keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Miikka Pörsti: Kaikkien juhla

Kaikkien juhla
Miikka Pörsti 
Kuvittanut Marika Maijala
142 s. 
2016
Tammi
Arvostelukappale kustantajalta


Kaikkien juhla oli sellainen lastenkirja joka heti herätti katalogikuvauksellaan huomioni. Se on kansikuvaltaankin persoonallinen: jo kannesta tulee ilmi Marika Maijalan ainakin minun silmääni miellyttävä kuvitus, ihanat, lämminhenkiset hahmot jotka sopivat Pörstin tekstiin. Ja Kaikkien juhlan ajatus, suvaitsevaisuus, on tänä päivänä lastenkirjalle todella tärkeä aihe.

Kaikkien juhla kertoo yhden rivitalon asukkaista. Päähenkilönä on 8-vuotias Kettu-Petteri, jonka maailma järkkyy kun rivitaloon muuttaa omituista murretta puhuva maahanmuuttajapoika Muhis. Ketun mielestä hänessä on oltava jotain vikaa, ja koska ei keksi mitä vikaa Muhiksessa on, hän päättää että Muhis haisee. Kukaan muu pihassa asuvista kavereista ei ymmärrä Kettu-Petterin mielipidettä, sillä heidän mielestään Muhis on mukava eikä hän haise millekään erityiselle. Yrittäessään kääntää kavereitaan Muhista vastaan Kettu-Petteri ajautuu rumiin tekoihin.

Miikka Pörstin on kirjoittanut sellaisen lastenkirjan joka toden totta pitäisi meidän aikuistenkin lukea: Kaikkien juhlissa on nimittäin ajatus joka on tärkeä meille jokaiselle. Lukiessani mietin mistä Kettu-Petterin inho Muhista kohtaan tulee, sillä hänen vanhempansa ovat fiksun tuntuisia ja suvaitsevaisia ihmisiä. He yrittävät saada Kettu-Petteriä leikkimään Muhiksen ja muiden kavereidensa kanssa, mutta poika haraa vastaan. Hän on päättänyt että Muhiksessa kertakaikkiaan on jotain vikaa, hän ei vain oikein keksi mitä.

Miikka Pörsti on kirjoittanut lastenkirjan rasismista kertomalla asiasta lasten kielellä, sellaisen tarinan avulla jonka lapsetkin ymmärtävät. Hän on myös asettanut tarinaan sellaista kaikua, joka kertoo jokaiselle kirjaa lukevalle, että Kettu-Petterin mielipiteet ovat väärin - niin kuin varmasti jokainen ymmärtää.

Kaikkien juhla on tällä hetkellä todella ajankohtainen kirja. Koko Suomessa ja etenkin sosiaalisessa mediassa on puhuttu viimeisen vuoden aikana niin runsaasti maahanmuuttajista että jokainen puheet on varmasti huomannut - niin positiiviset kuin negatiivisetkin mielipiteet. Myös lapset ovat varmasti kuulleet mielipiteen jos toisenkin, joten Kaikkien juhla olisikin nyt hyvää luettavaa. Pörsti herättää kirjallaan varmasti niin lapsissa kuin aikuisissakin monia ajatuksia, ainakin minä jäin miettimään aihetta kirjan lukemisen jälkeen. Yllättävän monet lastenkirjat tarjoavat aikuisillekin ajattelemisen aihetta, josta en ennen ehkä tiennytkään.

Marika Maijalan persoonallinen ja värikäs kuvitus tukee hienosti Miikka Pörstin tarinaa, joka ilahduttaa aikuistakin. Te, jotka luette Kaikkien juhlia lapsillenne, puhukaa aiheesta, sillä tämä tarjoaa aiheen monelle juttuhetkelle! Jo tästä näkee että Pörsti on kirjoittanut hienon lastenkirjan.

3 kommenttia:

  1. Tämän aion lukea, ja on kiva kuulla, että tykkäsit! Oletko muuten huomannut, että fb:ssa on Kettu-Petterin "fanisivu", kannattaa käydä tykkäämässä!

    VastaaPoista
  2. Tämä kirja teki vaikutuksen minuun, mieheeni ja 6 ja 9 vuotiaisiin poikiini. Upea tarina ja miellyttävä kuvitus. Aion lukea kirjaa myös töissä, loistavaa materiaalia keskustelujen avaamiseksi.

    VastaaPoista
  3. Varasin kirjastosta, kiinnostaa kovasti!

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!