perjantai 20. joulukuuta 2013

Jouluelokuvani: Holiday

Holiday
2 h 8 min
2006
Pääosissa Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black


On olemassa elokuvia joita katsoo vain kerran, ja se riittää. Vaikka elokuva olisi hyväkin. Sitten on niitä, joita katsoo kerta toisensa jälkeen, kyllästymättä, ja tietää jo elokuvan alkumetreillä "...tämä on onnea." Holiday on minulle noita jälkimmäisiä elokuvia.

Iris ja Amanda eivät voisi elää erilaisemmissa elämäntilanteissa. Iris elää pienessä kotoisessa mökissä Englannissa, kun taas Amanda luksustalossa Los Angelesissa. Molemmat ovat kuitenkin joutunet pettymään ihmissuhteisiin, ja haluavat joulun aikaan pois. Mahdollisimman kauas. Naiset päätyvät vaihtamaan koteja kahdeksi viikoksi, ja molemmat toivovat pääsevänsä mahdollisimman kauas miehistä ylipäätään. Mutta kuinkas käy?

Sain pari joulua sitten lahjaksi paketin, jossa on Holiday ja Rakkautta vain elokuvat. Rakkautta vain on myös ihana jouluelokuva, jonka senkin tulen ehkä tässä ennen joulua vielä katsomaan. Kumpikin aivan ihanan tunnelmaisia jouluelokuvia, jotka jaksan katsoa tosiaankin kerta toisensa jälkeen.

Nyt Holiday taukoni näköjään on ollut pidempi, koska en ole siitä blogiinkaan kirjoittanut laisinkaan. Se on kuitenkin lempielokuvani! Tämä voi aiheuttaa vilun väristyksiä joissakin ihmisissä, koska Holiday on korkea kulttuurista kaukana. Se ei ole pitkälle venytettyä draamaa eikä erityisemmin ehkä jää vaikuttamaan, mutta siinä on silti hyvin paljon.

Siinä on tunnelmaa, sen juoni kantaa hyvin koko elokuvan loppuun asti. Ja mikä tärkeintä, näyttelijät ovat ihan nappi valinta! Varsinkin Cameron Diaz loistaa Amandan roolissa, joka on kuin hänelle tehty. Ja vasta nyt katsottuani taas kerran Holidayn, huomasin miten varsinkin lasit päässä Jude Law näyttää hämmästyttään paljon Joel Haahtelalta! Joka ei ole laisinkaan huono piirre miehessä, hmm...

Lehdissä Holiday saa yleensä kaksi tähteä. Siispä järkytän kaikkia jotka uskovat noita ei-ikinä-erehtyviä kriitikkoja, ja annan viisi. En yhtään vähempää kuin viisi. Koska minulle tämä on täydellinen elokuva, joka saa aina liikutuksen kyyneleen silmäkulmaan.

 ★★★★★

8 kommenttia:

 1. Yksi onnellisimmista joulumuistoistani liittyy tähän leffaan. Tyttäremme oli hieman "huono" nukkumaan vauvana, joten toivoin sinä jouluna vain, että hän nukahtaisi tyytyväisenä. Ja näin tapahtui. Vauvelin nukahdettua alkoi telkkarissa tämä leffa ja oli mahtavaa vain levätä ja nauttia. Sen jälkeen olen haaveillut löytäväni yhtä hyvän joululeffan mutten ole vielä löytänyt.

  VastaaPoista
 2. Tämä on yksi minunkin suosikeistani :) Lempikohtiani on mm. Kate Winslet ja Jack Black säveltävät yhdessä sille papalle sisääntulomusiikkia, Amandan itku taksissa, Jude Lawin lapset ihanalla aksentillaan ja koko Winsletin olemus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, nuo ovat kaikki ihania asioita tässä elokuvassa. Varsinkin nuo Jude Lawin lapset olivat hurmaavia. :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Oii, ihana lukea se tunne täältä, joka itelläkin tästä elokuvasta on. Tämän tahtoo nähdä aina uudestaan!! Inspiroiduin myös sun lukumaratonistasi, ja mainitsinkin sen tuolla omassa blogissani . Saas nähdä, milloin on oman maratonini premiär. http://joannavonscarlett.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa Joanna, tämän tahtoo oikeasti nähdä aina uudestaan! Toivottavasti pitäisit pian oman maratonin, niitä on hirmuisen hauska seurata. :)

   Poista
 5. Me katsomme mieluusti jouluna elokuvia ja sainkin Holidayn lahjaksi eräänä jouluna. Mutta huolimatta Kate Winsletistä, jonka leffat ovat melkein aina olleet just mulle, Holiday ei antanut minulle, mitä se antoi sinulle;) Olemme nyt jo parina vuonna katsoneet Catherine Deneuven tähdittämän Eräs joulutarina (Une Conte de Noel), joka ei ole ihanan tavanomaisinta. Katsomatta odottaa myös 3,5 tuntia leffaa hyvästä kirjasta, jonka luin tänä vuonna eli Erään avioliiton muotokuva. Lumoavaa leffajoulua ja muutenkin, sinulle, Krista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi ettei Holiday kolahtanut sulle, Leena. Itselleni se on aikojen saatossa muodostunut tärkeimmäksi jouluelokuvaksi, tosin hyvänä kakkosena tulee Love actually, eli suomeksi Rakkautta vain. Niitä molempia tosin katselen muutenkin kuin joulun aikaan.

   Elokuvia olemme katselleet tässä joulun jälkeen, jouluna oli sellainen hulina ettei pystynyt keskittymään. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!