maanantai 30. joulukuuta 2013

Haruki Murakami: 1Q84 kolmas osa sekä vielä kerran! Joululahjat!

1Q84 osa 3
Haruki Murakami
Suomentanut Aleksi Milonoff
446 s. 
2013
Tammi

Ostin jo kirjamessuilta Murakamin 1Q84:n kolmannen osan, jota olen kyllä odottanut kuin kuuta taivaalta, jos näin kliseisesti voin asian ilmaista. En silti lukenut sitä heti. Halusin odottaa sopivaa tilaisuutta, sopivaa lukutunnelmaa, sopivaa kaikkea. Nyt joululomalla sellainen tuli, oli rauhaa ja lukufiilistä, ja nautiskelinkin ihan täysillä.

Yleensä tapoihini kuuluu kertoa hieman kirjan juonesta. Linkitän kuitenkin tähän bloggaukseni 1Q84:n kahdesta ensimmäisestä osasta, johon pääsee tästä. Pohdin tuossa tekstissäni sitä, saavatko kaksi päähenkilöä, Aomame ja Tengo, lopulta toisensa, ja saako rinnakkaismaaailma 1Q84 nielaistuksi heidät sisäänsä. Sitä pohtimista tämä kirja on, monen mutkan kautta päädytään lopulta loppuratkaisuun. En tietenkään kerro mikä se on, sillä en ole mikään spoilaaja!

Hesari teilasi 1Q84:n. Esimerkiksi siitä syystä ettei kolmannessa osassa tapahdu juuri mitään, vaan se on jahkailua. Minä olen toista mieltä. Kyllä kolmannessakin osassa tapahtumia riittää, enkä minä päässyt pitkästymään kertaakaan.

Lopun kirjasta ahmin, vaikka olisin halunnut nautiskella. En olisi halunnut kirjan ollenkaan loppuvan, koska, yksinkertaisesti, tämä on THE kirja. Tämä on todellakin parasta mitä olen lukenut pitkään aikaan. Pitäisi joskus nautiskella kaikki kolme osaa putkeen, ja katsoa miten kirjan maailmaan pääseekään sukeltamaan. Sillä tämä on todella teos, jonka tulen lukemaan uudelleen ja uudelleen. Ja ehkä vielä kerran uudelleen.

Silloin kun sain loppuun 1Q84:n kaksi ensimmäistä osaa, tunsin suurta surua, epätoivoa, miten kestänkään odottaa syksyyn, jolloin kolmas osa julkaistaan. Ja silti pystyin tämän kirjan käsiini saatuani, odottamaan vielä kaksi kuukautta, että löytäisin sopivan hetken tämän lukemiseen. Ja silti, sitä kannatti odottaa. Sillä tämä joululoma oli juuri sopiva hetki sukeltaa rinnakkaismaailmaan. Odotin enemmän kuin mitään niitä hetkiä, jolloin pääsen omaan rauhaani pujahtamaan 1Q84:n maailmaan, tai kissakaupunkiin, kuten Tengo sitä kutsuu, ja aina odotukseni palkittiin. Ihan aina.

1Q84 on elämää suurempi, Annikaa lainatakseni. Ei tarvitse montaa kertaa miettiä mitä äänestää Blogistanian Globaliassa.

★★★★★

 


Taisinkin edellisessä bloggauksessani kertoa, että meille on tulossa vielä toinen joulu. Siskoni ovat saapunet, ja eilen vietimme toista jouluaattoa lahjoineen kaikkineen. Ihania lahjoja sainkin! Vanhempi siskoni yllätti minut tavaroiden alla pilkahtavalla "Avohoidossa" pyyhkeellä, ja nuorempi siskoni taas blogini nimellä varustetuilla kynällä ja avaimenperällä, sekä kirja aiheisilla kännykän kuorilla.

Ei siis kannata mennä vaihtamaan blogin nimeä ihan hetkeen, on meinaan sen verran hienot tavarat!

 

1 kommentti:

  1. Hieno kirja kruunasi joulusi ja nuo kirjalliset joululahjat ovat piste i:n päälle! 1Q84 on kirja, jonka haluan nautiskella jossain vaiheessa, mutta nyt ei ole sen aika. Ihanan innostuneista blogiteksteistä päätellen luvassa on upea kokemus!

    Hyvää uutta vuotta, Krista!

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!