keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Äkkää ja tökkää

Äkkää ja tökkää
Fiona Watt
Kuvittanut Stephen Baker
Suomentanut Kalle Nuuttila
Lasten keskusKustantajalta Pääsiäinen on vietetty ja täytyy palata takaisin arkeen. Sanonpa vaan, että vietin ihanan pääsiäisen, läsnä olivat molemmat siskojeni perheet, jota ei meillä turhan usein tapahdu. Syötiin hyvin, leikittiin, halailtiin ja juteltiin. Ihan luksusta!

Vietimme myös ihanan kummityttöni 1-vuotis syntymäpäiviä. Onko yllättävää että kummi antoi lahjaksi kirjoja? Annoin muutaman ihanan lastenkirjan, joista yksi oli tämä Fiona Wattin kirjoittama ja Stephen Bakerin kuvittama Äkkää ja tökkää. Tämä kirja on saanut blogeissa aika paljon huomiota, ja jännitinkin hieman miten nämä meidän pikkutyyppimme kirjaan suhtautuvat. Ja kyllä, molemmat pitivät.

Läsnä olivat siis jo mainitsemani juuri taaperoiän saavuttanut kummityttöni, sekä herra viis vee, toisen siskoni poika. Molempien kanssa katselimme kirjaa useamman kerran, ja molemmat taisivat kirjaan kovasti tykästyä. Kummi on iloinen että lahja miellytti.

Äkkää ja tökkää pitää sisällään värikkäitä kuvia, sivun kerrallaan yhdestä aiheesta. Jokaisella sivulla on omia yksinkertaisia tehtäviä, esimerkiksi etsi kolme meritähteä ja etsi rusettikaulainen koira. Siis yksinkertaisia juttuja jotka ovat mukavaa etsittävää ihan pienellekin ihmiselle.

Kummityttöni oli tuohon etsimistouhuun vielä hieman liian pieni, mutta hän nautti kyllä kirjan kuvituksesta. Hän tutki mielellään kirjan kuvia, ja käänsi sivuja innoissaan. Erityisen innoissaan hän kyllä oli kirjan sivuilta löytyvistä aukoista, joihin hän tajusi työntää esimerkiksi suunsa. Vinkki tästä tuli äidiltä, joka teki tuon tempun ensin - mutta voi kun olikin kivaa kun pääsi itse kokeilemaan!

Viisivuotias täditettäväni, jolle olen lukutäti, hoksasi tietenkin ihan toisella tavalla kirjan idean. Hän on nokkela poika, ja hänen kanssaan ratkoimme tehtäviä useamman kerran. Ei yhtään haitannut vaikka vastaukset hieman olivatkin mielessä, niin mieluista puuhaa etsiminen täditettävälleni oli. Hänkin nautti kirjan kuvituksesta, ja vaikka tehtävät olivat yksinkertaisia, olivat ne silti kivaa puuhaa hieman isommallekin.

Mielestäni Äkkää ja tökkää -kirjassa ei ole ikärajaa. Se on kirja monenikäiselle lapselle, sen huomasi jo siitä miten pienet vieraamme kirjasta pitivät. Kummityttöni ei kirjan ideaa vielä tajunnut, mutta koska kirja lähti heidän mukaansa, uskon että ehkä jo pian hän osaa etsiä vastauksia kysymyksiin. Siihen asti voi katsella kivoja, värikkäitä kuvia.

Äkkää ja tökkää taisi olla lahjakirjoista paras ja suosituin. Enkä yhtään ihmettele, kyllä kummi itsekin siitä tykkäsi.

4 kommenttia:

 1. Kiva postaus. Varmasti on mukava kirja perheen pienimmille.

  VastaaPoista
 2. Haluan.
  Tidänpähän mitä metsästää syksyn kirjamessuilta.

  VastaaPoista
 3. Sinä olet varsinainen kirjakummitäti! Myönnän olevani samanlainen itsekin omalle kummitytölleni. Kummipojallenikin ostin paljon kirjoja aikoinaan, mutta nykyään hän on valitettavasti kiinnostuneempi muista jutuista kuin kirjoista... *nyyh* Äkkää ja tökkää on mainio kirja juuri siksi, että se innostaa monia eri-ikäisiä lapsia!

  VastaaPoista
 4. Loistava kirja! Ja löytyy jatkiskin: Äkkää ja tökkää kotona.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!