sunnuntai 2. elokuuta 2015

Aku Ojala: Antelias kaupunki

Antelias kaupunki
Aku Ojala
269 s. 
2015
Gummerus

Lainattu kirjastosta


Aku Ojala voitti Gummeruksen suuren romaanikilpailun vuonna 2014. Hänen nimensä jäi mieleeni, ja palasi sieltä hiljattain kun mietin, mitä kirjastota pitäisi varata. Antelias kaupunki kiinnostayös kuvauksellaan, ja päätin antaa kirjalle mahdollisuuden.

Antero on kirjoittanut pari runokirjaa (omasta mielestään huonoja) ja nimittää itseään kirjailijaksi. Hän haaveilee suuren romaanin kirjoittamisesta, muttei saa juuri mitään aikaan. Sen sijaan aika menee baareissa tyttösiä tiiraillen ja iskien, hän harrastaa seksiä ja jos ei satu saamaan, niin ajattelee sitä.

Täytyy tunnustaa etten aluksi syttynyt lainkaan Aku Ojalalle ja hänen tavalleen kirjoittaa. Tarinakaan ei saanut minua valtaansa aluksi, ja olikin lähellä etten jättänyt kirjaa kesken. Päätin kuitenkin antaa sille vielä mahdollisuuden, ja se kannatti: Antelias kaupunki päästi minut kaduilleen, ja viehätyin kirjasta.

Ojalan tyyli kirjoittaa on omaperäinen, ja siihen tottuessa menee hetki. Lauseet saattavat olla hyvinkin pitkiä, ja teksti on hyvin pitkälti jonkinlaista tajunnanvirtaa. Minulle tulee hieman Ojalan tekstistä mieleen Mikko Rimminen, mutta Ojala kirjoittaa enemmän Henry Millerin hengessä kuin Rimminen.

Löysin Anteliaasta kaupungista myös paljon Burroughsia, sillä aiheet ovat samankaltaisia: paneminen ja juopottelu. Myös tyyli kirjoittaa on samankaltainen. Tämä ei ainakaan minulle ole huono asia, koska kun viime vuosina olen Burroughsin löytänyt, olen pitänyt herran kirjoista kovasti. Joten, Aku Ojalakin oli minulle oivallinen löytö!

Se täytyy sanoa että Antero on hyvin vastenmielinen henkilö: en kertakaikkiaan voi sulattaa miestä, joka arvioi naisia ulkonäön perusteella, eikä muutenkaan juuri arvosta vastakkaista sukupuolta. Mutta en lukenutkaan kirjaa rakastuakseni päähenkilöön, vaan saadakseni lukea kiinnostavan esikoisromaanin.

Antelias kaupunki on äijäkirjallisuutta. Jos ei pidä Burroughsista tai vastaavista kirjailijoista, jos ei halua lukea panemisesta ja juopottelusta, ei tämä kirja ole sinua varten. Mutta jos haluat tutustua nuoren miehen sielunmaisemaan, joka on kirjoitettu varsin vetävällä tavalla, on Antelias kaupunki sinun kirjasi. Minä haluan kuulla Aku Ojalasta lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!