perjantai 31. heinäkuuta 2015

Klassikkohaaste: Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Ylpeys ja ennakkoluulo
Jane Austen
Suomentanut Kersti Juva
504 s. 
2013, alkuperäinen teos 1813
Teos
Oma kirjaostos


Tänään kirjablogeissa vilisee klassikkoja. Syynä on Klassikko jota en häpeäkseni ole lukenut, jonka vallassa kirjabloggarit ovat tämän kevään olleet. Haasteen nimen mukaisesti, tavoitteena on lukea klassikko, joka omasta mielestä "pitäisi" lukea. Alunperin tavoitteeni oli lukea Täällä pohjantähden alla, mutta jätin ikävä kyllä haasteen niin viime tippaan että pelkäsin, etten ehtisi tuota teosta lukea. Omasta hyllystäni löytyi sopivasti Ylpeys ja ennakkoluulo, jonka päätin valita klassikokseni. Haastetta emännöi ihana Omppu Reader, why did I marry him-blogista, jonka koontipostauksen voi käydä lukemassa täällä.


Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo on klassikko, jonka juonen varmasti jo monet tuntevat. Se kertoo Bennetin perheestä, jossa on vanhempien lisäksi viisi tytärtä. Jane, Elizabeth, Mary, Kitty ja Lydia. Jokainen tytöistä on hurmaava omalla tavallaan, vaikka Mary ei muiden tyttöjen kaltainen ulkoisesti olekaan. Rouva Bennetin päämäärä on saattaa kaikki tyttäret naimisiin - ja vieläpä hyviin naimisiin.

Ylpeys ja ennakkoluulo kertoo siis paitsi perheen elämästä, niin myös rakkaustarinan vailla vertaa: se kertoo Elizabethista ja herra Darcysta, ja heidän suhteestaan.

Suhtauduin Austenin kirjaan pelonsekaisella kunnioituksella, onhan se kirjoitettu yli kaksisataa vuotta sitten. Se tuntuu huikealta, kaksisataa vuotta! Siihen mahtuu useampi ihmisikä. Ja siitä huolimatta, että tarina on niin vanha, on se silti tuore ja toimiva vielä nyt, 2010-luvulla luettuna.

Luin uusimman suomennoksen tästä hienosta teoksesta, Kersti Juvan suomentaman ja Teoksen kustantaman. Ihan ensinnä kiitettäköön kannesta, jonka on suunnitellut Elina Warsta. En voisi hienompaa kantta toivoa tälle hienolle kirjalle, se on herkullisen vaaleanpunainen, ja kerrassaan - vau, en löydä edes sanoja! Sopii tälle kirjalle täydellisesti.

Toinen tärkeä asia tässä painoksessa on suomennos. Parempaa kääntäjää en tälle uudelle painokselle olisi voinut toivoa, kuin Kersti Juvan. Hän on suomentaja, jonka kynän jälkeä ei voi kuin ihailla, ja sen näkee myös tässä kirjassa. Juva on tavoittanut 1800-luvun tunnelman todella hienosti, ja antaa varmasti oikeutta myös Austenille ja hänen tarinalleen. Täydellinen suomennos!

Turhaan minä tätä klassikkoa pelkäsin. Heti kun pääsin alkuun, tarina alkoi viedä. Höyhenenkepeästi liidin kaksisataa vuotta vanhoissa maisemissa, ja nautin, voi miten minä nautinkaan! Kyllähän minun, chick lit intoilijan, oli pakko tämä kirja lukea, muuten en voisi kunnioittaa itseäni. Sillä onhan Ylpeys ja ennakkoluulo kaikkien romanttisten tarinoiden äiti ja isoäiti. Kehotan myös kaikkia, jotka pitävät rakkausromaaneista ja chick litistä, lukemaan Ylpeyden ja ennakkoluulon, jos se on jäänyt väliin. Tämä on hieno kirja, eikä tätä kannata yhtään pelätä. Austenin kirja sopii aivan yhtä hyvin tälle vuosituhannelle, kuin se sopi 1800-luvullekin.

Herra Darcyn ja Elizabethin tarina oli minulle tässä parasta ja tärkeintä, niin paljon olen heistä kuullut. Ja niin paljon tuosta herra Darcysta puhutaan, hrr! Onhan esimerkiksi Bridget Jonesin päiväkirjoissa Mark Darcy, ja alkuperäisestä Darcystakin Bridget jaksaa puhua. Nyt minut valtasikin halu katsoa kirjasta tehty filmatisointikin, haluaisin nähdä onko siinä tavoitettu herra Darcy sillä tavoin, kuin hänet kuvittelin lukiessani...

