perjantai 20. marraskuuta 2015

Shaun Tan: Etäisten esikaupunkien asioita

Etäisten esikaupunkien asioita
Shaun Tan
Suomentanut Jaana Kapari-Jatta
89 s. 
2015
Lasten keskus
Lainattu kirjastosta


Etäisten esikaupunkien asioita oli kirja joka aivan sattumalta tuli eteeni kirjastossa. Olin saattanut lukea siitä jostakin blogista, mutta ennen kaikkea tämä lastenkirja vaikutti kannellaan ollessaan esillä lasten- ja nuortenosaston hyllyssä. Onneksi, onneksi lainasin kirjan, sillä vain muutaman päivän kuluttua lainaamisesta luin kirjasta todella innostavan bloggauksen, Oksan hyllyltä blogista.  

Eniten pidin Etäisten esikaupunkien asioissa tarinoiden mystisyydestä. Tarinat ovat unenomaisia, niissä on mukana taikaa ja magiikkaa. Ne ovat outoja, kummallisiakin, mutta silti niin ihania. Tarinoissa kuvataan tapauksia ja sattumuksia esikaupungeissa, jossa voisi luulla tuntevansa seudut: mutta vastaan voi tulla mitä vain. Kätketty sisäpiha, omalaatuinen vaihto-oppilas, tikku-ukko... oikeastaan mitä vain.

Tarinat ovat lyhyitä, mutta niissä jokaisessa on kuitenkin niin paljon sisältöä. Rakastan aikuisille suunnatussa kirjallisuudessakin juuri tätä samaa: taikaa, maagista realismia, outoutta. Juuri näitä samoja asioita joihin rakastuin tässä lastenkirjassa. Sanonpa vain: tämä kirja kannataisi ehdottomasti aikuistenkin lukea, jo näiden tarinoiden takia! Mutta entäs kuvitus... 

Tässä lastenkirjassa on niin hieno kuvitus, että sitä on pakko jäädä ihailemaan. Kirjassa on kaksi hienoa puolta: syvälliset, taianomaiset tarinat sekä mahtava kuvitus. Jokaista kuvaa täytyy ihailla jonkin aikaa, sillä kuvissa löytyy kauniita yksityiskohtia, pieniä merkityksiä, joita ei heti tajua. Miten ihanaa olisikaan lukea tätä lapsen kanssa, joka katsoisi kuvia eri tavalla!

Miten ihanasti onkaan Jaana Kapari-Jatta kirjan suomentanut. En osaisi kuvitella Tanin kirjalle parempaa suomentajaa, sillä minun silmissäni Kapari-Jatta tajuaa hyvin nämä taianomaiset asiat. Hän on minulle ykkössuomentaja, mitä tulee lastenkirjallisuuteen, niin hienoa työtä hän on monen kirjan kanssa tehnyt.

Luulen, että ostan tämän kirjan omaan hyllyyni. Kirja ei minun mielestäni ihan pienelle lukijalle sovi ihan jo sen vuoksi että tarinat ovat syvällisiä ja kuunteleminenkin vaatii varmasti tarkkuutta. Mutta miten odotankaan jo sitä hetkeä, kun pääsen muutaman vuoden päästä lukemaan Etäisten esikaupunkien asioita kummityttöni kanssa (hän on jo nyt melkoinen lukutoukka!) ja tutkimaan kuvia. Toivottavasti hän rakastuu kirjaan samalla lailla kuin minä.

Tässä vielä ote kirjan kuvituksesta. Myös kirjan kuvitus on Shaun Tanin käsialaa, joten voi melkein sanoa että tässä on todellinen moniosaaja. Onkohan Tania suomennettu enempää? Tosin lastenkirjoja voisin englanniksikin lukea...

3 kommenttia:

 1. Tania pitäisi kyllä lukea lisää, ihastuin The Arrivaliin hirmuisesti! Se kannattaa ainakin poimia mukaan englanninkielisestä nimestä huolimatta, koska se ei sisällä tekstiä ollenkaan. :)

  http://satunluetut.blogspot.fi/2011/12/shaun-tan-arrival.html

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen huomioinut tämän kirjan blogeissa ja olen aikeissa hankkia omaksi. Selasin kirjastossa.

  VastaaPoista
 3. Loistava kirja! Myös lapseni tykkäsivät!

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!