sunnuntai 26. toukokuuta 2013

David Safier: Huono karma

Huono karma
David Safier
Suomennos Tiina Hakala
280 s. 
2011
Bazar

Kirjaston laina-ajat paukkuu taas, David Safierin Huono karma on siis odottanut minua kirjastohyllyssä jo ties kuinka pitkän ajan. Halusin lukea tämän ennen kuin on pakko palauttaa kirjastoon, joten tartuinpa tähän sitten nyt. Eilen luin aurinkoisella pihalla, ihana oli istua keinussa kirjan kanssa ja nauttia auringosta.

Huono karma kertoo Kimistä, jonka elämä on kirjan alussa työn vuoksi niin kiireistä, ettei hän ehdi juuri viettää aikaa perheensä kanssa. Lisäksi hän pettää aviomiestään. Yhtäkkiä Kim kuitenkin kuolee - ja kokee jälleensyntymän. Hän ei huonon karmansa vuoksi kuitenkaan synny ihmiseksi, vaan muurahaiseksi. Siitä alkaa seikkailu, jossa Kim yrittää kerätä mahdollisimman paljon hyvää karmaa voidakseen estää miehensä Alexin ja erään naisen suhteen. Onnistuuko Kim keräämään tarpeeksi paljon hyvää karmaa ja syntymään vielä takaisin ihmiseksi?

Kun herää ykskaks muurahaisen ruumiissa, ei voi reagoida kuin yhdellä tavalla: asiaa ei usko todeksi. Minä yritin kerrata tapahtumia mielessäni: se älytön venäläinen lavuaari oli pamahtanut päähäni, sitten olin nähnyt valon mutta sinkoutunut takaisin - mikä tarkoitti, että olin yhä elossa. Olin kai saanut jonkinmoisen kallovamman. Siitä tämän täytyi johtua!

Huonoa karmaa mainostetaan takakannessa hulvattoman hauskaksi, nauruhermoja repiväksi bestselleriksi. Minua se ei ikävä kyllä pahemmin, ainakaan ääneen, naurattanut. Tietenkin mukana oli  huvittavia piirteitä kun Kim syntyi milloin miksikin eläimeksi, mutta ei se saanut minua nauramaa. Mutta ajateltavaa kirja antoi. Aloin miettimään jälleensyntymää ja karmaa. Millainen karma minulla on, millaiseksi eläimeksi syntyisin jos kuolisin nyt? Alan herkästi miettimään tällaisia asioita.

Safier oli kieltämättä luonut hyvän tarinan, jota ei ollut onneksi pitkittänyt turhaan. Se oli juuri sopivan mittainen, ja kirjan luki nopeasti ja mielellään. Luulen että tutustun vielä muihinkin Safierin kirjoihin.

+++½

11 kommenttia:

 1. Olen miettinyt Huonon karman lukemista. Olen kuullut muualtakin että kirja ei ole niin hulvaton kuin mitä takakansi lupailee. Ehkä aiheella olisi voinut revitellä enemmänkin. Taitaa siis minun kohdallani jäädä kirjastoon vaikka karmajutut muuten kiinnostaakin.

  t. Salainen ystäväsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä tosiaan niin hulvaton ole kuin takakansi lupaa, olisin toivonut paljon enemmän. Mutta tulipahan luettua, ja ehkä kirjailijan toinen kirja, Happy Family, olisi parempi.

   Poista
 2. Minä tykkäsin tästä kirjasta kyllä todella paljon ja nauroinkin ihan ääneen. Sarkastisuus, itseironisuus ja tragikoomisuus upposivat minuun täysin, vaikka toisaalta tämä kirja oli myös hurjan surullinen. Huumorin alla tämä kirja osoittaa mikä elämässä todella on tärkeintä: läheiset ihmiset ja heistä välittäminen, rakkaus ja rakastettuna oleminen.

  Minä pidin myös Happy Familystä kovasti, sitä lukiessa suorastaan jopa ulvoin ääneen ja siinä oleva kuvitus oli mainio. Tosin myös Happy Family jakaa Hyvän karman ohella mielipiteet aikalailla kahtia. Omasta mielestäni Happy Familyn loppu oli vähän liian irrallinen muusta tarinasta ja se oli jopa jotenkin ahdistava, vaikkakin kyllä myös todella hauska. Myös Happy Familyyn Safier on sirotellut totuuden hippusia ja "opetuksia".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaus kommenttini kappaleeseen kaksi: ulvoin ääneen _naurusta_, en kuin susi. ;)

   Poista
  2. Sarkasmissa oli kyllä Safier onnistuntu kiitettävästi, täytyy tunnustaa. :) Ja juoni oli erinomainen, ja tosiaan sai ajattelemaan tätä jälleensyntymisasiaa. Myös tuota mainitsemaasi kauneutta oli ihanasti kirjassa, ja loppu oli enemmän kuin suloinen ja ihana. <3

   Muavaa että olit tykännyt Happy Familystä, se on kirjaston varauslistallani nyt. Ja mukavaa myös että ulvoit naurusta etkä kuin susi. :D

   Poista
 3. Itsellänikin on parasta aikaa kesken jälleensyntymistä käsittelevä kirja. Aihe on mieltä kutkuttava, eikä sitä fiktiivisessä teoksessa tarvitse tutkia kantaa ottavasti, vaan antaa vain mielikuvituksen laukata siellä, missä se kirjailijallakin on huidellut :D Huono karma on myös roikkunut lukulistalla viime vuodesta. Kansi on ainakin ihastuttava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostuneena kyselen että mitä jälleensyntymistä käsittelevää kirjaa luet? Alkoi nimittäin aihe Huonon karman myötä kiinnostaa. :) Kyllä tämä kannattaa lukea varsinkin jos aiheeseen sytyit. :)

   Poista
  2. Karoliina Timosen Aika mennyt palaa :) Taidan tosiaan puolestani etsiskellä tätä seuraavalla kirjastoreissulla

   Poista
  3. Täytyy ehkä katsella tuota kirjastosta ja jatkaa jossain vaiheessa jälleensyntymisteemaa. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!