sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kirja, joka jättää jälkensä.

Ihon alaiset
Anu Holopainen
202 s. 
2015
Karisto

Arvostelukappale


On kirjoja, jotka jättävät jäljen jo takakantensa perusteella, ja Anu Holopaisen Ihon alaiset oli ehdottomasti yksi niistä. Perjantaina tämä kirja kolahti postiluukusta, ja takakannen perusteella tiesin, että tulen lukemaan tämän kirjan pian. Aloitinkin lukemisen heti perjantai-iltana, ja ahmimalla kirja meni. Niin hyvä se oli.

Aihe Ihon alaisissa on enemmän kuin mielenkiintoinen: se on pelottava kuva tulevaisuudesta, joka voi olla lähelläkin. Se on kuva siitä, miten kauneuskirurgia menee eteenpäin, pelottavaan suuntaan. Miten ihmiset muokkaavat kasvojaan ja vartalojaan yhä enemmän ja enemmän, kunnes se on arkipäivää, ja kummallista on, jos joku on niin sanotusti luomu, eli ei ole muokannut itseään.

Ihon alaisissa kaiken keskiössä on Jara, poika, jonka on odotettava vielä vuosi ennen kuin hän saa päättää ulkonäkönsä muokkauksesta. Hänen äitinsä ei siihen lupaa anna, eivätkä alaikäiset saa muokata ilman vanhemman lupaa. Inka taas vielä miettii mitä todella haluaa; haluaako hän elää luomuna? Matias vihaa muokkauksia, ja joutuu tahtomattaan elämään keskellä vihollisiaan. Plastikprincess tietää miten muokkauksia voi hankkia, vaikkei oikeastaan rahaa olisikaan, eikä ikä vielä riitä.

Aihe on ainakin tätä lukijaa kovasti kiinnostava, sillä en ole lukenut mitään vastaavaa. Kirjailijan on syytä olla ylpeä, että on keksinyt näinkin kiinnostavan aiheen, ja josta on vielä saanut aikaan näin hienon kirjan! Käsittelytapa ei myöskään tässä nuortenromaanissa ole mitenkään perinteinen; mukana on niin blogikirjoituksia, nettikeskusteluja kuin tv-katkelmiakin, tavallisen kerronnan joukossa. Mutta se kuuluu tähän, erilaiseen teokseen.

Voin kyllä tavallaan ymmärtää lukijaa, jota tämä kerrontatapa häiritsee. Mutta minun mielestäni se nimenomaan kuuluu tähän teokseen: kirjaan, joka antaa uutta ja erilaista, tuo lukijan silmien eteen kuvan tulevaisuudesta. Siihen kuvaan kuuluu myös nuorten tapa kertoa, blogin kautta ja chattikeskustelussa. Anu Holopainen tuo tulevaisuuden lukijan luokse.

Anu Holopainen on minulle tuttu erilaisesta kirjastaan Ilmestyskirjan täti, jonka parissa viihdyin todella hyvin. Mutta nämä fantasia ja scifi kirjat tältä hienolta vaikuttavalta kirjailijalta ovat vielä kokematta, joten uskon, että minulla on vielä paljon hyvää luettavaa edessäni. Uskaltaisinkin nyt pyytää suosituksia, mihin teokseen minun kannattaisi Holopaiselta seuraavaksi tutustua?

Ihon alaisia suosittelen lämmöllä, ellen jopa kuumasti: varsinkin te, jotka olette viehättyneitä erilaisista dystopioista, lukekaa tämä! Holopaisen tulevaisuuden kuva ei hetkessä katoa mielestä.

23 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja ajankohtaiselta aiheelta :)

  VastaaPoista
 2. Varasin tämän kirjastosta jo siinä kohtaa kun esittelit tätä Instagramissa. Oli hankinnassa vielä mutta pääsinpä ekaksi! :)

  VastaaPoista
 3. Minulle tulee tästä kirjasta mieleen Scott Westerfeldin Uglies-sarja, jossa teini-ikäiset saavat kauneusleikkauksen tullessaan tiettyyn ikään. En tosin ole lukenut sitä sarjaa.

  Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta ja aion lukea sen toivon mukaan mahdollisimman pian.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!