tiistai 21. heinäkuuta 2015

Mervi Heikkilä ja Jussi Matilainen: Kummajaisten kylän kuuma kesä

Kummajaisten kylän kuuma kesä
Mervi Heikkilä ja Jussi Matilainen
Kuvittanut Miranda Koskinen
134 s. 
2015
Haamu
Arvostelukappale


Pidin kovasti Mervi Heikkilän ja Jussi Matilaisen kirjoittamasta Kummajaisten kylästä, jonka sain käsiini lähestulkoon sattuman kautta. Nyt, kun Kummajaisten kylä on saanut jatkoa tämän kirjan muodossa, se oli automaattisesti lukulistallani.

Kummajaisten kylän kuumassa kesässä keskiössä ovat edellisestä kirjastakin tutut nuoret. Seikkaillaan jälleen Korpikylässä, jossa tapahtuu outoja sattumuksia toisensa perään, ja ilmassa on myös nuorten elämään kuuluvaa ystävyyttä ja ihastumisia. Nuorten elämää sekoittaa myös uusi opettajatar, joka saapuu kylään.

Kummajaisten kylässä tutustumiini tyyppeihin oli taas mukava törmätä tämän kirjan sivuilla. Tällä kertaa kirjan pääroolissa tuntuu olevan Sara, sillä hänestä kerrotaan kirjassa paljon, ja kirjaan mahtuukin enemmän tyttömäisiä juttuja: ihastumista ja sen sellaista. Minua tämä ei haitannut, sillä nautin sellaisestakin nuortenkirjallisuudesta, mutta jos joku poika on innostunut Kummajaisten kylästä, voi tämä jatko-osa olla jopa pettymys.

Minulle Kummajaisten kylän kuuma kesä oli ehkä jopa parempi lukukokemus kuin sarjan ensimmäinen osa. Jotenkin, kun olin tutustunut Saraan ja hänen tovereihinsa edellisessä sarjassa, niin oli mukavaa palata samojen tyyppien pariin, samoihin maisemiin. Pienenä miinuksena tosin sanoisin, ettei kirjaan oltu ehkä saatu yhtä jännittäviä piirteitä kuin ensimmäiseen osaan, vaan enemmän keskitytty mainitsemiini tyttömäisiin asioihin.

Tässä sarjan toisessa osassa nuoret ovat kasvaneet: heidän elämäänsä on tullut muutoksia perhesuhteidenkin muodossa. Ehkä Kummajaisten kylän kuumaa kesää voisivat taas lukea hieman vanhemmatkin tyypit, kun kirjan hahmotkin ovat vanhempia. Myös yliluonnolliset tekijät, joita tässäkin kirjassa on, voisivat kiinnostaa myös vanhempaa lukijaa.

Missä vaiheessa muuten saavutetaan se vaihe, kun on taas ihan ok juttu lukea lastenkirjallisuutta? Minulle ainakin nuorena oli ehdoton ei lukea lastenkirjoja, kun se tuntui... noh, lapselliselta. Mutta kuitenkin, aika pian tuli vaihe, jossa pystyin jo palaamaan lastenkirjallisuuden pariin vailla huolta - huolia hyvää lastenkirjaa lukiessa ei todellakaan ole.

Kummajaisten kylän kuuma kesä ei ihan pienimmille lapsille sovellu, mutta vanhemmat alakoululaiset tästä varmasti pitävät.

2 kommenttia:

  1. Minustakin oli oikein mukavaa palata Korpikylän poppoon pariin. :) Ihan saman huomasin, että nyt kohderyhmänä taitaa olla enemmän tytöt kuin pojat. Se on kyllä vähän sääli. :/

    VastaaPoista
  2. Korpikylän porukka on kyllä kivaa väkeä, ja oli mukavaa lukea heistä taas. :) Mutta tosiaan, jäi harmittamaan kun pojat eivät tästä ehkä niin innostu. :/

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!