perjantai 20. kesäkuuta 2014

Mitä luinkaan aiemmin tällä viikolla?

Paha paikka
Gillian Flynn
Suomentanut Maria Lyytinen
2014
WSOY

Arvostelukappale


Nyt täytyisi kääntää aivot sellaiseen asentoon, että muistaisin jotain lukumaratonia edeltävästä ajasta. Tai ennenkaikkea siitä, mitä silloin olen lukenut. Nimittäin sain juuri ennen maratonia luettua Gillian Flynnin uutuusdekkarin Pahan paikan, enkä ehtinyt siitä blogata, niin paljon maraton silloin houkutteli. Vielä minä kuitenkin taidan jotain kirjasta muistaa - niin paljon ainakin että voin siitä nyt blogata.

Libby Day on menettänyt perheensä raa'assa murhassa seitsemänvuotiaana. Koko perheensä, paitsi veljen (joka istuu vankilassa noista murhista) ja isänsä, joka ei asunut perheen kanssa. Libby ei tahdo pitää Beniin mitään yhteyttä, hän ei tahdo palata pahaan paikkaan, noihin murhiin. Kunnes sitten hän joutuu tilanteeseen, jossa hän joutuu pohtimaan tapahtunutta uudelleen.

Viime kesän kuuma dekkarihitti oli Flynnin Kiltti tyttö. Pidin Kiltistä tytöstä kovastikin, mutta tässä keskinäisessä kilpailussa tälläkertaa Paha paikka vei ihan kuusi nolla. Nimittäin minä ihastuin tähän kirjaan kovasti, jos nyt voi sanoa ihastuneensa tällaiseen, no, jopa julmaan kirjaan. Olin täysin kirjan pauloissa parin päivän ajan.

Paha paikka etenee osittain menneessä, ja osittain nykyhetkessä. Ne on kuitenkin eroteltu toisistaan selkeästi, joten pieni lukija ei mene sekaisin eri aikakausien välissä. Myös kertojat, jotka vaihtelevat, on eroteltu selkeästi.

Norkku kirjoittaa Pahan paikan olevan synkkä kirja. Jota se totisesti onkin! Valonpilkahduksia ei juurikaan näy, jopa ne kohdat joissa on pientä huumoria, niissäkin huumori on pikimustaa eikä varmasti miellytä jokaista lukijaa. Tai ainakaan naurata. Mutta minua hieman hihitytti, olenhan mustan huumorin ystävä.

Kiertelin blogistaniassa lukemassa bloggarikollegoiden mielipiteitä kirjasta, ja niitä muutama löytyikin jo. Norkku mainitsi myös Flynnin kirjoissaan käyttämät kierot hahmot, ja joo, niistä minäkin nautin! Flynnin hahmot ovat suorastaan loistavia, esimerkkinä vaikka Pahan paikan päähenkilön Libbyn varastelu. Miten voisi olla nauramatta hahmolle, joka varastaa suola ja pippurisirottimia ravintolasta?

Flynnin kirjat ovat ennenkaikkea viihdettä. Kyllä niiden parissa saa jännittääkin - minä ainakin jännitin, mutta ne sopivat kesälukemiseksi paremmin kuin hyvin. Jännittävää viihdettä, mikäs sen parempaa!

+ + + + ½

12 kommenttia:

 1. Heippa. Luen tätä blogia mobiilina ja jostain syystä nyt tuo kirjahylly tausta on alkanut häiritä, en tiedä onko se muuttunu vai mitä.. mutta teksti tavallaan häviää kirjahyllyyn. :D vaikia lukea. Mutta luen silti! Pidän tästä blogista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, se ei ole oikeasti taustakuvani, vaan tällainen vaalean violetti keväinen/kesäinen juttu. Mutta vaihdan tuon mobiilitaustakuvan, niin sinunkin on helpompi lukea! Kiitos että kerroit, en olisi itse huomannut. :)

   Poista
 2. Minä taas tykkäsin Kiltistä tytöstä enemmän ja tämä oli hieman pettymys siihen verrattuna. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli Kiltti tyttökin kyllä hyvä, mutta jotenkin tämä kolahti enemmän. :)

   Poista
 3. Kiltti tyttö oli minustakin oikein mainio. Tämä odottaa hyllyssä. En nyt juhannuslaiskana jaksa googlettaa, mutta oletan, että Dark places on käännetty Paha paikka. Mukava kuulla Krista, että tämäkään ei ole hassumpi. Tästä tulikin mieleen, että tämän voisi ottaa matkakirjaksi, samassa roolissa oli viime syksynä Kiltti tyttö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sama kirja. :) Tämä ei todellakaan ole hassumpi, mielestäni vähintäänkin yhtä hyvä kuin Kiltti tyttö oli. Gillian Flynn on taitava kirjoittaja, joka luo mielenkiintoisia hahmoja. :)

   Poista
 4. Kiltti tyttö oli mulle sellainen okei, luin mielelläni, mutta ei se tehnyt suurta vaikutusta, silti odotan tätä Pahaa paikkaa innolla, jotenkin uskoisin tämän kirjan olevan enemmän mua. Kiva, että pidit! Kaunista juhannusta, dearie! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin Irene että tykkäät tästä! :)

   Voi, ihanaa juhannuspäivää sinullekin dearie, olet ihana! <3

   Poista
 5. Sait kiinnostumaan tästä, vaikka Kiltti tyttö oli pieni pettymys viime vuonna. Odotin ehkä liikaa silloin.

  Hyvää juhannusta, Krista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä kyllä kohistiin hirvittävästi silloin blogeissa, että ei ihme jos odotukset olivat korkealla! Tämä ei ainakaan vielä ole saanut sellaista ryöppyä aikaiseksi, joten jospa eivät odotuksetkaan niin korkealla olisi, eikä joutuisi ehkä putoamaan niin korkealta. :)

   Ihanaa juhannuspäivää, Elilna!

   Poista
 6. Minulle Kiltti tyttö jäi valitettavasti melko laimeaksi lukukokemukseksi. Flynnin kierot henkilöhahmot kuitenkin koukuttivat, joten taidan lukea häneltä vielä ainakin yhden kirjan :)

  VastaaPoista
 7. Odotan kovasti tuon kirjan saamista ja lukemista.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!