lauantai 20. elokuuta 2016

Jussi Adler-Olsen: Poika varjoista

Poika varjoista
Jussi Adler-Olsen 
Suomentanut Katriina Huttunen
553 s.
2016
Gummerus
Arvostelukappale kustantajalta


Uusi Adler-Olsenin Osasto Q -dekkari on minulle aina iso juttu. Joistakin kirjasarjoista vaan muodostuu toisia rakkaampia ja uuden osan ilmestymistä odottaa todella kovasti. Poika varjoista olikin hyvää luettavaa - ihan kuin olisi vanhojen ystävien seuraan päässyt pitkästä aikaa.

Poika varjoista on viides Osasto Q -sarjan kirja ja tutut tyypit tuosta ratkaisemattomia rikoksia selvittävän osaston jäsenistä ovat läsnä. Mutta ei tässäkään kirjassa pelkästään tuttujen hahmojen voimalla mennä, vaan jälleen Adler-Olsen tarttuu tärkeään aiheeseen. Resuisissa vaatteissa kulkevat kerjäläiset ovat meille kaikille varmasti tuttu näky etenkin kun suuremmissa kaupungeissa liikutaan ja eräästä sellaisesta sain lukea myös tässä dekkarissa. Marco on vain 15-vuotias ja hän kuuluu setänsä johtamaan kerjäämiseen ja ryöstelyyn erikoistuvaan siirtolaisjoukkoon. Marco saa kauhealla tavalla selville jotain minkä takia hän päättää paeta paremman elämän toivossa ja pian häntä etsivät tyypit joita ei yhtään haittaisi vaikka Marco katoaisi lopullisesti - ja täydellisesti.

Vaikken ihastunut tähän sarjan viidenteen osaan yhtä intohimoisesti ja palavasti kuin moniin muihin Adler-Olsenin kirjoihin niin kyllähän tämä on sellainen dekkari jonka parissa viihtyy. Yhteiskunnallisiin asioihin puuttuva dekkari yhdistettynä Adler-Olsenin loistavaan huumoriin - enhän minä voi olla tästä pitämättä. Välillä kirjassa huumori tulee vaivihkaa, tavalla jota ei välttämättä heti tajua. Välillä taas Assadin ja Mørckin sanailu on niin hykerryttävän hauskaa luettavaa että nauroin sitä lukiessani ääneen. Tämän sarjan yksi hienoimpia asioita onkin huumori joka tuo näihin kirjoihin aivan oman voimansa.

Toki minua ihastutti kirjassa myös se mitä siinä käsitellään. Marco on lämmin hahmo ja minä odotin sydän jännityksestä pakahtumaisillaan miten häne tulee käymään. Uskon etten ole ainoa lukija jolta Marco saa sympatiat osakseen sillä ajatelkaa nyt - vain 15-vuotias, sydämellinen kerjäläispoika. Eihän häneen voi olla ihastumatta! Adler-Olsen onkin löytänyt ovelan koukun Poikaan varjoissa, sillä vaikka kirja on monelta kantilta katsottuna miehinen, on Marco kuitenkin hahmo joka sukeltaa naislukijoiden sydämiin.

Vaikkei Poika varjoista ole Osasto Q -sarjan paras kirja, sain silti sitä lukiessani jännittää, nauraa ja liikuttua. Ei huonompi suoritus dekkarilta, eihän? Minä hyppäsin sarjaan sen keskeltä, joten en pidä mahdottomana sitä että Osasto Q:n pariin hyppäisi tämän teoksen myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!