lauantai 21. helmikuuta 2015

Lukutoukka hullaantui novellikokoelmasta.

Muodonmuuttoilmoitus
Anu Kaaja
166 s. 
2015
Teos

Arvostelukappale


Aivan ensimmäiseksi täytyy sanoa, että tavoistani poiketen saatan tulevina päivinä päivittää useammin kuin kerran päivässä. Yleensä en sitä tee, koska haluan näkyvyyttä kaikille bloggauksille riittävästi. Nyt kuitenkin on pakko vyöryttää blogivirtaanne uusia päivityksiä, koska bloggaamattomien kirjojen pino on useamman kirjan paksuinen, ja niin - jos en saa sitä pois, niin se vain kasvaa ja kasvaa.

Mutta sitten tähän hienoon novellikokoelmaan.

Anu Kaajan esikoisteoksessa mennään mitä omituisimmissa sfääreissä. Omituisimmissa hyvällä tavalla: minuun ainakin vetosivat metamorfoosit, myyttiset olennot ja traagiset kohtalot. Jotkut novelleista jäivät elämään pääni sisään niin, että nytkin, viikon päästä lukemisesta, ne ovat mielessä.

En ole mikään tottunut novellien lukija, kuten jotkut lukijani ehkä tietävätkin. Kuitenkin uskalsin pyytää Kaajan Muodonmuuttoilmoitusta arvostelukappaleeksi, koska aiemmat varovaiset kokeiluni novellien saralla ovat osoittautuneet onnistuneiksi. Ja Teoksen katalogin esittelyn perusteella kiinnostukseni heräsi, todellakin heräsi. Minun oli pakko saada kirja luettavakseni.

Eikä turhaan. Kaajan novellit ovat upeita. Kirjailijattaren teksti on yhtä kielellä iloittelua, ja se ottaa omakseen. Siitäkin huolimatta, että Muodonmuuttoilmoitus oli viimeinen kirja, jonka luin lukumaratonilla, ja väsymys oli ehkä jo aistittavissa, niin kirja otti omakseen. Ehkäpä nämä novellit eivät ole kaikkein helpointa luettavaa, mutta niihin ei voi olla keskittymättä.

Novellien lukeminen ei vaan ole kaikkein helpointa sille, joka ei ole niihin tottunut. Kun luen romaania, ei haittaa, vaikka ensimmäiset sivut eivät saisikaan sataprosenttista keskittymistä. Mutta kun luen novellia, siihen täytyy keskittyä alusta asti, muuten huomaa että hups, se loppuikin jo. Siispä jouduin pariin kertaan tämänkin kokoelman kanssa palaamaan novellin alkuun, sillä yhtään en halunnut jättää keskittymisen takia lukematta.

Muodonmuuttoilmoitus sai minut innostumaan novelleista enemmän. Olen taas löytänyt yhden kirjallisuuden lajin, jota lukea, ja olen varma että se tuo minulle paljon iloa. Muodonmuuttoilmoitusta suosittelen juuri sinulle, joka pidät upeasta kielestä ja mielikuvituksellisista tarinoista. Älä jätä tätä lukematta!

2 kommenttia:

  1. Tämän kokoelman minäkin aion lukea. Luin tästä Hesarista ja pitkästä aikaa tuli sellainen tunnelma, että nyt on raikasta menoa. Kuinka pitkälle se kantaa, jää nähtäväksi. Ainakin sinä pidit tätä onnistuneena. Se on jo hyvä lähtökohta.

    VastaaPoista
  2. Jos olet innostunut novelleista niin suosittelen Maritta Lintusen kirjoja, mikäli ne eivät vielä ole tuttuja :)

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!