sunnuntai 28. elokuuta 2016

Kalle Veirto: The next one

Nuortenkirja ylipäätään on aina säännöllisin väliajoin on innostavaa ja piristävää luettavaa. The next one oli erityisen piristävä nuortenkirja aiheensa ja kirjaan luodun positiivisen asenteen tähden jossa Veirto oli onnistunut todella hyvin.

The next one kertoo Pasi K. Rannasta, joka oli aivan tavallinen ysiluokkalainen. Kunnes hän joutuu sattumalta ja erään sekaannuksen kautta luovalle luokalle ja yhtäkkiä alkaakin tapahtua. Luokka saa tehtävän jota kautta Pasi joutuu pohtimaan millä tavoin hän voisi käyttää luovuuttaan ja yhdessä syksyssä hänestä tulee jääkiekon asiantuntija. Hän ryhtyy verkkokommentaattoriksi ja kaiken huipuksi jääkiekkoselostajaksi ja projekti tuntuu menevän nappiin - vai meneekö sittenkään? Lähipiiri on Pasista ylpeä, mutta tyttöystäväehdokkaan kanssa on vähän niin ja näin.

Kalle Veirto on julkaissut todella monia lapsille ja nuorille suunnattuja teoksia ja löytyypä häneltä myös aikuisille suunnattuja, urheiluaiheisiin painottuvia kirjoja. Minulle The next one oli ensimmäinen luettu Veirton kirjoittama kirja ja tykästyin kovasti kirjan tyyliin. Eniten minua The next onessa ihastutti kirjailijan kirjaan luoma positiivinen henki jonka luulen innostavan myös kirjaa lukevia nuoria kokeilemaan rohkeasti luovia asioita. Veirto painottaa kirjassaan kautta rantain sitä, että aina kannattaa yrittää eikä kannata pelätä sitä että tulisi pettymään.

Kirjassa Pasikin aluksi pelkää ettei onnistuisi tehtävässään, mutta miten käykään. Pasista tuleekin tunnettu verkkokommentaattori jonka kommentteja ja mielipiteitä arvostetaan: eikä hän ennen projektia tiennyt jääkiekosta juuri mitään. Kaikki ei tietenkään mene ihan suunnitelmien mukaan, mutta eihän elämässä niin käy ikinä.

The next one on ilahduttavasti sellainen kirja jota voisin mielelläni suositella etenkin nuorille pojille. Luulen että kirjan hengestä pitäisivät myös urheilusta pitävät tytöt, mutta luulen että Veirto on kirjoittanut The next onen etenkin pojille. Tällaisia kirjoja ehdottomasti pitääkin olla, on tärkeää että on näitäkin kirjoja jotka rohkaisevat ja innostavat myös poikia tarttumaan kirjaan. The next onen aihekin on sellainen joka houkuttelee lukemaan myös niitä poikia jotka eivät välttämättä kirjaan tartu: urheilu ja etenkin jääkiekko on kirjassa hauskasti ja aidon tuntuisesti kuvattu.

Minulle, vähän vanhemmallekin lukutoukalle, The next one sopi, sillä on mukavaa mennä vähän mukavuusalueen ulkopuolelle ja tarttua urheiluaihetta käsittelevään kirjaan. Sitä paitsi, kun kirjailija kirjoittaa nuorille näin innostavasti ja positiivisesti, oli kirja todella myönteinen yllätys. Suosittelen etenkin nuorille, niin tytöille kuin pojillekin luettavaksi, kirja kannattaa poimia kirjakaupasta mukaan vaikka lahjaksi.

The Next one, Kalle Veirto, 145 s., 2016, Karisto, Arvostelukappale kustantajalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!