sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Ernest Cline: Ready player one

Ready player one
Ernest Cline
Suomennus J. Pekka Mäkelä
2012
509 s. 
Gummerus










Viime päivinä olen nauttinut paljon auringosta, lämmöstä, ystävistä ja tietenkin kirjasta. Luvun alla oli useamman päivän ajan Ernes Clinen esikoisromaani Ready player one, joka sai minut pauloihinsa ihan täysin. Meinasin kerran ostaa kirjan itselleni, ja nyt kadun etten sitä silloin tehnyt.

Ihmisenä olemnen on yleensä totaalisen perseestä. Pelit ovat ainoa asia, joka saa elämän tuntumaan siedettävältä. 

Wade Watts on 17-vuotias poika, joka elää 2040-luvun Amerikassa. Hän viettää suurimman osan ajastaan OASIS virtuaalitodellisuudessa, jonka on rakentanut James Halliday. Maailma on muuttunut, ja virtuaalitodellisuuus on hyvä paikka mihin paeta sitä.


Todellisuus ei erityisemmin innosta minua, mutta muualta ei saa kunnon ateriaa.

James Halliday on kuollessaan luonut eräänlaisen pelin. Hän testamenttaa OASISin ja koko laajan omaisuutensa sille, joka ensimmäisenä ratkaisee kolme arvoitusta ja löytää pääsiäismunan. Maailma on seonnut tähän peliin - ja on sitä edelleen vaikka on kulunut viisi vuotta eikä kukaan ole onnistunut ratkaisemaan yhtäkään arvoitusta. Yhtäkkiä Wade keksii ensimmäisen portin ratkaisun, ja siitä alkaa kova kilpailu, koska hän ei ole ainoa. Onnistuuko Wade ratkaisemaan ensimmäisenä kaikki portit?

Lumouduin täysin tästä kirjasta. Olihan sillä paksuutta, joten aikaakin meni lukiessa, mutta aina kun tarkoituksenani oli lukea vain pari sivua tai yksi luku, niin aikaa hurahti aika paljon kirja kädessä. Kirja on täynnä viittauksia 1980-luvun virtuaalimaailmaan, peleihin, televisio-ohjelmiin ja musiikkiin, ja lukuunottamatta musiikkia nuo ovat minulle aika vieraita. Olenhan ainakin kymmenen vuotta liian nuori noihin, enkä ole ikinä perehtynyt tietokonepeleihin pahemmin. Se ei silti lukemista haitannut, sainpahan sivistettyä itseäni näissäkin asioissa edes hitusen verran.

OASIS virtuaalimaailman kuvailu oli taidokasta, ehkä sellainen tulee olemaan vielä joskus. Tai ainakin jotain sen kaltaista. Cline on luonut uskomattoman hyvän tarinan, ja taidokasta työtä käännöksessä tekee J. Pekka Mäkelä. En tiedä millaista olisi lukea alkukielellä, mutta uskon ettei käännös ole huonompaan suuntaan kirjaa muuttanut laisinkaan.

Ready player one:sta tehdään elokuvaa. Aika jännittävää, heti alkumetreillä lukiessani tuumin että tästä saisi hyvän elokuvan, ja kun vilkaisin kirjan etukantta niin huomasin että hei, tästähän ollaan tehty jo elokuvasopimukset. Tämän leffan tahdon nähdä!

Henkilöistä suosikkini ei ollutkaan Wade. Suosikikseni nousi Waden virtuaalirakkaus Art3mis, joka vaikutti todella ihanalta. Eli mukana oli myös romantiikkaa, vaikka nämä kaksi olivatkin kilpailijoita keskenään. Kuinka mahtaakaan käydä näiden kahden romanssin?

Tämä oli todellinen viiden tähden kirja. 





6 kommenttia:

  1. Kiva nähdä tämä kirja kotimaisissa blogeissa. Nappasin kirjan jostain englanninkilisestä blogista, jossa se oli saanut myös täydet viisi pistettä. Mulla on kirja tuossa väripinossa, tulossa pian (hopely!) luettavaksi. Palaan asiaan sitten =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä löysin ihan hakemalla kirjaston sivuilta hakusanalla dystopia. Tässä on kyllä upea kansi, unohtui se mainita bloggauksessa. :)

      Poista
  2. Minä luin tämän viime kesänä, tuli ahmittua lähes yhdellä istumalla. Kirjaan liittyy muuten hauskoja lisäilmiöitä, sinne on piilotettu kirjan tapaan erilaisia ns. pääsiäismunia, joita seuraamalla yksi onnekas lukija voitti auton. Makiaa!

    VastaaPoista
  3. En ollut kuullut kirjasta ennen fb-päivitystäsi, ja sen luettuani otin selvää, millaisesta kirjasta on kyse. Heti meni lukulistalle, mutta nyt tekee mieli lukea tämä vieläkin enemmän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen todella lämpimästi tätä kirjaa, oli aivan mahtava elämys. :) Tästä ei olekaan blogeissa kovin paljon kirjoitettu, englanniksi kyllä löytyi materiaalia paljon.

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!