sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Mielikuvituksen juhlaa nuortenkirjassa.

Pojat
Jessica Schiefauer
Suomentanut Säde Loponen
188 s. 
2015
Karisto
Arvostelukappale


Synkän dekkaritykityksen, jota Lasiruumiit minulle tarjoili, jälkeen oli ihana sukeltaa nuortenkirjan pariin. Jessica Schiefauerin Pojat lupaili hyvää kauniilla kanneellaan, mutta enpä olisi ikinä osannut arvata millaiseen maailmaan saankaan kirjan mukana sukeltaa...

En kerro juonesta paljon, koska sitä ei juuri valota takakansikaan. Sitäpaitsi; sain itse yllättyä täydellisesti juonen kanssa, ja tahdon tarjota samanlaisen elämyksen muille lukijoille, jos minun tekstini perusteella tästä innostutte.

Pojat kertoo kolmesta neljätoistavuotiaasta tytöstä, Kimistä, Momosta ja Bellasta. He saavat käsiinsä kukan, jonka alkuperää kukaan heistä ei tiedä, eikä myöskään sitä, mikä kasvi oikein onkaan kyseessä. Eivätkä tytöt todellakaan osaa arvata, mitä kukan omistaminen tuokaan tullessaan...

Yllätyin todella myönteisesti lukiessani Poikia. Olin kuvitellut jostain syystä, että kyseessä on jonkinlainen ihmissuhde kirja, koska nimi on Pojat. Mutta voin luvata teille, jotka kiinnostutte tästä kirjasta, että näin ei todellakaan ole. Tämä kirja on mielikuvituksen juhlaa, höystettynä yliluonnollisuudella ja fantasia elementeillä.

Koko ajan, kun tarina eteni, pidin siitä enemmän ja enemmän. Mielikuvitukseni lähti liitoon, ja niin on lähtenyt kyllä myös kirjailijankin. Ihailen Schiefaueria, miten hän onkaan kehittänyt tällaisen tarinan. Vau!

Kirja ei ole kovinkaan myönteinen tarina, sillä mukaan mahtuu surua, ja ahdistustakin. Ja se juuri osaltaan tekee tästä kirjasta vaikuttavan ja kauniin. En ole hetkeen lukenut mitään vastaavaa - ja luulen etten hetkeen tule lukemaankaan. Tämä kirja on aivan omaa luokkaansa!

Mutta kyllä, minä pidin Pojista. Kirjailijalla on oma persoonallinen otteensa, jonka suomentaja on tavoittanut todella hyvin. Toivonkin, että tämä nuortenkirja tavoittaisi lukijoita, niin nuorista kuin aikuisistakin, sillä uskon kirjan soveltuvan kaikille, joilla vain on rutkasti mielikuvitusta.

Ai niin - Pojista on tulossa elokuva syksyllä 2015. Todellakin aion mennä katsomaan, miten tämä mahtava tarina on saatu vangittua valkokankaalle!

2 kommenttia:

  1. Kirjassa on aivan upea kansi! Kuvaus kuulostaa myös todella mielenkiintoiselta ja kutkuttavalta, täytyy laittaa lukulistalle :)

    VastaaPoista
  2. Myös minulla meni tämä kirja nyt lukulistalle (koskakohan ehdin lukea kaikki listan kirjat...). :D

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!