tiistai 22. maaliskuuta 2016

Kaksi kirjaa taaperoille.


Riepu
Leslie Patricelli
Suomentanut Rauna Sirola
2014
Lasten keskus

On hurjaa miten aika lentää. Tuntuu että vasta ihan äsken oli hetki jolloin kummityttöni tuli maailmaan - ja nyt jo suunnittelen mitä touhuan pääsiäisenä tuon 1-vuotiaan taaperon kanssa. Lasten keskus onneksi muisti minua kirjapaketilla, josta päätyy muutama kirja kummityttöni synttärilahjoiksi. Vietin tänään hauskan hetken tutustumalla pariin näistä kirjoista ja miettimällä tykkäisikö pieni prinsessa niistä.

Ensimmäisenä huomioni sai Leslie Patricellin kirja Riepu. Tästä arvelen kummityttöni pitävän, sillä hänelle on ennestään tuttu saman tekijän kirja Halataan. Halataan on heillä kovasti tykätty kirja, ja arvelen että Riepukin saa hyvän vastaanoton - kirjassa on läsnä samanlainen, värikäs kuvitus kuin Halataan kirjassa, ja mukavat, pehmeät piirroshahmot.

Kirjassa huomion saa riepu, tuo mikä on monelle lapselle aivan tolkuttoman tärkeä esine. Minullekin oli pienenä, sillä ilman riepua, tai iipua kuten minä sitä kutsuin, ei lähdetty yhtään mihinkään. Kerran se jäi tarhaan, ja voitte uskoa miten iso itku tuli kun tajusin että joudun nukkumaan ilman sitä. En varmasti ole ainoa lapsi joka on kokenut tuollaisen tilanteen, sillä riepu vaan on monelle hirvittävän tärkeä. Siksikin Leslie Patricellin kirja on hyvä!

Älä pure, Hilla!
Kathleen Amant
Suomentanut Sanna Hytti
2015
Lasten keskus

Älä pure, Hilla! herätti minussa hieman samankaltaisia tuntemuksia kuin Riepukin, vaikka kirjat ovat keskenään erilaisia. Uskon pienen kummityttöni pitävän tästäkin kirjasta: itse Hilla on mukavan näköinen tyttö, lasta varmasti miellyttävällä pehmeällä ja pyöreällä tavalla piirretty, ja värejäkään ei ole kirjan kuvituksessa säästelty. Kuvitus on yksinkertaista, ja pienikin lapsi ymmärtää kuvat helposti, eli tämä on hyvää luettavaa juuri tuollaiselle ihan pienelle tyypille.

Meitä aikuisia ajatellen kirjassa on selkeä sanoma: Hillalla on vahvat hampaat, ja hänen tekisi mieli hirveästi purra vähän kaikkea ja kaikkia. Lasta voi opettaa samalla kun lukee kirjaa, eli sanomahan on se, ettei saa purra. Tämä tulee varmasti tärkeäksi siinä vaiheessa kun hampaita syntyy, ja kummityttönikin tykkää kovasti pussailla kavereita - ja vähän kaikkia. Voisin arvella että siinä puuhassa jossain vaiheessa saattavat hampaatkin tulla mukaan, joten tämän kirjan kanssa vanhemmat voivat samalla hieman "opettaa". Hilla on siis mainio esimerkki pienille!

Kiitokset kustantajalle kirjapaketista. Kummitytöstäni on kasvamassa varsinainen lukutoukka, ja nämä kirjat varmasti ilahduttavat pientä lukijaa!

2 kommenttia:

  1. Kumpikin on ihan loistavia kirjoja <3! Tykkään ja toiv kummilapsesi tykkää kans :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. bleue, niin ovat, tosi ihania! Luulen että pikkuinenkin tykkää kyllä näistä. <3

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!