keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Dekkariviikko: Riku Talvitie; Tappava formaatti: Kuokkavieras

Tappava formaatti: Kuokkavieras
Riku Talvitie
537 s. 
2015
Reuna kustannus

Arvostelukappale


Dekkariviikko jatkuu! Monta päivää on vielä jäljellä, joten uskon, että ehdin tässä ainakin pari-kolme dekkaria lukea. Mahtavia lukukokemuksia on ollut tähän asti, ja uskon että myös loppuviikko tuo sellaisia tullessaan. En ole tottunut lukemaan montaa dekkaria putkeen, joten uskon, että kun tämä viikko saadaan päätökseen, on ihana sukeltaa vaikkapa chick litin pariin.

Joukko nuoria houkutellaan paikkaan, jossa heidän uskotellaan olevan Kuokkavieras formaatin kuvauksissa. Pikkuhiljaa he kuitenkin alkavat ihmetellä mitä oikein tapahtuu, kun moni asia ei oikein tunnu menevän kuten pitäisi. Samaan aikaan Helsingissä poliisi saa yhteydenottoja vanhemmilta, jotka ovat saaneet lapsistaan miljoonan euron lunnasvaatimuksia. Tutkinnassa keskeisessä roolissa on Peppi Jäätikkö, joka päättä ottaa selvää, mitä nuorille oikein on tapahtunut.

Tämä on kyllä minulle suunnattu kirja. Jo silloin, kun huomasin että Kuokkavieras on ilmestymässä, kiinnostuin siitä, sillä olen yleensäkin ollut kiinnostunut tosi-tv:stä. Big Brother oli varsinkin alussa minullekin iso juttu, ja jossain vaiheessa seurasin sitä tiiviisti. Viime vuodet eivät ole kuitenkaan enää kolahtaneet, ja jotenkin koko formaatista on mennyt maku. En taida olla ainoa, sillä ensi syksynä Suomessa Big Brotheria ei esitetä.

Mutta kuitenkin, sitten kun yhdistetään tosi-tv ja rikokset. Voi mikä dekkarinlukijan herkkupala siitä saadaankaan aikaan. Uskon, ettei tarvitse olla innostunut reality ohjelmista innostuakseen Kuokkavieraista, sillä niin tiiviisti tässä liikutaan rikoksen maailmassa. Toki mukana on kerrontaa Kuokkavieras ohjelmasta, ja talon sisältä, missä nuoret kuvittelevat osallistuvansa ohjelmaan, mutta se kuuluu tähän kirjaan, ja kiinnostaa ainakin minua.

Tappava formaatti: Kuokkavieras ei ole mikään ohut kirja. Sivuja siinä on yli viisisataa, ja mietin kannet avatessani että miten käy. Onnistuuko Talvitie pitämään tarinan kasassa koko kirjan ajan? Ja onnistui. Täytyy myöntää, että pari kertaa mietin, olisiko kirjaa pitänyt tiivistää, mutta sitten - aina tuli jotain uutta, jotain, mikä toi lisää tähän kirjaan ja juoneen.

Miinuksena sanon sen, etten oikein löytänyt kirjan hahmoista sellaista, johon olisin samaistunut, tai josta olisin kovasti pitänyt. Peppi Jäätikkö ärsyttikin minua välillä, vaikka se ei varmasti ollut kirjailijan tarkoitus. Enemmän pidin formaatissa kilpailevista nuorista, joista löysinkin pari tyyppiä, joista olisin mielelläni lukenut enemmänkin.

Kuokkavieraan kanssa ei kannata säikähtää sen sivumäärää, sillä se on sujuvalukuinen, nopeasti etenevä kirja, jota lukee vauhdilla ja mielellään. Tähän kannattaa ehdottomasti tutustua!

***

Muistutan vielä tähän väliin arvonnasta, joka päättyy huomenna, torstaina. Arvon siis täällä blogissani kaksi kappaletta Mhairi McFarlanen Sinusta kaikki alkoi kirjaa, ja arvontaan voit osallistua kommentoimalla tuota bloggausta. Kirja on todella ihana chick lit romaani, joka sopii hyvin kesään.

1 kommentti:

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!