torstai 19. helmikuuta 2015

Totuuskuutio vie tulevaisuuden Helsinkiin.

Totuuskuutio 
Esa Mäkinen
239 s. 
2015
Otava

ArvostelukappaleEsa Mäkisen Totuuskuutio houkutteli varovasti jo katalogissa. Esikoiskirjailjiat kiinnostavat aina, eikä tässä ollut poikkeusta. Kuitenkin, ehkä tieto, valta ja raha yhdistelmä hieman säikäyttivät ja kirja meinasi mennä minulta ohi. Mutta arvostelukappale kuitenkin kolahti luukusta alas (kiitos kustantajalle!) ja sitä selaillessani minua alkoi kiinnostaa suuresti. Maraton kolkutteli ovella, ja koska sivuja kirjassa on vähän reilut kaksisataa... Päätin valita Totuuskuution ensimmäiseksi maratonkirjaksi.

Tarinan päähenkilö Tero Lilja työskentelee arvostetussa ammatissa täsmäyttäjänä. Suuri on myös yhtiö, jossa Tero työskentelee, Celsiuksekssa korjaillaan internetin sisältöä asiakkaan edun mukaiseksi. Otetaanpa esimerkiksi vaikka laulaja, joka on Celsiuksen asiakas. Hän esiintyy epäedustavasti vaikkapa humalassa, ja tieto leviää internetiin. Celciuksen pojat kiirehtivät hätiin, ja tilanne pelastuu.

Mutta asiat kääntyvät päälaelleen, kun Teroa ja hänen vaimoaan kohtaa tragedia. Celcius pyrkii mitätöimään tragediaan johtaneet asiat, ja Tero käy taisteluun Celciusta vastaan.

Vaikka Totuuskuutio muotoileekin lukijalleen ei niin ruusuisen tulevaisuudenkuvan, ei se ainakaan pahimmasta päästä dystopiaa ole. Kuten takakannessa sanotaan, se on ennemminkin hyytävän ajankohtainen trilleri. Mäkisen muokkaama tulevaisuudenkuva on mielestäni aika realistinen, tuohon voidaan hyvinkin ajan myötä olla menossa. Valitettavaa mutta totta. On mukana toki uskomattomiakin seikkoja, mutta ainakin se, mitä Celcius tekee - se voi hyvinkin olla tulevaisuudessa totta.

Tuntuu, että viime aikoina on ilmestynyt toinen toisensa jälkeen todella mahtavia esikoiskirjoja. Viime vuonna oli Kissani Jugoslaviaa, Kultarintaa ja Neljäntienristeystä, ja nyt, heti alkuvuodesta, eteeni paukahtaa tällainen herkkupala! Sillä herkkupalaksi minä Totuuskuutiota kutsun, vaikkei tätä voi makeaan suklaaseen verrata. Ennemmin kirpeään karkkiin, joka hieman polttelee kieltä. Mutta hyvää tämä on silti, todella hyvää.

Maratonkirjaksi Totuuskuutio oli hyvä. Siksi, että aloitin maratonini tällä kirjalla. Jos olisin lukenut tämän vaikkapa viimeisenä kirjana, jolloin väsymys alkoi jo painaa ja silmät mennä ristiin, en olisi saanut kirjasta välttämättä niin paljoa irti. Mutta kun oli virtaa ja täysi into lukea, tämä oli mahtava kokemus. Tahtoisin vain huutaa maailmalle: lukekaa tämä!

Suosittelen tätä teille, jotka haluatte tietää, millaisen tulevaisuuden näkymän Esa Mäkinen eteenne maalaa. Uskaltakaa kurkistaa, ette pety.

1 kommentti:

  1. Laitoinpa varaukseen! Tämä on kyllä sellainen kirja josta en varmaan olisi oma-aloitteisesti hoksannut kiinnostua, kiitos siis vinkistä! :)

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!