perjantai 29. huhtikuuta 2016

Vappuinen lukumaraton alkaa (päivittyvä bloggaus)

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. En ole vähään aikaan maratoonannut, se ei ole tuntunut enää oikein niin innostavalta jutulta kuin joskus aiemmin. Ennen pidin maratoneja useammin, pidin itseni haastamisesta ja tunteesta että luen intensiivisesti vuorokauden ajan. Nykyäänkin luen päivittäin paljon, mutta lukumaratonit ovat jääneet välistä. Nyt, kun kanssabloggaaja haastoi meidät lukemaan vappuna, ajattelin lähteä mukaan. Miksi ei?

Vaikka lähdenkin mukaan lukumaratonin muodossa, en aio lukea ryppyotsaisesti. Teen välissä muutakin, ja jos vaikka telkkarista tulee jotain hauskaa, aion katsoa. Lukeminen on kuitenkin seuraavan vuorokauden aikana ykkösjuttu, ja ennen kaikkea hyvistä kirjoista nauttiminen. Maratonpinossani onkin tolkuttoman hyviä kirjoja, joten hyviä hetkiä on luvassa.


Tällä maratonilla aion lukea ennen kaikkea lasten- ja nuortenkirjallisuutta, sillä luettavien pinoon on kertynyt tuota lajia todella hyviä kirjoja. Pinossa on silti muutama aikuistenkin romaani, ja jos siltä tuntuu, niin lähden lukemaan niitä. Saa nähdä mitä seuraava vuorokausi tuo tullessaan!

Päivitän säännöllisesti tätä bloggausta, ja lisäksi kerron kuulumisia twitteriin ja kuvien avulla instagramiin. Saa tsempata ja kommentoida mitä kannattaisi lukea - ilahdun jokaisesta kommentista! Tarkkailen myös somea ja blogeja, josko joku muu maratoonaisi kanssani samaan aikaan. Tsemppiä, jos joku aikoo maratonille - ja kaikille muillekin toivon hyviä lukuhetkiä vappuhulinoiden keskellä.

16.40

Onpa lukumaratonini lähtenyt hyvin käyntiin! Olen lukenut kaksi ja puoli tuntia (ja laittanut ruokaa ja syönyt välissä) ja lukenut jo kaksi ja puoli kirjaa. Kirjat ovat edenneet aivan huomaamatta, sillä molemmat kirjat ovat olleet ihan hirvittävän hyviä.

Aloitin maratonin Bjørn Sortlandin ja Timo Parvelan Kepler62 -sarjan toisella osalla, Lähtölaskenta. Ostin kirjan e-kirjana ihan maratonia varten, sillä sarjan ensimmäinen osa oli todella koukuttava ja arvelin Lähtölaskennan olevan juuri maratonille sopiva. Ja olihan se! Lähtölaskenta oli ehkä ensimmäistä osaa parempi, nyt päästiin jo kunnolla vauhtiin. Lähtölaskennastakin sitten enemmän omassa bloggauksessaan myöhemmin.

Maraton jatkui ruoanlaiton jälkeen Nelli Hietalan nuortenkirjalla Miia Martkaisen kärsimysviikko. Tuo kirja on vielä kesken, puolessa välissä, mutta voin todella sanoa että olen pitänyt Hietalan kirjasta. Se on keskimääräistä parempi, ihmissuhdekeskeinen nuortenkirja, jossa suvaitsevaisuus saa oman osansa. Juuri sellainen nuortenkirja josta minä pidän!

Aikaa on mennyt 1 h 45 min, ja luettuja sivuja 160.

Tästä on hyvä jatkaa!

19.00

Maraton on jatkunut hyvissä tunnelmissa: hyvällä fiiliksellä ja hyvien kirjojen kanssa. Näihin reiluun kahteen tuntiin on mahtunut runsaasti intensiivistä lukemista, nimittäin käsissäni on ollut kaksi sellaista kirjaa jotka vain imaisivat mukanaan.


Ensin luin loppuun Nelli Hietalan Miia Martikaisen kärsimysviikon, joka loppujen lopuksi olikin todella hyvä nuortenkirja ihmissuhteista ja rakkaudesta. Hietala käsitteli sitä kuitenkin nuorille sopivalle, reippaalla tavalla, jonka takia ei tarvitse nyyhkiä. Tykkäsin kovasti!

Sen jälkeen oli mukava hieman nauraa: Noora Kunnaksen ja Jenna Kunnaksen luoma Kaheli sakki oli minulle tuttu jo sarjan edellisestä osasta, joten osasin arvella että uusi kirja, Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni olisi hyvää luettavaa maratonille. Ja olihan se! Vaikken varsinaisesti kirjalle ääneen nauranut, niin useampi kohta hymyilytti kovasti. Voin kuvitella että kirjan kohdeyleisö pitää kirjasta kovasti, pieruhuumoriakin kun oli useammassakin kohdassa.

Kolme luettua kirjaa
Luettuja sivuja 391
Aikaa mennyt 5 h

20.55

Pari tuntia on taas vierähtänyt ja on iltakahvin aika. Virtaa riittää, joten toivon että jaksaisin valvoa tavallista myöhempään - lukien, mitenkäs muutenkaan. Nyt kesken on Marja-Leena Tiaisen uusi nuortenkirja Viestejä koomasta, kirja jonka ostin Kirjan ja ruusun päivänä viikko sitten. Tiainen on sellainen kirjalija joka ei ole kirjallaan onnistunut minua pettämään kertaakaan, eikä tämä uusinkaan sitä ole tehnyt. Kiinnostava aihe, joka käsittelee nuoren elämää ja kuoleman ja elämän välistä tilaa - olen hurmaantunut. Tästäkin kirjasta tottakai tulossa oma bloggauksensa, jossa kerron juonesta ja lukutunnelmista enemmän.

