keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Taas uusi, mielenkiintoinen dekkarituttavuus.

Älä tähti putoa
Marja-Liisa Heino
232 s. 
2015
WSOY

ArvostelukappaleIhan ensin täytyy tunnustaa yksi asia. En tajunnut kirjan olevan varsinaisesti dekkari, kun pyysin kirjaa arvostelukappaleeksi. Kiinnitin katalogissa eniten huomion kertomukseen iranilaissyntyisestä muslimitytöstä, ja koska tuollainen aihe kiinnostaa minua aina, pyysin kirjaa kustantamolta. Kiitos siis tästä teoksesta, WSOY, jälleen kerran!

Iranilaissyntyinen muslimityttö Tara on kadonnut. Viimeksi hänet nähtiin sillalla tyhjyyteen tuijottaen - onko tyttö siis tehnyt itsemurhan? Aiemmin valvontakamera on nähnyt tytön mallikoulua vetävän miehen kanssa, jonka maine on kyseenalainen.

Rikosylikonstaapeli Karli Eerola saa jutun tutkittavakseen. Hänelle ei erilaisuuden tunteminen ole vierasta, onhan mies uskovainen romani. Poliisin ammatissaan hän on ammattinsa vaatimusten ja sukunsa perinteiden ristiriidassa, ja joutuu jatkuvasti käymään taistelua mielessään. Kun Eerola tutkii tapausta, hän joutuu tutustumaan myös Taran suvun historiaan, jossa kaikki ei ole valoisaa.

Marja-Liisa Heino on julkaissut jo neljä romaania. Minä en ole lukenut niistä ensimmäistäkään, jotenkin tämä kirjailija on jäänyt minulta täysin pimentoon. Valitettavasti Facebookin Dekkariryhmäkään ei ollut kovin tietoinen tästä hienosta kirjailijattaresta, mutta onneksi ryhmän tarkoitus onkin vinkata hyvistä kirjailijoista ja kirjoista. Ja tätä kirjaa pystyin suosittelemaan lämmöllä.

Vaikka en ollut tutustunut alunperin kirjaan dekkarina, niin tutustuin tietenkin kirjaan paremmin kun sain sen käsiini. Ja koska se herätti mielenkiintoni, aloitin lukemisen heti samana iltana kun kirja oli tipahtanut postiluukustani.

Älä tähti putoa on nopealukuinen, ahmittava dekkari. Heinon kieli on helppoa, mutta silti rikasta. Juoni kulkee ja etenee hyvin, mutta Heino ei ole kuitenkaan rakentanut kirjasta liian heppoista. Väkivallalla ei tämäkään dekkari mässäile, eikä siihen ole panostettu, vaan kirjassa etsitään Taraa, ja yritetään selvittää, mitä hänelle on tapahtunut. Lisäksi kirjassa on Farahanin suvun historiaa.

Jos kaipaat nopealukuista, hyvin kirjoitettua pientä dekkaria, nappaa Älä tähti putoa käsiisi.

2 kommenttia:

  1. Tämä dekkari kuuluu sarjaan. Olen blokannut yhdestä Heinon tähän sarjaan kuuluvasta dekkarista Astuit väärään autoon, joka oli sarjan neljäs dekkari. Tämä on jo viides sarjan dekkari.

    VastaaPoista
  2. Sitä taisinkin tarkoittaa vaikka hassusti sanoin. :) onneksi on monta kirjaa luettavana!

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!