Ei klassikkoa näköjään kannata pelätä - ehkä seuraavana selätän sen Täällä pohjan tähden alla, nimittäin Klassikkohaasta tulee toinenkin osa, jota emännöi Tuija, Tuijata.Kulttuuripohdintoja blogista!

36 kommenttia:

 1. Tämä kirja oli nappivalinta sinulle, ei ollut vaikea uskoa että tempautuisit mukaan. Ja kuten sanot, kaiken nyky-chic-litin esiäiti :-) Aihehan on ajaton, kaikki etsivät omaa Mr Darcyaan jossain vaiheessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, tämä oli kyllä ihan minun kirjani. Olen niin onnellinen että tämä oli oman hyllyn kirja, tämä tulee olemaan niitä aarteita joista en luovu. <3

   Poista
 2. Ylpeys ja ennakkoluulo on kyllä ihana kirja, olen täysin samaa mieltä. Suosittelen erittäin lämpimästi katsastamaan BBC:n sarjafilmatisoinnin tästä, jos et ole sitä vielä nähnyt. Itse sitä katsoessani olin aivan onnessani siitä, että kaikki oli juuri niin kuin olin sen kirjaa lukiessa kuvitellut. :)

  Täällä Pohjantähden alla oli myös hieno, massiivisuudessaan toki hieman hidas luettava, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, en ole nähnyt, vaikka olenkin siitä kuullut paljon! Löytyisiköhän kirjastosta...

   Joo, Täällä Pohjantähden alla on tosiaan massiivinen, se hieman kirjassa pelottaa... mutta kohtaan sen pystypäin! :D

   Poista
 3. Tämä on hurmaava romaani! Minä olen lukenut sekä suomeksi että englanniksi, mutta Kersti Juvan suomennos on vielä lukematta. Ihailen Juvan työtä, joten lukulistalla on tämä uusikin suomennos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kannattaa ehdottomasti lukea myös tämä Juvan suomennos! Minäkin ihailen Juvaa, hän on todella taitava työssään. <3

   Poista
 4. Ylpeys ja ennakkoluulo on todellakin klassikko, jota ei kannata pelätä. Lainasin sen teininä kirjastosta tietämättä kirjasta etukäteen mitään ja luullen nimen perusteella tapaavani jotakin jäykkää ja synkkää. Mikä yllätys minua odottikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, mikä ihana kirjamuisto! <3 Tämä olisi minutkin varmaan jo teininä ihastuttanut, mutta tähän asti olen jostain syystä vähän säikkynyt tätä, klassikkoasemansa vuoksi. Ja ihan turhaan!

   Poista
 5. Pitäisi vissiinlukea tuo.. :D Oma blogi on alkutekijöissään, ei ihan vielä edes ekaa postausta ole ulkona kun tietokone otti ja pamahti, mutta oli kiva huomata etthaaste jatkuu,ehdifn harmitella ettei tähän kerkeä mukaan. :D Nyt on klassikoksi sitten parikin varteenotettavaa vaihtoehtoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. rose, tervetuloa blogimaailmaan. :) Onneksi on tosiaan haasteen kakkos osa, niin sinäkin ehdit mukaan. :)

   Poista
 6. Todellakaan ei kannata pelätä klassikkoa, tämä on niin ihana!

  VastaaPoista
 7. Minäkin pidin tästä! Pidin jopa elokuvasta, joka on tämän kirjan pohjalta tehty. Voisi lukaista tämän jossain vaiheessa uudelleen: päihittään minusta nykyajan chick litit mennen tullen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, ihan totta! Kyllä päihittää monet nykyajan chick lit kirjat. Kyllä ennen osattiin! :D

   Poista
 8. Tämä on todellakin suurin ja kaunein romanttisten teosten klassikko. Itselläni on vanhempi painos tästä omassa hyllyssäni, ja olen lukenut kirjan useampaan kertaan. BBC:n kuusiosainen sarja on ehdottomasti katsomisen arvoinen! Myös uudempi elokuvasovitus on ihan ok, mutta ei yllä BBC:n version tasolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi, oli ihanaa lukea tämä ja ajatella että tällaista on kirjoitettu niin pitkä aika sitten. Ja niin hyvä kirja, ja iästään huolimatta niin tuore ja raikas. Austen on ihana, aion ehdottomasti katsoa tuon sarjan! <3

