keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Nuori, kaunis ja homo.

Nikottelua
Reija Kaskiaho
182 s. 
2014
Myllylahti

Arvostelukappale


Myllylahdelta yllättivät minut! Pyysin Anu Holopaisen Ilmestyskirjan tätiä arvostelukappaleeksi, ja sainkin kaksi kirjaa. Toinen niistä oli Reija Kaskiahon Nikottelua, josta riemastuin suuresti, sillä olen aina pitänyt Kaskiahon tyylistä kirjoittaa.

Nuori, kaunis ja homo on tämän kirjan päähenkilö, Niko. "Niko on poika. Hän tykkää pojista. Mitä sitten?" Sanotaan kirjan takakannessa. Niin, mitä sitten? Joillakin on ilmeisesti jotain sitä vastaan. Lapsuuden leikkikaverit paiskovat häntä pitkin seiniä ja katuja, ja miten käy kun Niko kertoo vanhemmilleen homoudestaan? Onneksi on Lihis, ystävä, joka on siinä, tuli mitä tuli.

Reija Kaskiaho on aina kirjoittanut aiheista, jotka koskettavat lukijaa. On ollut nuorten huumeidenkäyttöä, koulukiusaamista, teiniraskautta, bulimiaa... kaikki aiheita, joista kirjoitetaan nuorille liian vähän. Niin kuin myös homoudesta ja lesboudesta. En kiellä, sitäkin kirjallisuutta on, mutta ei kovin paljoa.

Vaikka aihe on vakava, ja sitä ei käsitellä helpolla tavalla, on mukana Kaskiahon tyylille tuttu, terävällä kynällä kirjoitettu ihastuttava, juuri minuun kolahtava huumori. Lukiessa nauratti - oikeasti nauratti ääneen useampaankin kertaan.

En siis väitä, että kirja olisi raskassoutuinen, sillä sitä se ei ainakaan ihan täysin ole. Aihe on kuitenkin vakava, sillä kirjaan sisältyy ihastumisen lisäksi väkivaltaista kiusaamista, ja se, miten vanhemmat eivät osaa suhtautua lapseensa oikealla tavalla. Nyyh.

Sujuvaa tekstiä Kaskiaholta jälleen kerran, hyvää huumoria ja merkityksellinen aihe - kerrassaan mainio kokonaisuus tällä tärkeällä nuortenkirjalla!

★★★★

3 kommenttia:

 1. Kiitos hienosta postauksesta. Kirjailija on minulle ihan uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
 2. Ole hyvä. :) Reija Kaskiaho on todella hyvä kirjailija, jonka parissa viihtyy aikuinenkin. :)

  VastaaPoista
 3. Homoseksuaalisuutta olisi pitänyt käsitellä laajemmasta näkökulmasta kun kerran mahdollisuus oli.
  On tunnettua, että homojen hakkaajat ovat kaappihomoja, jotka vihaavat omaa seksuaalista suuntautumistaan.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!