lauantai 1. elokuuta 2015

Kreetta Onkeli: Poika joka menetti muistinsa

Poika joka menetti muistinsa
Kreetta Onkeli
111 s. 
2013
Otava

Lainattu kirjastosta


Poika joka menetti muistinsa voitti pari vuotta sitten Finlandia Junior palkinnon. Painoin kirjan nimen mieleen, ja viimeisimmällä kirjastoreissulla kaivelin Onkelin nimen ja kirjan mielestäni ja etsin kirjan lasten- ja nuortenosastolta.

Arto herää puistosta, eikä muista mitään. Hän ei muista mitään, ja oma nimikin selviää vasta taskussa olevasta lapusta. Mutta kuka Arto oikein on ja missä hän asuu? Kuka on hänen äitinsä? Artolle aukeaa uusi maailma, kun hän tapaa Kimon, ja hän pääsee tutustumaan paikkoihin ja ihmisiin, joita ei ennen ole kohdannut.

Minulle, joka luen paljon lasten- ja nuortenkirjallisuutta, tämä kirja oli huippu juttu. Luettuani kirjan en enää ihmettele ollenkaan sen Finlandia Junior palkinnon voittoa, vaikka tuona vuonna kannustinkin voittoon aivan toista kirjaa. Poika joka menetti muistinsa on kuitenkin hieno kirja: ja se on hieno monen ikäisille. Se sopii hyvin luettavaksi alakoulu ikäisille tyypeille, mutta tässä kirjassa on myös paljon sellaista, mistä vanhemmat lukijat voivat pitää. Ja aikuinenkin nauttii Onkelin seurassa!

Kreetta Onkeli on kirjoittanut pienen kirjan, joka on kuitenkin suuri. Siihen mahtuu paljon - Arton muistinmenetys ja hänen seikkailunsa, mutta myös ystävyyttä ja vaikeita tilanteita. Tämä kaikki on saatu sataanyhteentoista sivuun, joten sellainenkin lapsi tai nuori, joka ei lue paljon, ja joka ei pitkää kirjaa jaksa lukea, jaksaa varmasti tämän tarinan mukana olla.

Yksi parhaista puolista Onkelin kirjassa on, että tämä sopii varmasti myös pojille. Onhan tarinassa pääosassa poika ja kirja on kokonaisuudessaan yksi seikkailu. Poika joka menetti muistinsa sopii myös niille pojille, jotka eivät juuri lue, sillä tämä tarina innostaa kyllä mukaansa ja naurattaakin.

Onkeli esittelee lukijalle Arton lisäksi myös muita poikia. Nämä pojat asuvat Itä-Helsingissä, eivätkä heidän asiansa ole kovin hyvin. Esimerkiksi Kimolta puuttuu isä, vain sen takia, että hänen äitinsä odottaa isän anteeksipyyntöä, eivätkä hänen asiat muutenkaan kotona ole hyvin. Itä-Helsingissä roikkuu myös kovisporukka, joihin Arto myös tutustuu.

Poika joka menetti muistinsa on kirja, joka kannattaa lukea, jos se on päässyt ohi menemään. Se on syvällinen ja sielukas kirja, jossa on kuitenkin mukana ripaus huumoria ja mahtavia tyyppejä.

3 kommenttia:

 1. Just katsoin alehyllystä tätä mutta jätin sinne, kun jotenkin olen ajatellut, että tämä on isommille lapsille... Ja ehkä onkin?

  VastaaPoista
 2. Tässäpä lahjavinkkiä sukulaistytölle. Mahtavaa! Ja miksei itsellekin. ;)

  VastaaPoista
 3. Moi! Tämä kirja todellakin sopii monen ikäisille lukijoille - minulle kirjaa suositteli seiskaluokkalainen poika, eikä syyttä, itse annoin kirjan kymmenvuotiaalle, joka ihastui hänkin tähän, vaikkakin kirja oli aika hurja ja hieman pelottava. Tähän pieneen kirjaan mahtuu paljon! T. Meri
  PS. Lisään blogisi lukulistaani :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!