perjantai 27. maaliskuuta 2015

Cormac McCarthy: Tie

Tie
Cormac McCarthy
Suomentanut Kaijamari Sivill
245 s. 
2008 
WSOY
Kirjastosta lainattu


Tie alkoi kiinnostaa minua, kun puhuimme Facebookin kirjaryhmässämme, Nettilukutoukissa (johon kaikki kirjaihmiset ovat lämpimästi tervetulleita!) dystopiakirjallisuudesta. Tie sai kovasti kiitosta sen lukeneilta, ja tietenkin kirja alkoi heti minuakin kiinnostaa.

Maailma on tuhoutunut. Pimeässä, tuhkan peittämässä maailmassa vaeltavat isä ja poika. Heillä on mukanaan ainoastaan päällään olevat vaatteet, kellareista löydettyä ruokaa ja revolveri. Ja toisensa. Selviytyvätkö he?

Kuulin ystävältäni, että tämä on äärettömän masentava kirja. En pelästynyt sitä, vaan tartuin rohkeasti kirjaan - ja kyllä, sain päälleni surullisen ryöpyn. Mitä tosin muuta voi odottaakaan, kun kirjassa kerrotaan tuhon jälkeisestä maailmasta, ja siellä selviytymisestä. Mutta aina ei voi lukea iloista, hyvän mielen kirjallisuutta, vaan välillä täytyy päästää oma sisäinen goottinsa valloilleen, ja lukea jotain tällaista. Jotain tällaista, niin kovin hienoa ja mieleen painuvaa.

McCarthyn tapa kertoa on jotain niin mahtavaa, ettei oikein löydy edes sanoja. Kieli on niin eleetöntä, niin pelkistettyä, ettei siihen voi olla ihastumatta. McCarthyn kieli sopii juuri tähän kirjaan niin täydellisen hyvin, etten osaa kuvitella mitään parempaa.

Se, millainen olo Tiestä jäi, sitä voi kuvata vain mustalla värillä. Sillä Tiestä jäi musta olo. Musta, tumma ja hyvin mietteliäs. Entä jos itse jäisi henkiin tuhon jälkeen? Selviytymään yksin?

Tiestä on tehty myös elokuva. Sitä en ehkä uskalla katsoa, sillä vaikka kirja teki minuun suuren vaikutuksen, niin en ehkä pystyisi katsomaan sitä elokuvana. Olen elokuvien suhteen enemmän hömpänpömpän kannalla.

Jos pidät dystopiakirjallisuudesta, ja et ole Tietä lukenut, olet päästänyt ohi jotain Suurta. Ota mahdollisimman pian vahinko takaisin!

.

14 kommenttia:

 1. Minulla on tämä kirja hyllyssä, mutten ole vielä(kään) lukenut. Elokuvan olen katsonut ja siitä pidin (jos nyt niin voi sanoa, mutta ymmärtänet mitä takoitan) kovasti: se on harmaa ja visuaalinen. Todella visuaalinen tavalla, joka minua miellyttää. Eli synkkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, ymmärrän kyllä mitä tarkoitat että pidit elokuvasta. Uskon että tästä on saatu visuaalisella tavalla todella hieno elokuva, mutta minua pelottaa juuri se synkkyys. Kun olen tottunut katsomaan sellaista hömpänpömppää :D

   Poista
 2. Olen nähnyt elokuvan, se on ihan okei, ei tosin tehnyt ihan niin suurta vaikutusta kuin odotin. Kirja olisi kyllä mielenkiintoista silti lukea! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, kannattaa lukea kirja, ehdottomasti. Jo sen takia, miten hienosti se oli kirjoitettu. <3

   Poista
 3. Tie oli minulle huikea lukukokemus. Lohduton, pelkistetty ja koskettava. Yksinkertaisesti loistava kirja, ei sitä muuten voi ilmaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anu, niinpä. Se, miten pelkistetysti kirjailija oli tämän kirjoittanut. Ah, pakahduttavaa. <3

   Poista
 4. Dystopiastateokset ovat mieleen, ja niistä mieleenpainunein on juuri tämä Tie. Sykähdyttää joka kerta, kun lukee arvioita ja kun joku toinenkin on saanut kokea huiman, ravistelevan lukukokemuksen. Tätä kirjaa en unohda koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, sama juttu täällä, dystopiateokset ovat minunkin mieleeni. Olen onnellinen, että sain vinkin Tiestä, sillä tämä oli todella hieno. Olen varma, etten minäkään tule unohtamaan tätä teosta. <3

   Poista
 5. Katsoin elokuvan tuoreeltaan, ennen kuin olin kuullut kirjasta, johon se pohjasi. Leffa jätti kylmäksi. En päässyt sisälle maailmaan, vaikka dystopiat ovat kaurapuuroani. Kirjan lukeminen venähti pettymyksen vuoksi, mutta joulun seutuun löysin kirjan kirppikseltä ja se päätyi takaisin lukulistallleni. Onhan tämä, jo klassikoksi noussut teos luettava. Kiitos Nettilukutoukkien haasteen, teoksen lukeminen tuli taas mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niina, sinä olet sellainen dystopiahiiri. <3 Olet luottoihminen, mitä tulee näihin teoksiin, ja olenkin melkein varma, että tulet kirjasta pitämään.

   Poista
 6. Ai kun alkoi nyt kiinnostaa, kovin paljon. Ja taas tuli lukulistalle lisäys! :)

  VastaaPoista
 7. Tämä on huikea kirja ja elokuvaversioonkin saatu kirjan tunnelma voimakkaasti mukaan. Se on rankka, mutta hyvä elokuvanakin. Kirjailijalta olen yrittänyt tämän jälkeen lukea muutakin, mutta toistaiseksi ei ole napannut niin, että olisin saanut yhtäkään kirjaa tämän lisäksi luettua loppuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, tästä varmasti saa hienon elokuvan, mutta sellaisen, jota minä en uskalla katsoa. On jännää, miten kirjana pystyn lukemaan melkein mitä vaan, mutta elokuvissa en kestä taas juuri mitään. :) Tämän kirjailijan tyyli ei ehkä ihan mihin tahansa kirjaan kyllä sovikaan.

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!