maanantai 2. syyskuuta 2013

Leena Lehtolainen: Rivo Satakieli

Rivo Satakieli
Leena Lehtolainen
346 s. 
2005
Tammi


Päätettyäni lopettaa nuortenkirja viikon lähdin kirpputori kierrokselle tarkoituksenani hankkia jotain lisälukemista. Olin vanhempieni luona viettämässä viikonloppua, eikä mukanani ollut mitään lukemista, joka ei olisi ollut nuortenkirja, joten kirppis toimi tässä tilanteessa hyvänä pelastuksena. Sieltä tarttuikin mukaan tämä Leena Lehtolaisen Rivo Satakieli.

Tässä kirjassa Maria Kallio pääsee tutustumaan maksullisen seksin maailmaan. Ensin Jorvin sairaalaan tuodaan pahasti viillelty venäjää puhuva nainen, joka katoaa sairaalasta melkein heti sinne jouduttuaan. Heti sen jälkeen julkkisprostituoitu Lulu Nightingale murhataan suoran tv-lähetyksen aikana. Liittyvätkö nämä tapahtuvat toisiinsa? Onko liikkeellä mafia joka on prostituoitujen perässä?

Rivo Satakieli on suosikkini Leena Lehtolaisen Maria Kallio kirjoista. Olen lukenut sen... sanoisinko villinä veikkauksena kolmesti, ja yhä vieläkin se jaksoi sytyttää.

Nyt varmaan joku ihmettelee, että miten ihmeessä se lukee dekkareita useampaan kertaan kun se tietää miten siinä lopussa käy. Mutta luen hyviä kirjoja muutenkin uudelleen, ja myös hyvin kirjoitettuja dekkareita. Enkä muista kokonaan juonenkäänteitä, joten aina uuttakin tulee ilmi. Tietenkin muistan miten lopussa käy, mutta ei se lukemista haittaa.

Leena Lehtolaisen dekkarit ovat pohjoismaisen rikoskirjallisuuden parhaimmistoa, ja olen lukenut ne kaikki läpi. Maria Kallio on etevä punatukkainen komisario, joka löytää ratkaisut hankalimpiinkin rikoksiin.

Rivossa satakielessä tulee myös todella hyvän rikoksen ratkaisun lisäksi jälleen kerran ilmi Marian punk tausta, koska hän pääsee soittamaan kollegoidensa Jeparit nimiseen punk bändiin. Se ihastutti minua suuresti.

Yhteiskunnallista pohdintaakin löytyy Rivosta satakielestä, tietenkin, onhan aiheena prostituutio. Kirjassa puhutaan paljon prostituution laillistamisesta ja siitä mitä se tekee naisille. Itse en kannata laillistamista, sillä en näe siinä mitään hyvää. Nainen alistuu, ja myy itseään ihan liian usein vain saadakseen esimerkiksi huumeita.

Aihe on terävä, ja Maria Kallio on terävämpi.

★★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!