keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Lastenkirjaviikon kunniaksi.

Olet ilkimys, herra Gummi!
Andy Stanton
Kuvittanut David Tazzyman
Suomentanut Jaana Kapari-Jatta
169 s. 
2014
Schildts & Söderströms


Parhaillaan vietetään blogeissa lastenkirjaviikkoa. Ihanat bloggarikollegat vinkkasivat tästä, ja minähän tartuin tietenkin Bleuen esittämään haasteeseen, jossa pyydettiin kirjabloggaajiakin osallistumaan jollain tapaa lastenkirjaviikkoon. Sattumalta sain Andy Stantonin kirjan, Olet ilkimys, herra Gummi!, kirjastosta, joten pääsin osallistumaan ihan tuoreella lastenkirjalla tähän mainioon viikkoon.

Herra Gummi on kammottava mies. Hän vihaa lapsia, eläimiä, hauskanpitoa ja keitettyjä maissintähkiä. Hän elää talossa, joka voisi olla kartano, mutta jossa on sellainen kaaos ettei sitä voi kutsua kartanoksi. Ainoa hieno asia talossa on puutarha, ja sitäkin herra Gummi pitää yllä vain vihaisen keijun vuoksi joka asuu kylpyammeessa. Kirjassa on myös koiranroikale nimeltä Jaakko, ja pieni tyttö jota ystävät voivat nimittää Pollyksi. Minä olen hänen ystävänsä.

Voi miten minulla olikaan lystiä lukiessani Herra Gummia! Alunperin kiinnostuin kirjasta sen vuoksi, koska sen kansi oli kovinkin samanlainen kuin David Walliamsin Herra Lemussa, joka oli mitä mainioin kirja. Mietin, voisiko näissä kahdessa olla jotain samaa, ja vielä kun kuulin positiivisia huhuja kirjasta, oli pakko saada tämä kirjastosta. Onneksi sain!

Okei, onhan tämä suunnattu paljon nuoremmille lukijoille kuin minä. Mutta koska sisälläni asuu ikuinen lapsi, minä ihastuin tähän pieneen kirjaan suuresti. Ja nauroin, nauroin monta kertaa ääneen tätä lukiessani!

Jaana Kapari-Jatan suomennus oli loistava. Esimerkiksi Pollyn oikea nimi, joka on aivan liian pitkä tähän kirjoitettavaksi, oli suomennettu mitä mainioimmalla tavalla, niin kuin koko kirja. Niin kuin eräs bloggariystäväni sanoi, niin tämä kirja on mahtava ääneen luettuna. Ja niin voin todella kuvitella!

Jännitystäkin oli hieman mukana, joka on aina tervetullut. Luin Herra Gummin yhdeltä istumalta, ja se istuma oli enemmän kuin mukava. En malttanut yksinkertaisesti laskea kirjaa käsistäni!

Suosittelen tätä kirjaa niin lapsiperheille, kuin niillekin aikuisille, joiden sisällä asuu ikuinen lapsi. Tästä kirjasta voi nauttia vanhempikin!

★★★★★

10 kommenttia:

 1. Gummi-sarjaa on jo monta kirjaa ja odotan malttamattomana muiden osien suomennoksia :) Tämä oli täysi kymppi sekä mulle että lapsille.

  VastaaPoista
 2. Voin kuvitella, että Jaana Kapari-Jatta jos joku osaa suomentaa tällaisen loistavasti. :)

  VastaaPoista
 3. Liitän tämän oma-aloitteisesti koontisivulle, kun löysin tämän lukijanasi :)! Kiva kirjoitus!

  VastaaPoista
 4. Ihanan innostunut kirjoitus, Krista! Tämä meni heti lukulistalle! Kuulostaa aivan meidän perheen kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että lapset tykkäävät tästä kovasti. Ehkä vielä enemmän kuin minä. ;)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!