauan, mutta vasta nyt kun toinen osa tästä Beatrice Kasparysta kertovasta sarjasta on ilmestynyt, sain tartuttua tähän loistavaan trilleriin. Geokätköily kuulosti tämän kirjan myötä mielenkiintoiselta, ja toki tuli paljon tutummaksi käsitteeksi, mutta ei se minun lajini ole. Mutta on hienoa että se on otettu tähän kirjaan teemaksi, sillä idea on ihanan tuore.

Vii5i oli raaka. Niin kuin kunnon trillerin kuuluu ollakin. Tuli kylmiä väreitä, tuli jopa yökötyksen tunteita. En katsoisi tällaista elokuvaa ikinä, mutta kirjana tästä nautin suuresti.

Ja se jännittäminen! Koko kirjan ajan sai jännittää mitä seuraavaksi tapahtuu. Koskaan ei voinut tietää mitä seuraava sivu tuokaan tullessaan, ja mitä seuraava kätkö paljastaakaan. Ja niin. Se loppuratkaisu. Te jotka olette tämän lukeneet, olisitteko te voineet ikinä arvata? Minä olen aina yhtä huono päättelemään murhaajaa, mutta tämä tuli kyllä tavallista enemmän puun takaa.

En poistaisi sivuakaan. Vii5i oli siitä hyvä, ettei sitä oltu venytetty turhaan. Ja jännitys, se todellakin säilyi todellakin loppuun saakka. Ihan viimeisille sivuille.

Anteeksi kökkö bloggaus. Mutta heräsin aikaisin enkä saanut enää unta, eikä kahvi ole vielä ehtinyt vaikuttaa. Ja se on tämä bloggaustauko (joo, tosi pitkä, heh) kun saa aivot takkuamaan.

Mutta odotan innolla mitä seuraavalla osalla, Sokeilla linnuilla, on minulle tarjota.

★★★★

16 kommenttia:

 1. Olen kesäflunssan kourissa ja eilen juuri mietin, että voisi lukea jotain dekkaria ja tämä kirja tuli mieleen. Ei vaan ollut voimia lähteä tätä metsästämään. Hyvä kuitenkin tietää tulevaisuuden varalle, että tämä vetää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, toivottavasti paranet pian! Kesäflunssat on inhottavia, minä mietin jo olenko sairastumassa kun niiskutin, mutta se näytti menevän onneksi ohi. Toivotaan ainakin.

   Kannattaa ehdottomasti lukea!

   Poista
 2. Kiva, että sinäkin tykkäsit Viidestä! Tosi koukuttava teos; en arvannut loppua, mutta jotenkin silti hiukkasen petyin siihen. Itse taas päässäni kehittelin paljon monimutkaisemman juonikuvion. =D Minä olen niin tottunut tuollaiseen "raakaan" menoon, etten oikeastaan pitänyt kirjaa hirvittävän raakana. Meni siinä sivussa. =D Ja leffan katsoisin heti, hih, mä kuule osaan olla todellisten "tyttöleffojen" suuri ystävä. =D Olen lukenut jo Sokeat linnut, toivottavasti se uppoaa sinulle paremmin, minä kieltämättä petyin siihen loistavan Viiden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen vähän kuullut että Sokeat linnut ei ole läheskään yhtä hyvä kuin Viisi. Harmistuttavaa, mutta ei sitä tiedä miten se minuun kolahtaa. :)

   Minulla alkoi eilen tehdä hirvittävästi mieli raakaa menoa. Siis kirjoissa, ei muuten. :D En kaipaa luokseni murhaajaa! :D

   Poista
 3. Minä tiesin geokätköilystä, sillä poikaystäväni isä harrastaa sitä innokkaasti. Hän ei ole kyllä löytänyt kätköistä ruumiin palasia, onneksi. En tainnut arvata loppuratkaisua, ja odotan Sokeita lintuja innoissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi hän ei ole löytänyt ruumiin palasia! :) Toivottavasti me pitäisimme Sokeista linnuista enemmän kun monet muut ovat pitäneet.

   Poista
 4. Viisi on ollut lukulistalla pitkään :)

  VastaaPoista
 5. Oi miten ihanaa, että blogitaukosi jäi näin lyhyeksi * iso virtuaalihalaus * Mä jo pelkäsin, että menee kuukausi tolkulla ennen kuin palaat blogin pariin. Mutta onko sun pakko lukea niiiiin paljon hyviä kirjoja ja vielä niin nopealla tahdilla!? :P Mä en nimittäin millään pysy perässä ja kirjaston varauslista kasvaa kasvamistaan. TämäKIN kirja on nimittäin pakko lukea. Ni ja totesin tossa, että vaikka et olisi jostain kirjasta tykännyt, ni pakkohan munkin on se lukea ihan vaan varmistaakseni, että onko meillä oikeasti niiiiin samanlainen kirjamaku :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Emmi, kiitos ihanasta kommentista! <3 *iiiiso halaus*

   Enhän mä niin kauan osaa olla poissa blogimaailmasta! Tuokin teki jo vähän tiukkaa, ja oli pakko huuhailla vähän omassa ja vähän muidenkin blogeissa jo ennen kun bloggasin itse.

   Meillä kyllä kolahtaa kirjamaku yhteen, luetaan niin paljon samoja kirjoja, ja tykätään vielä samoista! :) Mutta lue Vii5i, tämä oli oikeasti tosi hyvä.

   Hihii, tuo viimeinen kommentti oli ihan parasta! :D

   Poista
  2. Kiitos ihanasta kommentista Emmi! <3 *iiiso halaus*

   Enhän mä nyt kuukausi tolkulla osaa olla poissa täältä, nytkin meinasi tulla vieroitusoireita! :P

   Meillä on kyllä hirmu samanlainen maku, aina kun käyn blogissani niin huomaan että ollaan tykätty / inhottu samoja kirjoja. Joidenkin kanssa vaan kolahtaa maut ja muut yhteen. :)

   Poista
 6. Tervetuloa takaisin :) Nyt taisi olla se dekkariviikkokin, voi voi, jäänee "suorittamatta" meikäläisellä...

  Yksi facekaverini harrastaa geokätköilyä varsin aktiivisesti ja seinälläni vilisee useinkin löytöjä :D Muuten en olisi tainnut kuulla koko jutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jane. :)

   Mulle oli geokätköily ennen tätä kirjaa aika uusi juttu, tosin tiesin tästä jo ennen kuin luin, niin paljon tästä oli kohistu blogeissa ilmestymisestä asti. Ja nytpä tiedän pari kaveria jotka harrastavat tätä lajia! :)

   Poista
 7. Mainio tämä Viisi kyllä oli! Ja antaa hyvän kuvan kätköilystä, vaikka en kyllä itsekään ole onneksi löytänyt mitään ruumiinosiin viittaavaa kätköistä. Minulle Viisi ei ollut ällöraaka (se on se Bones joka turruttaa, väitän) vaikka siinä olikin kyllä tosi hurjia juttuja.

  Kiva että palailit blogistaniaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin Linnea että sinä harrastat kätköilyä. :) Se on varmaan oikeasti aika hauskaa! Olisi varmaan aika kamalaa löytää jotain ruumiinosia tai muuta. Hui!

   Kiitos, oli kiva palata. :)

   Poista
 8. Kulta, tää oli niin mahtava teos! Ja lisää hyvää luvassa :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!