torstai 7. marraskuuta 2013

Lars Kepler: Tulitodistaja

Tulitodistaja
Lars Kepler
Suomentanut Elina Uotila
594 s. 
2012
Tammi

Kyllä, kärsin edelleen lukujumista. Sain silti luettua loppuun Tulitodistajan, vaikkei lukeminen tuntunutkaan mielekkäältä koko aikaa. Mutta en osaa olla tekemättä mitään, enkä oikein jaksa tuijottaa televisiotakaan koko iltaa, joten luen, vaikka sitten vähän hitaammin.

Tulitodistaja on kolmas Joona Linnasta kertovan sarjan kirja. Se alkaa siitä, kun nuorisokodissa tapahtuu julma nuoren tytön murha, ja samaan aikaan samasta nuorisokodista katoaa tyttö. Mitä on tapahtunut? Kertomukseen nivoutuvat myös poliisin vihjepuhelimeen tulevat soitot, joita kukaan ei osaa aluksi ottaa vakavasti...

Tuon enempää en uskalla juonesta paljastaa, sillä pyrin muutenkin dekkareiden juonen kanssa olemaan äärimmäisen varovainen, ehkä jopa varovaisempi kuin kirjojen takakannet joskus ovat. Takakannetkin paljastavat nimittäin joskus ihan liikaa!

Yritin ennen Tulitodistajaa montaa kirjaa, niin kuin edellisessä lukujumi postauksessani kerroinkin. Mukana oli varmasti hyviä kirjoja, jotka aion kyllä lukea, mutta tämä kirja oli ensimmäinen jossa pääsin niin pitkälle että oli pakko lukea loppuun saakka. Silti käy vähän sääliksi tätä kirjaa, joka olisi ansainnut täyden huomion ja täyden keskittymisen, eikä sitä että jatkuvasti selailen Facebook päivityksiä kännykälläni, tai teen jotain muuta yhtä "tärkeää".

Olen lukenut sarjasta tätä ennen Hypnotisoijan. Se oli raaka kirja, myöskin, enkä voisi ajatellakaan katsovani sen pohjalta tehtyä elokuvaa. Tulitodistajakin siis oli äärimmäisen raaka, ja varsinkin kirjan loppupuolella selvinneet asiat olivat niin pahoja että se sai aikaan väristyksiä.  Maailma voi olla pelottavan paha, ja on hätkähdyttävää miten tämä kirjailijapariskunta joka Lars Kepler nimimerkin perusteella piilee, on loihtinut lukijan eteen tällaista pahuutta. Minä pidän, kirjoissa, mutta hrrr. Silti. Mutta niin - fiktiivinen maailma voi olla paha, puhumattakaan tästä oikeasta missä elämme.

Sarjan voi lukea itsenäisinä teoksina, mutta minä pidin kyllä enemmän Hypnotisoijasta kuin tästä. En osaa sanoa syytä, ehkä yksi on lukujumi, mutta ainakin mieleen tulee se, että olisin jättänyt Tulitodistajasta viimeiset muutaman kymmentä sivua pois. Lieneekö syynä se, että nuo sivut tarvittiin seuraavaa osaa varten, mutta en saanut juonesta siinä vaiheessa enää oikein kiinni. Mitä varten nuo sivut olivat kirjassa?

Aion kyllä lukea vielä Nukkumatinkin, sekä sarjan toisen osan. Nyt on pakko lukea jotain, mistä tulee hyvä mieli. Sitten toteutan paria saamaani dekkarivinkkiä, kiitos Marile ja Sara! Eli joko Millenium-sarjan kimppuun, tai sitten Cupidoa. Hmm.

 ★★★½

7 kommenttia:

 1. Olen lukenut kaikki Keplerin kirjat ja Nukkumatti oli paras. Keplerin taustalta löytyy ruotsalainen kirjoittajapariskunta, joten tykkään siitä, että kirjojen sekä miehet että naiset ovat niin kuin pitääkin. Yleensä mieskirjailijoiden naiset on kirjoitettu "miesnäkökulmasta", joten luen vähän mieskirjailijoiden kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla siis jään odottamaan Nukkumatin lukemista. Muistelinkin että taustalla on pariskunta, ja olen samaa mieltä, se tuo hyvää tunnetta naishenkilöistä kerrottaessa. Itse luen kyllä niin mies kuin naiskirjailijoidenkin kirjoja, en ole edes ajatellut ehkä ikinä asiaa siltä kannalta. :)

   Poista
 2. Minulta on vielä kaikki Keplerit lukemati, mutta hyllyssä odottelee Hypnotisoija. Luulin, että nämä kirjat pitää ehdottomasti lukea järjestyksessä, mutta olipas kiva ylläri, ettei tarvitsekaan. Tosin pedantti minä varmaan noudattaa järjestystä (jos siis aion kaikki lukea - riippuu, mitä mieltä olen Hypnotisoijasta).

  Millenium-sarja on hyvä. Cupido kuulostaa tutulta, mutten saa päähäni kirjailijan nimeä. Sattuuko samaan sarjaan kuulumaan kirja Morpheus? Olen nimittäin sellaisen parivaljakon joskus lukenut ja pidin. Mieskin luki ja piti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei näitä tarvitse järjestyksessä lukea. Mutta uskon kyllä Elegia että tykkäät Hypnotisoijasta, tosin ikinähän ei voi kuitenkaan tietää.

   Millenium sarjan aloitan ensi viikolla. :)

   Poista
 3. Minäkin aion jossain vaiheessa lukea nämä dekkarit, Hypnotisoija odottelee hyllyssäni. Sen olen tosin nähnyt elokuvana varmaan viitisen kertaa (koska Mikael Persbrandt <3 ), kävin ensin katsomassa leffan ennakkonäytöksessä ja sittemmin olen katsonut sen dvd:ltä lukuisia kertoja. Upea elokuva, ja siksi kirjakin kiinnostaa.

  Jee Cupidolle! Ja Elegialle tiedoksi, että samaa sarjaa on, kirjailija on Jilliane Hoffman. Minulla on vielä Morpheus lukematta, mutta Cupido on yksi parhaita lukemiani dekkareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, olet nähnyt elokuvankin monta kertaa. Minä en varmaan oikeasti kykenisi, vaikka näyttelijät olisivat kuinka hyviä, en vaan pysty katsomaan väkivaltaisia elokuvia. Mutta niin kuin olen miljuuna kertaa blogissakin todennut, kirjoissa pystyn mihin tahansa.

   Aion viikonlopun jälkeen taas tarttua dekkareihin. Ei oikein nimittäin luista mikään muu.

   Poista
  2. Tässä kirjassa oli mielestäni yllättävä loppu. Ainut mikä vähän ärsytti, oli kummalliset lauseet, kuten melkein ei kukaan. Vaikka kuuluukin siihen porukkaan, jolle riittää, kun sanassa on pari ekaa ja viimeinen kirjain oiken, en huomaa virhettä :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!