tiistai 3. toukokuuta 2016

Noora Kunnas: Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni

Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni
Noora Kunnas
Kuvittanut Jenna Kunnas
142 s. 
2016
Otava
Lainattu kirjastosta


Ulkona paistaa ihanasti aurinko ja parvekkeella on jo lähestulkoon kuuma. Kevät on jo pitkällä ja välillä olo tuntuu lähestulkoon kesäiseltä - päivä päivältä tuntuu ihanammalta käydä kävelyllä, luonto vihertää kauniisti. Olen jo aloittanut lukuhetket parvekkeella, jotenkin ulkoilmassa lukemisesta nauttii enemmän kuin sohvannurkassa köllötämisestä. Nautitaan keväästä!

Nyt palaan hetkeksi viime viikon lukumaratonin tunnelmiin. Yksi luetuista kirjoista oli Noora ja Jenna Kunnaksen Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni, kirja joka oli minulle aika takuuvarma juttu. Kaheli sakki oli minulle tuttu sarjan esimmäisestä kirjasta, Kaheli sakki ja kauhujen kaappi, josta tykkäsin kovasti.

Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni kertoo edellisestä kirjasta tutuista nukkekodin, Majatalo Perätuulen, asukkaista. Nyt Majatalo Perätuuleen ilmestyy uusi tyyppi: pöyhkeä paroni muhkeassa peruukissaan. Paroni on kaiken kaikkiaan aika ikävä tyyppi, hän tuntuu ajattelevan että maailma pyörii hänen napansa ympärillä, eivätkä siitä tietenkään majatalon asukkaat pidä. Kaheli sakki alkaa suunnitella miten tuosta ikävästä pöyhkeilijästä päästäisiin.

Noora Kunnas ja Jenna Kunnas ovat hyvä kaksikko mitä lastenkirjojen tekemiseen tulee. Noora Kunnaksen teksti ja Jenna Kunnaksen kuvitus toimivat hyvin yksiin ja kaiken kaikkiaan saadaan aikaan paketti joka naurattaa jopa minua, vaikka en ihan kohderyhmää edustakaan. Olen varma että lapset tykkäävät näistä kirjoista todella paljon. Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni nimittäin sisältää pieruhuumoria, joka taitaa olla sellainen juttu joka jaksaa naurattaaa aina. Se nauratti minuakin pienenä (okei, naurattaa välillä vieläkin), ja tuntuu että täditettäväni jaksaa nauraa näille samoille jutuille. Hän kyllä tuomitsee ankaralla kädellä aikuisten käyttämät vessasanat, mutta itseä ne jaksavat vähän kuitenkin naurattaa...

Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni on todella hauska kirja. Aikuisen, joka kirjaa lukee, pitää kääntää aivonsa omalle kirjan vaatimalle taajuudelleen, sillä sen Jenna Kunnaksen teksti vaatii. Hän ei olekaan varmasti kirjoittanut kirjaa kaikille sopivasti tai opettavaisesti, vaan sellaiseksi joka naurattaa lapsia. Eikä varmaankaan tarvitse hävetä, vaikka on aikuinen ja nauraa Majatalo Perätuulen sattumuksille?

Alakouluikäisille Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni on todella hyvää luettavaa, ja kirja on sopivan ohut ja isohkolla tekstillä kirjoitettu, että sitä voi lukea vasta lukemaan oppineetkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!