lauantai 6. elokuuta 2016

Hanna Morre: Tuonen tahto

Tuonen tahto
Hanna Morre
96 s. 
2016
Osuuskumma

Arvostelukappale kustantajalta


Kirjasyksy on vasta alkanut mutta on jo nyt selvää että tämä syksy on vahvojen esikoisromaanien aikaa. Olen lukenut jo kaksi hienoa esikoista tämän syksyn kirjoista ja odotan todella monen kiinnostavan uuden kirjailijan kirjoja. Esikoisromaaneissa jotenkin on oma voimansa ja innostun niistä ehkä kaikkein eniten. Uusia, tuoreita kirjailijoita, uusia tyylejä, uusia maailmoja. Hanna Morren esikoisromaani Tuonen tahto paljastaa sekin uuden maailman ja uuden tyylin - vaikka olin etukäteen odottanut Tuonen tahtoa kovasti, oli se lopulta ehkä vielä enemmän. Erilainen, mutta juuri siksi niin vahva.

Tuonen tahto kertoo espoolaispariskunnasta jonka tytär menehtyy rattijuopon uhrina. On arvattavaa että heidän maailmansa järkkyy pahemman kerran ja pariskunnan molemmat osapuolet, Tytti ja Timo, yrittävä omalla tavallaan selvitä menetyksestä ja yrittää pitää parisuhteen kasassa - edes jollain tavoin.

Hanna Morren esikoisromaani ei kuitenkaan ole pelkästään romaani ihmissuhteista ja Tytin ja Timon selviämisestä tyttären menetyksen jälkeen. Juuri siinä tuleekin sen vahvuus ja voima. Tuonen tahto yhdistää ihmissuhdekerrontan psykologista kauhua sekä suomalaista mytologiaa. Psykologinen kauhu on minulle juuri sitä kaikkein hirveintä kun kirjailija sen taidon oikeasti osaa - ja Hanna Morre osaa. Tuonen tahto on oikeasti kauhea kirja. Ja kauhean ihana. Rakastan sitä kun saan pelätä kirjaa lukiessani, varsinkin kun kirjailija todella osaa lukijan kauhistuttamisen - kun pelkää kunnolla, se on juuri parasta.

Tuonen tahto on taitavaa ihmissuhdekerrontaa, sillä Tytin ja Timon suhde tuntuu aidolta. Heidän pohdintansa tyttärensä kuoleman jälkeen on aidon tuntuista, juuri sellaista mitä pariskunta voisi sellaisessa tilanteessa miettiä. Jonkin aikaa kirja jatkuukin ihmissuhdekuvauksella ja kuin huomaamatta minäkin aloin pelätä. Tämä onkin kirjassa parasta, kauhuelementit tulevat mukaan ihan huomaamatta, jossain vaiheessa vain alkaa karmia. Ja sitten huomaakin pelkäävänsä kunnolla.

Hanna Morren esikoisromaani jää varmasti mieleen tämän syksyn esikoisromaaneista. Kuten olen kuvaillut, on Tuonen tahdon juoni todella hieno ja loppuun saakka pohdittu. Kirjan kauhuelementit olivat vaikuttavia ja se mikä todella teki minuun vaikutuksen on tämän esikoiskirjailijan kirjallinen anti. Hanna Morren tyyli sopii juuri Tuonen tahdon kaltaiseen kirjaan todella hyvin - kuin nenä päähän. Tuntuu että Hanna Morre on kotonaan tämän kaltaisessa genressä.

Tuonen tahto on ehdoton lukuvinkki kauhun ystäville sekä teille jotka ovat innoissaan psykologisesta jännityksestä. Vaikkei kirja suoraan tuota genreä edustakaan, niin tarpeeksi läheltä liippaa - ja ainahan hyvä esikoisromaani kannattaa lukea, eikö niin? Jo Hanna Morren kirjallinen tyyli on sellainen, että tähän kannattaa tutustua.

5 kommenttia:

 1. Voi että, minäkin haluaisin lukea tämän! <3

  VastaaPoista
 2. Kauhu kuulostaa ihanalta, vaikka hirvittääkin! Samoin mytologia :) Tämä menee syksyn lukulistalle heti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, Hanna Morren tapa yhdistää kauhu mytologiaan on kertakaikkiaan hienoa. Kannattaa lukea tämä <3

   Poista
 3. Olisi kannattanut vielä harkita tuota taiteilijanimen valintaa... Varmaan kivaa vastata jatkuvasti kysymykseen "oletko muuten sille Jack Danielille jotain sukua".

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!