   Poista
 9. Tämä on niin ihana, ettei lähes sanotuksi saa. Kivaa, että pidit! Olen lukenut Y & E:n monta kertaa, ja heti teki mieli aloittaa uusi kierros. Tähän uuteen suomennokseen en ole tutustunut, taidan olla niin 'jumissa' minulle tutussa käännöksessä että pitäydyn sen parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, minunkin tekee jo mieli lukea tämä uudelleen! Olen varma että tulen palaamaan kirjaan monta kertaa, eikä seuraavaan kertaan välttämättä mene kovin paljoa aikaa. ;)

   Poista
 10. Ylpeys ja ennakkoluulo on ihana, ihanan kirjan valitsit. Olen näemmä lukenut eri suomentajan kirjan. Pitääkin hankkia tuo verrokiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, tämä kannattaa hankkia ihan jo kantensa takia, on niin kaunis kirja! <3

   Poista
 11. Tämä on aivan hurmaava teos! Olen lukenut tämän kahdesti ja rakastan kirjaa hullun lailla, ja tietty olen myös katsonut Y & E -filmatisointeja niin moneen kertaan, että osaan nekin repliikkeineen jo melkein ulkoa. :) Haluaisin paitsi lukea tämän Juvan suomennoksen, myös hankkia sen omaan hyllyyni vanhempien Y & E -painosten rinnalle.

  Ihanaa että luit tämän ja rakastuit! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, minä rakastuin kerralla! Ja olen varma että mitä useammin tulen kirjan lukemaan, sitä enemmän kirjaan rakastun. <3 Oi, sinulla on useampi painos hyllyssä! Tämäkin kannattaa hankkia: suomennos on loistava, ja kannet ovat todella kauniit.

   Poista
 12. Arvasin, että ihastut tähän, kirja on niin valloittava!

  VastaaPoista
 13. Tämä on kertakaikkisen ihana kirja (ja kannattaa ehdottomasti katsoa BBD:n kirjan pohjalta tehty tv-sarja. Siinä on aivan mahtavat näyttelijät ja muutenkin se on erittäin onnistunut kirjafilmatisointi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, täytyy heti mennä kirjaston sivuille katsomaan josko löytyisi tuota sarjaa, niin monet ovat sitä kehuneet. <3

   Poista
 14. Ylpeys ja ennakkoluulo on ihana. Kannattaa lukea muutakin Austenilta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, minut valtasi Austen villitys, aion ehdottomasti lukea muutakin häneltä!

   Poista
 15. Minulta tämä on vielä lukematta, mutta ehkä vielä jonain päivänä sivistän itseäni! Jotkut klassikot ovat tosiaan todella mukaansatempaavia, ja vaikuttavat jopa lähes moderneilta tyyliltään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi, tätä klassikkoa ainakin voin suositella lämpimästi! Jotkut klassikot tosiaan ovat yllättävänkin moderneja, ja niistä löytyy todellista raikkautta. :)

   Poista
 16. Kiitos tyypit kommenteista, näitä on ollut ihana lukea! Kerrankin olemme yhtä mieltä jostain kirjasta: mutta eihän tätä voi olla rakastamatta!

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Kansi sai vuoden kauneimman kirjan tittelin, kiitos Elina Varstan taidon :) Ihana on kirja ja tv-sarja vuosien takaa! Yleinsä tv-sarja näytetään yhteen putkeen Yle Teemalla joulun aikaan, ei viime vuonna. En edes kehtaa sanoa, monestiko olen sen nähnyt.

  VastaaPoista
 19. Ei nyt tule mieleeni ketään, joka ei olisi pitänyt Ylpeydestä ja ennakkoluulosta. Hienoa oli myös lukea, että Juvan uusi suomennos tekee kirjalle kunniaa. Tekisipä mieleni itsekin tähän tarttua, en taida olla tätä suomeksi lukenutkaan, vaikka jokin versio tästä hyllystäni löytyykin.

  Ihanaa on lähteä haasteeseen hieman pelonsekaisin tuntein, vähän niin kuin juuri uimaan oppineena ja huomata, että vesi kantaa.

  Kiitos Krista!

  VastaaPoista
 20. Tämä on kyllä ihana kirja. Itse olen lukenut tästä aiemmin suomennetun version, mutta kiinnostaisi lukea tämä uusi suomennos myös. Ja minunkin on pakko suositella tuota BBC:n sarjaa, se on aivan mahtava.

  VastaaPoista
 21. Minä en havainnut eri suomennoksissa mitään (merkittävää) eroa, tosin vetailin vain muistin varassa. Mutta kaikki Jane Austenin kirjat ovat niin ihania, suosikkini on kuitenkin ehkä Emma.

  Suosittelen myös versiota "Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit", se on aivan hulvaton ja kuulemma elokuvakin on tekeillä! -Sirppu

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!