Jokainen tähän mennessä luettu kirja on omalla tavallaan ollut hyvä. Olen onnistunut valitsemaan erilaisia teoksia, joista jokaisesta olen innostunut ja lukenut niitä mielelläni. Lukuaikaa tämän päivän puitteissa riittää vielä, ja huomenna tunteja on vielä jäljellä - minä kun en useimmiten nuku kovin myöhään. Mitä tässä vielä ehtiikään?

Nyt, kun olen koneella, aion ladata lukulaitteelleni Anni Nupposen tuoreen novellikokoelman Hirviöasiakaspalvelu. Se on ehdottomasti kirja jonka tahdon tällä maratonilla lukea!

Luettuja sivuja 524
Aikaa kulunut 7 h

5.15. 

Aikainen lintu madon nappaa jne. En jaksanut sitten kuitenkaan hirveän myöhään valvoa, muta sen sijaan jaksoin herätä aikaisin, minulle ominaiseen tapaan. Kun heräsin näin aikaisin, saatan joutua nukkumaan vielä pienet unet jossain vaiheessa aamupäivää, mutta annan itselleni luvan siihen. Tai sitten juon vain paljon kahvia, hih.

Mitä eilen luin ennen kuin uni vei mukanaan? Luin loppuun Marja-Leena Tiaisen uuden nuortenromaanin Viestejä koomasta, joka oli kyllä hieno kirja. Ihmissuhteet, hienoinen romantiikka, nuoren elämä sekä elämän ja kuoleman rajalla taiteilu oli hieno yhdistelmä joka toimi todella hyvin. Tästäkin enemmän omassa bloggauksessaan, mutta annan kirjasta lämpimän suosituksen - niin nuorille kuin aikuisillekin.

Ennen nukahtamista luin sängyssä Anni Nupposen novellikokoelman Hirviöasiakaspalvelu. Kokoelma koostuu sadan sanan tarinoista, jotka kirjan nimen mukaisesti kertovat mistäs muusta, kuin hirviöasiakaspalvelusta. Ihastuin Nupposeen hänen romaaninsa, Kauheat lapset, perusteella ja tämä kokoelma ei kyllä petä. Niin hauska ja ovela kirja, joka sopii novellikammoisellekin hyvin - ja miten hyvää luettavaa maratonille! Mahtava, pieni kirja.

Vielä on paljon aikaa lukea hienoja kirjoja...

Luettuja sivuja 768 
Aikaa kulunut 15 h

11.55. 

Tämä lukumaraton päivä ei ole mennyt ihan niin kuin etukäteen suunnittelin. Kyllä, heräsin viideltä ja join kahvit, mutta uni vei pian uudelleen mennessään. Nukuin pari tuntia ja sitten ryhdyin lukuhommiin: sainkin luettua kaksi lastenkirjaa, hyvää sellaista. Mutta pian alkoi taas tuntua että olen uupunut ja väsynyt, ja parhaalta ajatukselta tuntui nukkua hetki. Heräsin äsken, taas meni pari tuntia unten mailla. Nyt olen onneksi reipas ja virkeä, jaksan vetää maratonin loppuun ja olla ystävieni kanssa illalla. Nukkuminenhan on kuin laittaisi rahaa pankkiin, eikö niin?

Aamusta luin Maria Kuutin Anna ja Elvis ja verraton vaari kirjan. Kerrassaan mahtava lastenkirja, sanonpa vaan! Maria Kuutti on kirjailija josta olen pitänyt aina, mutta tämä sarjan kirja on ehdottomasti paras. Hauska, vetävä ja varmasti kohdeyleisölleen sopiva. Siitäkin lisää sitten omassa bloggauksessaan.

Toinen lukemani kirja on Timo Parvelan Paten jalkapallokirja. Pate on tuttu monelle Parvelan Ella-sarjasta, ja nyt hän on saanut oman sarjan. Vaikka minua ei jalkapallo niin innosta, on Paten jalkapallokirja silti hauskaa luettavaa. Kuvituskin on räväkkää ja kirjaan sopivaa, ja tämä on varsinainen #pojatkinlukee kirja, sillä sopii hyvin myös nuorten poikien luettavaksi.

Luettuja sivuja 971 
Aikaa kulunut 22 h

13.45

Lukumaraton alkaa olla lopussa. Olen viimeiset kaksi tuntia lukenut Kuutti Kosken esikoisromaania Kaira, josta olen ollut aika innostunut - taidokasta kieltä ja vetävää kerrontaa nuorista aikuisista.

Kokonaisuutena maraton on ollut hauska, vaikka tänään nukuinkin enemmän kuin ajattelin. Olen lukenut todella hyviä kirjoa, en ole lukenut ryppyotsaisesti ja nauttinut lukemisesta. Juuri tällaista maratoonaamisen pitää ollakin!

Aion lukea vielä hetken, parin tunnin kuluttua otan vastaan ystäväni ja ryhdymme vapun viettoon. Hyvää vappua kaikille lukijoille, pitäkää itsestänne huolta!

1 kommentti:

  1. Mukavaa maratonia! Minulle ei tänään montaa sivua kerry, mutta huomenna olisi tarkoitus lukea sitäkin ahkerammin, nyt on niin hyvä kirjoja luvassa etten erossa voi pysyä:)

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!