keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Juha Vuorinen: Kristianin nuoruusvuodet ja kirjastoauton piipahdus.

Kristianin nuoruusvuodet
Juha Vuorinen
198 s. 
2004
Diktaattori kustannus


Halusin jotain kevyempää ja hauskempaa muutaman ajatuksia herättäneen ja raskaamman kirjan jälkeen. Viikko sitten kirjastoauto toi minulle Juha Vuorisen Kristianista kertovia kirjoja (kaikki kolme) jotka päätin lukea järjestyksessä, en tosin putkeen mutta kuitenkin.

Kristianin nuoruusvuodet kertoo nimensä mukaan Kristianista. Siis Kristian Pesosesta, Juha Vuorisen niinkään kirjoittamien Juoppohullun päiväkirjojen Juhan parhaasta ystävästä. Kristian on noissa kirjoissa hömelö, alkoholia aktiivisesti nauttiva pyöreähkö persoona. Miten Kristianista on kasvanut sellainen kuin hän nyt on? Nämä kirjat kertovat siitä.

Ensimmäisessä osassa kerrotaan Kristianin lapsuudesta ja varhaisnuoruudesta. Tämä kirja alkaa vuodesta 1974 jolloin Kristian oli 5-vuotias ja fanitti joulupukkia yli kaiken. Kuinka monta mutkaa jouduttiin läpi käymään ennen kuin päästiin kirjan loppuun, vuoteen 1984 jolloin Kristian oli täyttänyt 16-vuotta?

Kristianin nuoruusvuodet ovat ikäänkuin viihdyttävä spin off Juoppohullun päiväkirjoista. Olen lukenut nämä kaikki jo aikaisemminkin, useammankin kerran olen tainnut lukea, mutta silti nämä jaksavat viihdyttää siinä missä Juoppiksetkin.

Kristian on lempihahmoni Juoppohullun päiväkirjoissa, ja siispä minusta on mukava tutustua näihin kirjoihin ja saada tietää Kristianin taustoista, jotka ovat enemmän kuin vain vähän kummalliset.

Kyllä Vuorinen kirjoittaa osaa, vaikkei häntä ole otettukaan Suomen kirjallisuusseuran jäseneksi. Tässä on meillä Suomen Bukowski, jota hän ilmeisesti toivookin olevansa.

++++


Eilen piipahti taas lähimaastossa kirjastoauto, ja lähdin sinne tälläkertaa ei niin hirveän valtavan kirjalastin kanssa. Kirjastoautosetä ei ollut sama kuin ennen, ja niinpä hän sanoikin minulle "Sulle on vino pino varauksia", kun minua oli odottamassa 11 varausta. Parhaimmillaan niitä on ollut 40!

Tässä muutamia herkkuja jotka odottavat lukemistaan:

Anders De La Motte: Peli
Alexander McCall Smith: Naisten etsivätoimisto Nro. 1
Magne Hovden: Viisuviikingit
Haruki Murakami: 1Q84
Sarah Winman: Kani nimeltä jumala
Candace Bushell: Hissillä huipulle

4 kommenttia:

 1. Jään odottamaan mielenkiinnolla, mitä pidät 1Q84:stä. :)

  Blogissani on sinulle haaste.

  VastaaPoista
 2. Minäkin jään ^!! :D

  Ja odotan myös Peliä - mietin, että teos pitäisi itsekin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peli tuntuu enemmän kuin kiinnostavalta, hyvien kirjojen pino vaan kasvaa ja täytyisi päättää mitä luen ensimmäisenä. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!