maanantai 30. marraskuuta 2015

Lena Dunham: Sellainen tyttö

Sellainen tyttö
Lena Dunham
Suomentanut Lotta Sonninen
298 s. 
2014
Otava
Lainattu kirjastosta 


Miksi Lena Dunhamin Sellainen tyttö melkein lipui ohitseni? Ehkä siksi ettei se ole romaani. Kuten ehkä olette huomanneet, luen enimmäkseen kaunokirjallisuutta (joskin laajasti eri genrejä), tietokirjoja ja elämänkertoja tulee luettua hirvittävän vähän. Tylsää sinänsä, sillä varmasti niissäkin on helmensä. Jostain minulle tuli nyt mieleen että Sellainen tyttö voisi olla kirja minulle - pidinhän Dunhamin luomasta Girls-sarjastakin.

Kuten kirjan kannessakin sanotaan, on Sellainen tyttö nuoren naisen "opetuksia". Lainausmerkit ovat kannessa hyvät, sillä Dunham ei kirjoita vakavalla kynällä, vaan kertoo omista huomioistaan naisen elämässä terävällä huumorilla. Nämä niin sanotut opetukset tulevat siis Dunhamin oman elämän ja kokemusten kautta, ja ovat ehkä siksi niin oivaltavia. Kirjassa käydään läpi Rakkaus ja seksi, työ, ystävyys ja vartalo - kaikki tärkeitä asioita naisen elämässä.

Sellainen tyttö on hieno kattaus Dunhamin elämästä, ja samalla se on katsaus naisen elämään. Ei ehkä kenen tahansa naisen, sillä vaikka Dunhamilla itsellään onkin ollut haasteita elämässään, niin hyvinvointi kuultaa kaiken taustalla. Kirja onkin selkeästi suunnattu länsimaalaisille naisille, naisille jotka voivat taloudellisesti hyvin. Ei paha juttu sinänsä, ei ollenkaan, sillä sellaiset ihmiset varmasti eniten kaipaavat Sellaisen tytön kaltaista kirjaa. Niin kuin minä!

Tulin Sellaisen tytön lukemisesta hyvälle tuulelle. Viikonloppu meni enemmän ja vähemmän alakuloisissa tunnelmissa, enkä olisi ollut valmis lukemaan mitään syvällistä ja raastavaa. Dunham oli juuri oikea tuttavuus noihin päiviin, sillä hänen humorinsa nauratti vaikka olo muuten oli kurja. Sain myös kirjasta todella paljon voimaa - Dunhamillakin on ollut vaikeutensa, ja miten hienosti hän on selvinnyt! Ihana nainen.

Lukiessa vertasin kirjaa kahteen muuhun tytöille ja naisille suunnattuun kirjaan: Caitlin Moranin loistavaan Näin minusta tuli tyttö romaaniin sekä Jenni Pääskysaaren Tyttö sinä olet... joka käy niin nuorelle tytölle kuin aikuiselle naiselle. Jotain samaa näissä kolmessa kirjassa on - kaikki ovat voimaannuttavia kirjoja naiseudesta, naiselle. Yhdistävä tekijä on myös se, että nämä kolme kirjailijaa ovat kaikki aivan mahtavia, voimakkaita naisia!

Sellainen tyttö on ehkä ennen kaikkea suunnattu nuorelle naiselle, siinä kahdenkympin tietämillä olevalle. Sellainen joka on vielä kasvuvaiheessa monessa suhteessa, ehkä etsii hieman itseään. Ihan yhtä hyvin siitä voi löytää näitä "opetuksia" varttuneempikin nainen, sillä Dunham on fiksu ja ihana - ja hauska!

1 kommentti:

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!