tiistai 1. maaliskuuta 2016

Jojo Moyes: Jos olisit tässä

Jos olisit tässä
Jojo Moyes
Suomentanut Heli Naski
450 s. 
2016
Gummerus
Kustantajalta 


Puhuessani kevään 2016 odotetuimmista kirjoista omalta osaltani, en voi olla mainitsematta Jojo Moyesin uutta teosta. Jos olisit tässä nimittäin jatkaa Kerro minulle jotain hyvää romaanista tutun Louisa Clarkin tarinaa, hahmon josta pidin tavattomasti.

Kuten Kerro minulle jotain hyvää romaanin lukeneet muistavat, muuttui Loun elämä täysin kun hän tapasi Will Traynorin ja rakastui häneen. En kerro mitään enempää siitä, miten tapahtumat etenivät koska tätä bloggausta voi lukea joku joka ei ole vielä tuota kirjaa lukenut. Jos olisit tässä matkaa ajassa puolitoista vuotta eteen päin, ja asiat ovat menneet eteen päin. Vai ovatko sittenkään? Lou lupasi Willille että elää elämäänsä täysillä, mutta lupaus ei ole oikein pitänyt. Hän on työssä jota ei pidä ja elää kaiken kaikkiaan aika vaillinaista elämää. Sitten, tapahtuu monta asiaa lähestulkoon kerta rysäyksellä ja kaikki muuttuu. Mutta osaako Louisa muuttaa elämänsä ja elää täysillä?

Kerro minulle jotain hyvää teki minuun viime vuonna suuren vaikutuksen, se sai itkemään ja nauramaan ja oli mielessä vielä kauan lukemisen jälkeenkin. Tuntui kuitenkin uskomattomalta kun kuulin että teos saa jatkoa - miten sitä tarinaa voi enää jatkaa? Jos olisit tässä todistaa sen, että kyllä voi. Lou on ihana romaanihahmo, hahmo jonka tarinaa Moyes on hienolla tavalla jatkanut toisen kirjan verran.

Jos olisit tässä toi eteeni sellaisia juonenkäänteitä, etten olisi niitä millään voinut etukäteen kuvitella. Tietyt asiat pystyi arvaamaan, ja minä kokeneena chick lit lukijana pystyin ennustamaan romanttiset juonikuviot aika helposti. Kuitenkin juonessa on mukana yllätyksiä, asioita joita ei etukäteen voi arvata. Se on hienoa!

Vaikka Jos olisit tässä on romaani Lousta, on Will silti tarinassa mukana koko ajan. Hän on vieläkin paljon Louisan mielessä ja hän miettii heidän yhteisiä aikojaan usein. Ja tarinan varrella jokin muistuttaa häntä Willistä usein... Hienoa kuitenkin, ettei Moyes sorru palvomaan Williä, hahmoa johon niin monet ihastuivat Kerro minulle jotain hyvää romaanissa. Häntä kuvataan ihmisenä, tavallisena ihmisenä joka oli omalla tavallaan ihastuttava, omalla tavallaan hiukan raivostuttava.

Vaikka Jos olisit tässä on chick lit romaani, edustaen hienosti tyylilajiaan, niin on se myös tavattoman voimakas ja syvällinen kirja. Moyes kertoo Louisan itsensä etsimisestä ja elämänmuutoksesta, siitä kuinka hän haluaa pitää Willille antamansa lupauksen. Se on älykäs kirja, mutta silti hauska ja - tunnustan! - vähän itkettäväkin. Ennen Jos olisit tässä kirjan lukemista kannatta kuitenkin lukea Kerro minulle jotain hyvää, sillä se antaa tälle kirjalle tarvittavan pohjan.

Eikä missään nimessä kannata säikähtää neljääsataaviittäkymmentä sivua, sillä uskokaa, kirja vie mennessään!

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus muru! En edes tajunnut, kuinka paksu kirja tämä oli, vasta kuin katsoin sivumäärän bloggausta varten :D Niin nopealukuinen ja puhutteleva! Jäin vain kaipaamaan sitä olennaista, Williä...

    VastaaPoista
  2. Tämä oli niin ihana kirja ja kaikki Moyesin kirjat ovat suurten tunteiden tulkkeja :)

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!