maanantai 23. toukokuuta 2016

Cecelia Ahern: Valintojen vuosi

Valintojen vuosi
Cecelia Ahern
Suomentanut Terhi Leskinen
426 s. 
2016
Gummerus
Lainattu kirjastosta


Se on kesä! Ulkona paistaa aurinko todella lämpimästi ja parvekkeella on ihanaa lukea. Kesään kuuluvat ainakin minun kohdallani rakkausromaanit, ehkä enemmän kuin mihinkään muuhun vuodenaikaan. En liene tässä suhteessa poikkeus, sillä luulen chick litin ja muun viihdekirjallisuuden olevan todella hyvää luettavaa rannalle ja mökille.

Cecelia Ahernin Valintojen vuosi on hyvä esimerkki hyvästä kesäkirjasta. Vaikka Valintojen vuodessa on yli neljäsataa sivua, se on kuitenkin niin nopeaa luettavaa että kirja on lopussa ennen kuin ehtii huomatakaan - Ahernin tarinaa tahtoo ahmia, tahtoo tietää miten Jasminen käy.

Valintojen vuosi siis kertoo Jasminesta. Se on todella lämminhenkinen teos naisesta, jonka elämässä suurimmiksi rakkauksiksi ovat jääneet työ ja sisko. Jasmine irtisanotaan yhtäkkiä, täysin yllättäen, ja hän otteen itsestään - ja vähän elämästäänkin. Vuoden puutarhavapaa? Mitä hän tekisi? No, kunnostaisi puutarhansa. Jasminen naapurissa asuu kuuluisa radiojuontaja Matt irtisanotaan samoihin aikoihin ja hän on myös hukassa - löytäen lohtua juomisesta. Jasmine on päättänyt vihata Mattia, ja kun heidän tiensä kohtaavat Jasminen on vaikea suhtautua häneen. Uusi vuosi tuo kuitenkin tullessaan kummallekin monenlaista uutta ja arvaamatonta.

Cecelia Ahern ei ole mikään ennalta-arvattava viihdekirjailija, vaan hänen romaaninsa ovat aina jollain tapaa yllätyksellisiä, älykkäitä rakkausromaaneita. Vaikka Valintojen vuodessa rakkaus ottaa oman roolinsa, on siinä kuitenkin paljon muutakin. Ennen kaikkea ihastuin Jasminen ja hänen siskonsa suhteeseen, sillä heidän välillään on todellista aitoa välittämistä. Jasminen persoona tuleekin sisarusten välisessä suhteessa todella esiin, ja vasta sen kautta ihastuin tähän kirjan päähenkilöön todella.

Valintojen vuosi on myös puutarhaharrastajien kirja. Vaikka puutarhanhoito ei olekaan Ahernin romaanissa pääroolissa, on puutarhassa touhuaminen Jasminelle todella terapeuttista puuhaa. Olen saanut seurata läheltä, että sitä se puutarhaharrastajille todella on - tätäkin asiaa oli Ahern osannut kuvata todella hienosti. Aionkin vinkata kirjasta lähipiirissäni olevalle puutarhanaiselle, joka varmasti ihastuisi kirjaan.

Rakkaustarinaa kaipaaville, sekin puoli Valintojen vuodesta tottakai löytyy. Onhan Ahern ennen kaikkea viihdekirjailija, jonka kirjoissa rakkaustarinat näyttelevät suurta roolia. Ahern yllättää tässäkin kirjassa romanttisessa mielessä, joten kirjan lukeminen ei ollut niin ennalta-arvattavaa kuin monen muun viihderomaanin kanssa. Se ilahdutti kovasti!

Kuten Ahernin kirjoja yleensäkin, voin Valintojen vuottakin suositella myös sellaisille jotka eivät varsinaisesti ole rakkausromaanien lukijoita. Ahernin älykkyys ja terävyys sekä tietysti lämpö tuovat aivan oman sävynsä kirjaan, eikä Valintojen vuosi ole mitään höttöä tai hömppää. Chick li romaanille ominainen huumori toki tässäkin kirjassa on, sekin on niin lämmintä, ettei Ahernin oivalluksille voi olla hymyilemättä.

Kyllä, Valintojen vuosi on erittäin hyvä kesäkirja.

2 kommenttia:

  1. "- - yli neljäsataa sivua, se on kuitenkin niin nopeaa luettavaa että kirja on lopussa ennen kuin ehtii huomatakaan" :D Hauska juttu, musta tuntuu että käsillä on tahmaisimmat 400 sivua omassa kirjassani, mitä olen pitkään aikaan kahlannut. Täytyypä siis muistaa vastapainoksi tämä!
    Oletko lukenut ennestään paljon Ahernia?

    VastaaPoista
  2. Totta, Cecelia Ahernin kirjat ovat nokkelia ja älykkäitä, vaikka ne onkin kääritty kepeään pakkaukseen. Jouduin heittämään ennakkoluuloni romukoppaan, kun luin yhden hänen kirjansa hetken mielijohteesta.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!