maanantai 16. helmikuuta 2015

Ihana, ihana nuortenkirjauutuus!

Sammakkoprinsessa
Anna Hallava
270 s. 
2015
WSOY

Arvostelukappale


On tullut aika pienentää poikkeuksellisen suureksi kertynyttä bloggaamattomien kirjojen pinoa. En tiedä miten on käynytkin näin, että kirjoja on kertynyt monta (osa tietenkin on maratonin satoa), mutta onneksi jokainen kirja on ollut niin hyvä, että ne ovat vielä hyvin muistissa. Tämäkin, Anna Hallavan Sammakkoprinsessa, tämänkin muistan vielä reilun viikon jälkeen todella hyvin. Tavallisestihan bloggaan kirjan hetimiten, kun olen sen lukenut.

Sammakkoprinsessa kertoo 14-vuotta täyttävästä Ofelia tytöstä. Ofelia tietää mitä haluaa: hän haluaa nimittäin kokea ensisuudelmansa. Ja pian. Ja kielen kanssa, ehdottomasti. Mutka tulee kuitenkin matkaan: Ofelian äidillä on tytölle synttäriyllätys. Ofelian äiti on keiju, ja syntymäpäivälahjaksi (kammottavaksi sellaiseksi) Ofeliastakin tulee keiju. Korvat kasvavat yhtäkkiä valtaviiin mittoihin, ja kummitädin järjestämä keijulahja ei oikein miellytä. Vaikka on keijuelämässä hyviäkin puolia...

Täytyy sanoa, että Anna Hallavan esikoisteos on ehdottomasti yksi parhaista nuortenkirjoista mitä olen vähään aikaan lukenut. Minä olen vähän tällainen höpsö, johon vetoavat hauskat ja romanttiset kirjat, ja kumpaakin Sammakkoprinsessa tarjoili ihanalla tavalla. Myös se, miten kirja yhdistää nuorten chick litiä ja fantasiaa, on aivan hurmaavaa.

Anna Hallavan kotisivujen mukaan kirja on suunnattu esimurkuille ja murkuille, +11 vuotiaille. Varmaankin tuo ikäryhmä nauttiikin kirjasta paljon - vaikka niin. Kyllä tämäkin, muka ihan aikuinen höpsö, pääsi täydellisesti kirjan hauskaan fantasiamaailmaan. Nuortenkirjoja lukiessa lukija tarvitsee tietyn lapsen- tai nuorenmielisyyden, ja sitä minulta ainakin löytyy. Katsonhan melkein joka päivä Pikku kakkosenkin!

Blogeissakin on ollut muutama postaus kirjasta, ja kirja on saanut keskinkertaisia arvioita. Ymmärrän toki heitäkin, aikuisia, jotka eivät niin täydellisesti kirjaan ole syttyneet, mutta kuten sanoin, kirjasta täysillä nauttimiseen tarvitsee sen, että on vielä itsekin vähän siellä nuorten maailmassa. En millään voi kutsua itseäni aikuiseksi, vaan tytöttelen itseäni ja läheisiäni kuin he olisivat vielä 15-vuotiaita.

Olin odottanut Sammakkoprinsessaa kovasti. Se vaikutti katalogissa jo kiinnostavalta kirjalta, mutten ikinä olisi voinut kuvitella, että kirja olisi näin hyvä. Romantiikkaa, fantasiaa, huumoria hyvällä tavalla yhdisteltynä - voisiko parempaa olla! Lisäksi ihastuin Ofeliaan hahmona todella paljon, hän oli hauska ja mukava. No, ehkä hieman pinnallinen, mutta pienet viat eivät haittaa.

Jos siis sinulla asustaa syvällä sisälläsi nuori tyttö - lue tämä kirja! Nautit varmasti.

3 kommenttia:

  1. Voisin tämän lukea, jos jonain päivänä sattuisi tulemaan sellainen vaaleanpunainen chick lit -fiilis :) Kuulostaa ihan hauskalta kirjalta.

    VastaaPoista
  2. Minä ihastuin tähän puolittain. Mahtava idea yhdistää fantasiaa ja chick litiä. Hauska kirjasarja tulossa.

    VastaaPoista
  3. Minä ahmin tämän viime yönä ja pidin kovasti. Ihanan raikas tuulahdus mikä sai hyvälle mielelle, vaikka olenkin varsin kaukana tuosta kohderyhmästä :). Kiitän sinua ihanasta kirjavinkistä, muutoin tuskin olisin tätä löytänyt.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!